Sivut

keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Pinnacles National Monument reissu

Kun jouluruuat oli värkätty itse alusta asti, syöty ja lepäilty, päätettiin lähteä taas vähän ulkoilmaankin välillä. (Joulunpyhinä satoi välillä aika paljonkin, joten nokkaa pistettin ovesta ulos vain vähän. Kun sadepäiviä on niin vähän, ei silloin kauheasti ulkona viihdy. Varsinkin nyt, kun pyykit ja muut kastuneet vaatteet kuivuvat sisälläkin näillä keleillä todella huonosti.) Joten suunnattiin Pinnacles nimiseen paikkaan. Pinnacles on vanhaa tuliperäistä aluetta ja siellä on muutamia patikointireittejä, paikka on myös suosittua kiipeilyaluetta. Se on myös yksi erittäin uhanalaisen kaliforniankondorin asuinpaikoista. (Toukokuussa 2012 näitä lintuja näyttäisi olevan kokonaisuudessaan luonnonvaraisena 226 kappaletta.) Kaliforniankondorit ovat harvinaisuutensa lisäksi erittäin arkoja lintuja, joten niitä ei onnistuttu tällä kertaa bongaamaan. Eipä kyllä kauhean toiveikkaita etukäteen edes oltu. Joten keskityimme kiertämään yhden lyhyemmän ja puolet pidemmästä patikointireitistä ja katselemaan maisemia.

Lyhyemmältä patikointireitiltä pääsee sortuneiden kivilohkareiden muodostamaan luolastoon, joka on ainakin tällä hetkellä avoinna alueella kävijöille. Olisi vaan pitänyt tutustua paikan ohjeistukseen jo etukäteen, että oltaisiin osattu varautua tällaiseen luolareissuun etukäteen. Luolaan tulee vain paikoittain päivänvaloa ja koko reitin kulkeakseen on mukana oltava taskulamppu. Meillä ei tietenkään sellaista ollut ja autonkin varataskari oli jäänyt autotalliin / kotiin.. Noh, kahden kännykän taskulamppusovelluksella sitä suoriuduttiin ihan ok, vaikken todellakaan voikaan tätä ratkaisua kenellekään suositella. Joulun sateiden jäljiltä polut olivat jonkun verran mutaiset ja luolaan valui vesiputouksena paikoin vettä, joten osa kallioisesta reitistä oli liukasta. Luolan jälkeen lähdettiin väärään suuntaan polkua ja päädyttiin takaisin lähtöpaikkaan, joten reitti tuli kierrettyä ikäänkuin 1,5 kertaan.. Välillä luolasta pois tulevalla reitillä joutui hyppelemään isojen kivien välistä ja ahtaista raoista, joten välillä sai taiteilla ja tasapainoilla oikein tosissaan. Seuraavana päivänä huomasi jälleen siis omaavansa uusia lihaksia. :)

Yleisnäkymää Pinnaclesista
Tästä lähtee polku kohti Bear Gulch Cave -luolaa, joka on amerikankorvayökköjen asuinpaikka. Tällä hetkellä lepakot ovat siis talvihorroksessa ja siksi luola voidaan pitää kokonaan auki ihmisille. (Osan vuodesta luola on osin suljettu ja osan kesästä kokonaan suljettuna.)
Tällainen on luolan suulle johtavan polun leveys.
Alkuluolaa, johon vielä luonnovalokin pääsee.
Lisää luolaa kohdassa, jossa salaman valo vielä riitti kuvien ottamiseen.
Tältä luolasto näyttää ulkopuolelta.
Kalliota luolasta pois johtavan polun varrelta.
Sateiden jälkeen Kaliforniassa on yleisestikin alkanut jälleen vihertää. Nämä sammalet taitavat kuitenkin kertoa enemmänkin ilman puhtaudesta kuin sateen määrästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti