Sivut

keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Sairausvakuutuksesta ja terveydenhuollosta

USA:laisesta terveydenhuollosta nyt on kirjoitettu Suomessakin monessa paikassa. Täällä siis terveydenhuolto on pääsääntöisesti yksityistä ja sen myötä myös melko arvokasta. (Joitain ilmaisklinikoita ja halvempia klinikoita on, mutta niissä on asiakkaiden tulorajat ja lääkärien palveluvalikoima on suppeampi. Itsekin kävimme tuollaisella silloin alkuun, kun lapsi tarvitsi rokotukset ym. kouluun päästäkseen.) Katselee mitä tahansa aihetta sivuavia kirjoituksia, niin terveydenhuollon kustannukset ovat viime vuosina vain kasvaneet ja Obaman terveysuudistus aiheuttaa niin närää kuin kiitostakin.

Meille oli siis itsestään selvää, että yksi tärkeimmistä hoidettavista asioista on huolehtia, että sairastaminen täällä ei johda henkilökohtaiseen konkurssiin. Ensimmäiset kuukaudet olimme suomalaisen matkavakuutuksen turvin, jotta voimme järjestellä asioita täällä. Täällähän useat yritykset, varsinkin IT-alalla ja ei-matalapalkka-aloilla, tarjoavat palkan ohella muita etuja. Näistä eduista tärkein on sairausvakuutus joko palkan lisänä tai siten, että työntekijä maksaa siitä jonkun osan itsensä ja perheensä osalta tai maksaa sen kokonaan. Kaikki työpaikat eivät sitä tarjoa ja jos ei töitä ole, on se hankittava itse. Vakuutusten vertailuun on erilaisia nettisivuja, mutta on se homma silti ihan tolkuttoman vaikeaa, kun sisällöt ja maksut on ihan erilaiset eri yhtiöillä. (Jos netti+tv-liittymää -tilatessa ei löydy mistään sitä tietoa, että mitä liittymä maksaa ensimmäisen 6 tai 12 kk jälkeen, niin sairausvakuutuksissa hintahaarukka kyllä selviää, mutta muut asiat on alkuun kyllä ihan hämärän peitossa.)

Kun kyllästyimme viime syksynä tuohon selvittelyyn, puolisko suuntasi vakuutusvälittäjän toimistoon. Hän suositteli meille ensimmäisiksi kuukausiksi erityistä siirtolaisen vakuutusta, joka on vähän niinkuin paikallinen matkavakuutus eli kattaa äkilliset kulut, mutta ei sairauksia, jotka jo ovat olemassa. Koska osa vakuutusyhtiöistä ei suostu antamaan vakuutusta ennen kuin maassa on ollut 6 kk, niin päädyimme ottamaan pariksi kuukaudeksi tuollaisen vakuutuksen.

Samalla tietty saimme ostettua aikaa eri vakuutussysteemeihin tutustuaksemme. Siinä ei sitten lopulta yhteenlaskettuna riitä yksi tai kaksi vuorokautta, mitä tuohon tiedonhakuun ja vertailuun on mennyt aikaa. (Jos siis joku vielä ihmettelee, että miten saan aikani kulumaan, niin vastaus on, että tiedon hakemiseen se kuluu helposti.) On siis vaihtoehtoja, joissa maksetaan itse alkuun kaikki kulut ja kk-maksu on pienempi tai korvausta saa kaikista sairauskuluista ja kk-maksu on suurempi tai voi säästää jonkunlaiseen vakuutukseen samalla tai lisätä perusvakuutukseen sekä hammas- että silmälääkäripaketin.

Neuvoja sairausvakuutuksen ottamiseen on vaikka minkälaisia. Jotkut ovat sitä mieltä, että pitää valita vakuutus sen mukaan, mitä lääkäriasemaa on tottunut käyttämään. Jotkut taas kehottavat ottamaan kalleimman mahdollisen. Joidenkin mielestä ei taas kannata ottaa vastaan työtä, jossa ei ole sairausvakuutusetua jne. jne. Loppujen lopuksi saimme valittua jonkun asteisesti tyydyttävän ratkaisun. Hurjan suuren summan saa kyllä sen kanssa maksettua kuukausittain ja toivoa kuitenkin samalla, että sitä maksaa turhaan. Meille tärkeintä kuitenkin oli, että isoimmat kulut on varmasti korvattu, mahdollisista pienistä voidaan itsekin jotain maksaa, kun on Suomessakin maksettu. Joissain kaikkein kattavimmissa vakuutuksissa kun saa piilolinssitkin lähes ilmaiseksi ja minkä tahansa lääkkeen muutaman taalan - kympin omavastuuosuudella. Ne vakuutukset kuitenkin maksaa paljon itsenäisesti otettuna. Työnantajat saattavat tarjota työetuna ryhmäsairausvakuutusta, joka sisältää nuokin edut ihan kohtuuhintaan. Sairaalavuorokausien hinta täällä kuitenkin lasketaan tuhansissa, samaten ambulanssikyyti. Kuulemma hätäsektion hinta on $50 000 (vaikka meillä ei moiselle tarvetta olekaan ;), niin siitä voi kuitenkin vähän verrata hintaa Suomen vastaavaan). Joten parempi maksaa kuin katua.

Vakuutuksen saamiseksi piti täyttää n. 20 sivuinen terveysselvitys netissä jokaisen perheenjäsenen kohdalla. Tämän lisäksi vielä soittivat perään ja pyysivät jotain tarkennuksia. Hintaan kun vaikuttaa olemassaolevat sairaudet, siis kk-maksua nostavasti tietenkin.

Kun koko rumba oli käyty läpi, puolisko saikin töitä. Ajattelimme jo hetken, että koko rumba pitää aloittaa alusta. Noh, päädyimme pitämään sitten tuon vakuutuksen toistaiseksi, sillä työetuna tarjottu vakuutus olisi ehkä ollut kattavampi, mutta hinnaltaan kaksinkertainen, joten valitsemamme vaihtoehto vaikutti paremmalta. Mahdollisten seuraavien työpaikkojen etu on toivottavasti vähän parempi, jotta kulut jossain välissä laskisivat - tai sitten ei, mutta vakuutuksen kattavuus voi olla parempi - tai sitten ei.

Osa pienemmän veroprosentin säästöistä menee siis sairausvakuutuksen kustannuksiin. Mutta jotta asia ei olisi niin yksinkertainen, on myös mahdollista siirtää etukäteen palkasta syrjään tietty summa erilliselle tilille. Ko. tililtä saa käyttää rahaa vain sairauskuluihin, lääkäreihin, lääkkeisiin, silmälaseihin ym. Summasta ei tarvitse maksaa veroa, mutta senttiäkään et saa takaisin, mitä et ole loppuvuoteen mennessä käyttänyt. Eli optimoi siinä sitten kuluja ja verosuunnittelua samalla..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti