Sivut

perjantai 3. heinäkuuta 2015

Biitsipäivä ja haivaara

Viime aikoina on tullut tehtyä töissä pitkiä päiviä, joten ihan hirveästi ei ole muuta elämään mahtunut. On sentään vihdoin eksytty tältä kesältä pariksi päiväksi rannallekin. Alkuvuoden kelit ovat olleet todella oudot ja toukokuu oli kuulemma jopa kylmempi kuin tammikuu. Yllättäen toukokuussa oli tosi pilvistä ja muutaman kerran ripotteli vettäkin (ei tosin todellakaan riittävästi vesivajetta paikkaamaan).

Pari viikkoa sitten menimme kavereidemme kanssa rannalle. Vesi oli tosin melkoisen kylmää ja meidän perheestä ei kukaan mennyt buggy boardeillakaan veteen. Kiitos tämän lapun:


Mutta jotkut nisäkkäät sentään rantavedessäkin hilluivat. Tässä ohi potkiskellut merisaukko:




Viime lauantaina menimme uudelleen samaiselle rannalle ja nyt siellä oli puolestaan tällainen lappu:


Olin ihan varma, että tämä on taas sitä amerikkalaista "täällä on joskus nähty joku hai jossain mailien päässä, joten laitettiin tähän tällainen lappu". Vesi oli tosin niin kylmää ja oli tuulista, joten meidän perhe kasteli vain varpaansa ja totteli varoituksia. Kotona uutisista luimme, että tuon Aptosin rannan alueella on itse asiassa pyörinyt 15:n valkohain parvi, joista isoin on noin 6-metrinen ja painaa arviolta reilut 2200 kiloa. Makrilliparvet ovat tulleet tälle alueelle ja hait ovat ilmeisesti uineet niiden perässä, sillä alueelle tulee kalojen perässä myös muita merinisäkkäitä. Pienemmät hait myös itse syövät noita makrilleja. Lisäksi meren lämpötila on yleisesti noussut, joten haita nähdään nyt alueilla, joissa niitä ei yleensä ole. Tosin kyllä tälläkin alueella aiemminkin näitä valkohaita on pyörinyt, ei ehkä ihan vaan tässä mittakaavassa. Googlaamalla selvisi myös, että jos hai hyökkää alueella esimerkiksi jonkun merinisäkkään kimppuun, pitää siitä varoittaa kaksi viikkoa (tuo ylempi varoitus). Pelkästä haihavainnosta sitten päivän (tuo alempi varoitus). Jos hait alkavat oikeasti näiden rantojen läheisyydessä hyökätä merinisäkkäiden kimppuun ja löydetään esim. haihyökkäyksessä kuolleita hylkeitä, ranta suljetaan kokonaan ja veteen meno on kielletty. 

Varoituksista huolimatta monet ihmiset menevät veteen silti, sillä on yleisestikin ihan selvää, että merivedessä voi olla haita milloin tahansa ja ihmiset eivät sinänsä haita ravintona kiinnosta. Tuolla Aptosin rannallakin oli kuulemma mietitty, että laitetaanko varoituksia ollenkaan. 50 % ihmisistä kun kuulemma menee uimaan, surffaamaan ja veteen ylipäätään, vaikka varoitus olisikin annettu. Haihyökkäyksiä kun tapahtuu oikeasti ylipäätään suhteellisen vähän.

Toisaalta on niin siistiä, että tällainen parvi täällä pyörii. Toisaalta taas ainakaan itsellä ei toistaiseksi ole mitään asiaa veteen toistaiseksi. Ja on se vesi niin tolkuttoman kylmääkin.

Lisää näistä voi lukea esimerkiksi täältä ja täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti