Sivut

sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Päivällisellä

Olinpahan tuossa yhden porukan kanssa päivälliselllä yksi päivä. Kävi ilmi, että pari porukasta oli käynyt Suomessa ja parilla muulla oli muuten vaan kokemusta suomalaisista. Se taitaa olla ihan sama, mitä joku Suomen maabrändi-ryhmä työkseen tekee, suurin osa käsityksistä tulee kuitenkin kohtaamalla suomalaisia. Eikä ne kokemukset aina ole ihan kauhean positiivisia.

Positiivisia asioita, joita tuli päivällisellä esille olivat:
  • Kaunis maa. 
  • Sauna on kunnollinen sauna, eikä mikään amerikkalainen kuiva sauna.
Sitten niitä muita esille tulleita asioita olivat:
  • Suomalaiset ovat sitten kovia vetämään viinaa. Eikä mitään seurusteluviinaa, vaan rähinäviinaa. Eräs kertoi lähteneensä eräässä Euroopan kaupungissa opiskelijoidensa kanssa pubiin. Noh, jossain vaiheessa iltaa kuulemma aina porukan suomalaiset olivat juoneet tarpeeksi ja alkaneet kovaäänisesti tapella keskenään. Siinä vaiheessa kuulemma muu porukka oli aina vähin äänin vaihtanut paikkaa.
  • Kuulin myös sen iänikuisen vitsin suomalaisesta, joka baarissa sanoi kaverille "kippis". Kaveri vastasi, että "tultiinko tänne juomaan vai puhumaan?".
  • Kummalliselta heistä tuntui myös se, että sitä viinaa pitää lähteä hakemaan oikein laatikoittain toisista maista.
  • Suomalaiset tykkäävät opettaa suomenkielisiä sanoja. Jostain kumman syystä kuitenkin ensimmäiset opetettavat sanat ovat kirosanoja. Täkäläiset kun eivät kauheasti tunnu kiroilevan (TV:stä usein piipataan kirosanat, eikä täällä kiroilla yleisestikään niinkuin jossain jengien elämää kuvaavissa elokuvissa) ja tämä oli kovasti heitä hämmentänyt. Onkohan se oikeasti niin hauskaa, kun turisti menee ostamaan "vitun hyvää jäätelöä"? Oikeasti?
  • Naureskellen suhtauduttiin myös suomalaisten sääntöjen noudattamiseen. Eräässä aivan tyhjässä pohjoismaisessa kaupungissa iltayhdeltätoista jalankulkijan valo oli selkeästi rikki (kuulemma 15 sekuntia vihreällä, 5 min punaisella). Arvatkaapas ketkä seurueesta oli jääneet odottamaan sitä vihreää valoa, vaikka auton autoa ei ollut näkyvissäkään?
  • Nokia oli ennen hyvä firma ja täälläkin sillä oli paljon työntekijöitä. Eräs seurueen jäsen kysyikin, että "mitäköhän sille firmalle tapahtui, kun eivät nykyään tiedä ollenkaan, että mitä niiden pitäisi tehdä?". Myös Suomen putoamista IT-alan edelläkävijöinä ihmeteltiin ja kehuivat kovasti Viron infrastruktuuria kansalaisten sähköisissä palveluissa. 
Mitäs siihen sitten voi sanoa. Sellaistahan se on, vaikka on toki paljon muutakin, mutta ne eivät ehkä turistille näy. Mutta näiden kaikkien Suomi-kuva oli samanlainen: suomalaiset ovat tuppisuita, rähinäviinaa juovia, kiroilevia saunojia, jotka noudattavat älyttömiäkin sääntöjä pedanttisen pilkuntarkasti. Että siinä on maabrändityöryhmälle vissiin vähän hommia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti