Sivut

torstai 24. tammikuuta 2013

Mitoista ja asteikoista

Tässä on kohta 10 kuukautta ollut opetella paikallisia mittoja ja asteikkoja ihan käytännössä. Vieläkin osa tuntuu niin epäloogiselta, ettei niitä vaan ole edes jaksanut opetella. Joitain vaan toki on pakko tai yrittää hahmottaa edes suurin piirtein, että mitä ne metrijärjestelmässä olisivat.

Lämpötilat on ehkä yhdet keskeisistä, vaikka meidän kotimittari näyttääkin ihan Celsiuksia. Ihan tarkkaa muunnosta ei jaksa näiden kanssa tehdä, mutta aika hyvä muistisääntö on ollut, että kun poistaa Fahrenheit-asteikosta 30 astetta ja jakaa sen kahdella, niin ollaan jo aika lähellä. 90 Fahrenheitia on oikeasti n. 32, mutta 30 on sinne päin. Toinen suurpiirteisempi muistisääntö, joka meillä on, että kun on 90 F, niin silloin alkaa olla jo melkoisen kuuma ja olisi hyvä ottaa ekstrajuotavaa ja suolaista mukaan. 100 F:ssa taas olisi syytä pysytellä jo kokonaan varjossa. Kuumemittarin lukemana se tarkoittaa jo kuumetta.

Muista mitoista on ollut pakko opetella suurpiirteiset määreet mailille (n. 1,6 km) tieliikenteen takia, jalalle (30,48 cm) pituusmittojen takia ja tuuma onkin ollut jo enemmän tai vähemmän tuttu. Tosin edelleen, kun johonkin lappuun pitää oma pituutensa laittaa, niin joudun sen jollain muuntimella laskemaan. On se vaan niin paljon helpompaa olla 166 cm pitkä kuin 5 jalkaa ja 5 tuumaa (jotka ei mene edes tasan, eli olen täällä papereissa vielä metrijärjestelmääkin lyhyempi ;) ). Omalla kohdalla tuon ehkä jo muistaakin, mutta teini kasvaa pituutta sitä vauhtia, että joka kerta saa olla muuntamassa sitä uusiksi. Muista mitoista on opeteltuna, että gallona on vähän vajaa 4 litraa (n. 3,785 l) ja ruuanlaitossa käytettävä määre kuppi on suunnilleen 2,4 desiä ja pauna on vähän alta puoli kiloa (n.0,45 kg). Muita tilavuusmittoja ja pituusmittoja en ole edes vaivautunut opettelemaan. Onneksi kuitenkin esim. ruokatarvikkeissa on aina merkittynä tilavuus tai paino myös metrijärjestelmän mukaan. Mutta jos pitäisi äkkiä sanoa, että paljonko on esim. 12 oz, niin ei mulla olisi siitä mitään käsitystä. (Tarkistin tätä varten ja 1 fl. oz on n. 30 ml.) Asiaa hankaloittaa vielä se, että noita unsseja (oz) on vielä kahta lajia, painoa mittaava ja fl. oz (fluid oz), joka mittaa tilavuutta ja ne on ainakin jossain määrin keskenään erilaiset.

Hankalimpia ja itselle tähän asti ihan hepreaa on ollut esimerkiksi tuulen nopeus ja auton bensankulutus, kun ne ilmoitetaan täällä niin eri tavalla. Kunnes jaksoin kaivaa jostain muuntimen, joka muuntaa näitäkin, eikä tämä enää ollutkaan niin hepreaa. Täällä tuulen nopeus ilmoitetaan mailia tunnissa määreellä. 1 m/h on n. 0,45 m/s, joten summittaisen määreen saa jakamalla kahtia. Bensankulutus ilmoitetaan täällä jotenkin omalle hahmotuskyvylle väärin päin, eli kuinka monta mailia pääsee gallonalla. Siitä on sitten vaan tullut hahmotettua, että 40 MPG (miles per gallon) on jo ihan hyvä keskikulutus, eli vähän alle 6 litraa satasella. 48 MPG, jota jotkut hybridit väittää kulutuksekseen, on jo alle 5 litraa satasella, mutta taitaa olla vain jotain testiratojen kulutusta...

Välillä oikeasti tuntuu, että tässä oikeasti on joutunut opettelemaan ihan kokonaan uuden kielen näiden asteikkojen kanssa, tai ainakin ihan erilaisen ajattelutavan. Teinillä nämä sujuvat jossain määrin paremmin kuin itsellä. Koulussa tosin matematiikan ja fysiikan tehtävät pääsääntöisesti lasketaan kyllä metrijärjestelmän mukaisesti..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti