Sivut

tiistai 29. tammikuuta 2013

Unettomia öitä

On tähän kaasulämmitykseen ollut kyllä vaikea tottua. Siis sen lisäksi, että häkävaroitin on syksyn mittaan hälyttänyt kahdesti. Syynähän oli ilmeisesti varoittimen vanhat patterit, mutta jälkimmäisellä kerralla tuli palomiehet ja energiayhtiön mies tarkistamaan lämmittimien kunnon. Mitään vikaahan ei löytynyt. Taloyhtiön manageri vaihdatti sen jälkeen tuon palo-häkävaroittimenkin ja tämä uusi ei ilmeisesti aloita evakuoi-käskyn huutamisella, jos patterit loppuu.

Kaasulämmittimessä on siis päällä jatkuvasti pieni pilottiliekki. Termostaatti käynnistää lämmittimen tarvittaessa ja lisää silloin kaasua ja palamisliekkiä. Siis ihan niinkuin jossain suomalaisessa patterissa. Lämmitin vaan pitää jokseensakin enemmän ääntä kuin joku suomalainen sähköpatteri, lämminvesikiertopatterista puhumattakaan. Sen lämmitysvaiheen lisäksi tuo lämmittimen metallikehikko kun alkaa napsua (oikea termi lienee kuitenkin kolista), varmaan jotain lämpölaajenemiseen liittyvää tai muuten vaan kehikon jäätymisestä johtuvaa tai mitä lie.

Täällä auringon laskun jälkeen ympäri vuoden lämpötila laskee huomattavasti päivälämpötilaa alemmaksi. Nyt joulun jälkeen on vielä ollut paikkallisesti erityiskylmät kelit, eli aamulla mittari on saattanut näyttää Celsius-asteikolla mitaten nollakeliä ja yöllä on ilmeisesti ollut jopa paria astetta pakkasta. Kun siihen vielä ottaa huomioon, että nämä paikalliset talot on aika pahvia, tai lastulevyä, niin sisälämpötila laskee suht reippaasti yöllä ilman lämmitystä. Vaikka kuinka yrittäisi illalla lämmittää, niin yöllä nuo kaasulämmittimet hurahtavat käyntiin vähintään 2 kertaa, yleisesti kolmekin. Siihen tottumattomana, muutenkin huonounisena, nämä käynnistykset ovat vähän niinkuin herätyskelloja. Ja aamulla on sitten ihan silmät ristissä. Onneksi teini ei näihin herää ja suurin ongelma taitaa näiden kanssa olla itsellä. Asuntomme kahdesta lämmittimestä toinen on vielä tässä makuuhuoneiden välisellä käytävällä ja se ei ole yksi tai kaksi kertaa kun unenpöppöössä on asia tullut ratkaistua niin, että käyn sulkemassa koko lämmittimen. Se taas tarkoittaa, että aamulla on sellainen pirteä +19C lämpötila. Sama tai vielä pahempi lopputulos on, jos laittaa makuuhuoneiden ovet kiinni. Vähän helpottaa, kun on laittanut olohuoneen lämmittimen termostaatin isommalle, jotta se ehtisi lämmittää pidempään, niin ei tämä lähempi hurahda päälle yöllä niin usein.

Ja niinhän siinä kävi kuin aiemmin aavistelinkin, kylpyhuoneessa on aamuisin oikein pirteän viileätä. Ammessa suihkussa seisoessa ei kyllä halua viettää sekuntiakaan enempää kuin on tarpeen. Tämän ongelman kyllä ratkaisimme sillä, että ostimme pienen sähkölämmittimen, joka lämmittää kylppärin ihan muutamassa minuutissa. Sitä on käytetty välillä muutenkin tuon kaasulämmittimen korvaajana, kun se ei pidä niin kovaa ääntä. Yöllä sen teho ei kuitenkaan yksinään riitä, joten sitä ei viitsi silloin pitää päällä.

Nyt alkaa näyttää siltä, että yöunetkin voisit taas olla katkottomia. Ulkona kun on jälleen alkanut aurinko paistaa ja päivälämpötilat on jo ihan mukavia. Ensi viikonlopullekin on luvattu +15C, ja kun sen lisäksi on luvattu aurinkoista, niin ilma tuntuu paljon lämpimämmältä. Tosin eihän se vaadi kuin sateisen ja pilvisen päivän, kun lämmittimiä taas tarvitaan. Toiveena kuitenkin olisi, että josko se lämmityskausi alkaisi pikkuhiljaa olla tässä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti