Sivut

perjantai 10. heinäkuuta 2015

Ajokortti plakkarissa

Teinillä on nyt ollut vihdoin parisen viikkoa ajokortti. Jee! Prosessi kesti kaikkinensa vähän kauemmin kuin olisi kuvitellut, mutta nyt se on suoritettu. 

Tuon 50 tunnin ajeluttaminen ei sinänsä ole ihan pikkunakki, varsinkin kun päivät ja illat on usein tosi täysiä töistä, koulusta ja teinin kotiläksyistä ja kaikesta muusta. Ajoharjoittelua tuli tehtyä sitten lähinnä viikonloppuisin, ja jos oltiin reissussa tai oli muuta menoa, niin jäi sitten aina harjoittelut siltä viikolta väliin. Tuossa toukokuussa alkoi tuntimäärät vihdoin näyttää siltä, että voisi varata sen kolmannen ja viimeisen ajokerran ja tutkintoajon. Sepä oli helpommin sanottu kuin tehty. Autokoulun toimipiste kun oli ihan tyhjä huoneisto ja kyseisen firman puhelinvastaajakin oli niin täysi, ettei sinne voinut jättää mitään viestiä. Yelpistä "onneksi" löytyi kasa huonoja arvosteluja ja tieto, että kyseinen firma oli suljettu viikko sitten. Siis miten niin paskaa tuuria?! No sitä kautta löytyi sitten toinen firma, jossa tuon ajokerran voi suorittaa, mutta se tunti piti tietenkin maksaa uudestaan. Mehän oltiin toki sinne vanhaan firmaan maksettu koko 3*2 ajotunnin setti jo silloin alkuun. No vähän vajaalla parillasadalla se uusi ajotunti kuitenkin saatiin varattua. Ärsytys, mutta ei mikään katastrofaalinen summa kuitenkaan. Paitsi, että ajokokeeseen ei ole siis mitään asiaa, ellei ole autokoulusta sellaista lappua, että se 6 h on suoritettuna. No eihän siitä neljästä tunnista sellaista ollut. Ja kun siihen firman puhelimeenkaan ei kukaan vastannut, alkoi ärsytyskynnys nousta jo vähän punaisen puolelle. Ajateltiin odottaa siihen ajotuntiin asti ja yrittää kysellä sitten tarkemmin, että mitä tehdään. No onneksi viikon päästä sieltä ekasta firmasta tuli kirje, jossa kerrottiin, että ovat tehneet konkurssin ja sulkeneet ovensa (duh!!) ja mukana oli myös todistus niistä suoritetuista neljästä tunnista. Mitään puhelinnumeroa tai kunnon osoitetta tai mainintaa siitä, että mistä rahojaan voi periä pois, ei tietenkään ollut. Mutta onneksi sentään tuo oleellisen tärkeä todistus saatiin. 

Joka tapauksessa se viimeinen ajotunti tuli suoritettua ja ajokokeeseen sai siis mennä. Ajokokeen teini myös läpäisi ja sai sen väliaikaisen paperisen ajokortin. Parin viikon päästä tuli se oikeakin postitse. Meidän kortista teinin kortti poikkeaa siten, että kortti itse on pystysuorassa, eikä vaakasuunnassa kuten meidän, ja siinä on punaisella merkitty vuosi 2020, jolloin teini täyttää 21.  Kyseisellä kortilla ei siis mitenkään voi huijata ja ostaa alkoholia, kun se kortti on siis erimallinenkin kuin toi täällä täysi-ikäisen kortti. Enpä ollut tätäkään ennen tiennyt. Kortissa on myös teksti "Provisional until age 18 in 2017" eli kortti on väliaikainen siihen asti. Näiden lisäksi siihen on vielä merkitty kortin päättymisaika. Normaalistihan kortti on täällä voimassa 5 vuotta ja menee vanhaksi käsittääkseni syntymäpäivänä (näin meillä ainakin kaikilla on), mutta teinin kortti vanheneekin jo neljän vuoden päästä, eli 2019. Eli on siihen ainakin vuosilukuja lätkäisty. Kortin takapuolella on vielä nämä alle 18-vuotiaan rajoitukset, eli alle 20-vuotiaita ei saa olla auton kyydissä ja ajaa ei saa klo 23-5 välillä yöllä. Mutta muuten ihan oikea ajokortti se on ja nyt pitäisi vaan ajella. Varsinkin kun tämän kortin saaminen suunnilleen tuplasi meidän autovakuutuksen. Tuosta lisämaksusta kyllä sai 20 % alennusta, kun teinillä on yli B:n keskiarvo ja suorittamalla Teen smart -verkkokurssin sai vielä 10 % alennusta siihen päälle. Maksettavaa toki jäi vielä enemmän kuin reippaasti toki. Meidän vakuutusyhtiö ei anna rajoittaa ajo-oikeutta vaan yhteen autoon, joka muissa yhtiöissä voi alentaa jonkun verrankin maksuja. Meillä tosin taitaa muuten tuo hinta olla ihan kilpailukykyinen, joten ei tässä nyt vaihtamaan just aleta. Maksetaan nyt hetki hampaat irvessä. 

Niin ja sieltä vanhasta autokoulusta voisi yrittää saada rahojaan pois nostamalla kanteen Small claims court -oikeudessa, mutta taitaisi maksaa kanne jo enemmän kuin mahdollinen korvaus. Eli näillä mennään. Case closed.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti