Sivut

perjantai 8. helmikuuta 2013

Lahjoituksista ja vapaaehtoistöistä

Aiemmin viittasinkin jossain blogikirjoituksessani, että täällä toimii siis noi lahjoitukset ja vapaaehtoishommat ihan eri volyymillä kuin Suomessa. Tähän on varmaan montakin syytä.

Osittain tietty tämä johtuu siitä, että rahalahjoituksista (ja osittain myös tavaralahjoituksista voi saada sellainen kuitin, jossa lahjoitetun tavaran arvo) saa tehdä verovähennyksiä ja niin siis itse päättää, että mitä toimintaa haluaa olla rahoillaan tukemassa. Ilmeisesti ihan mihin tahansa ei saa lahjoitella niin, että se huomioidaan verotuksessa. Rahaa vastaanottavat tahot yleensä kyllä kertovat, ovatko lahjoitukset verovähennyskelpoisia (se näkyy itse asiassa siinä kuitissakin sitten, eli ei voi huijata). Joillekin toimijoillehan nämä lahjoitukset ovat ihan toiminnan edellytys, sillä täällä ei valtio, osavaltio tai kunta tue sillä tavalla kaikkea toimintaa kuin Suomessa, joissa on määritelty mm. kunnan velvoitteet. Esimerkiksi merinisäkkäitä pelastavan  Marine Mammal Center:in toiminta Sausalitossa perustuu täysin lahjoitusvaroilla tehtävään työhön. Osassa toimintaa ulkopuolinen lahjoitus tukee normaalityötä, kuten esimerkiksi kouluissa, kirjastossa ja teatterissa. Joissain paikoissa (esim. Marine Mammal Center ja jossain teattereissa) joka vuosi lahjoittajat saavat nimensä sellaisiin laattoihin seinälle. Sitä isompaan, mitä enemmän lahjoittaa. N. 500-1000 dollarilla saa sellaisen vähän pienemmän laatan ja miljoonan lahjoituksesta sitten jo vähän isomman laatan lahjoitusseinälle. Lahjoituksia osataan myös markkinoida aktiivisesti ja jopa suhteellisen luovasti. Esimerkiksi kouluista tulevassa lahjoituskirjeessä muistutetaan aina, että koulun urheilu- ym. kerhotoiminta ja iso osa taideaineiden opetuksesta on riippuvaisia lahjoituksista. Tuolla Marine Mammal Centerissä taas saattoi lahjoittaa "adoptoimalla" eläimen, eli keskuksessa pelastetun ja sieltä jo vapaaksi päästetyn eläimen. Lahjoitusvaroilla ostetaan kalaa seuraaville potilaille, mutta sillä sai verovähennysten lisäksi myös vuoden jäsenyyden kyseiseen instituutioon. Meidän perheeseen on nyt sitten "adoptoitu" merisaukko nimeltään Calloway.


Vapaaehtoistyöhön on varmaan useampiakin syitä. Osa ihmisistä haluaa tukea tiettyä toimintaa ajallaan, eikä välttämättä aina rahallisesti. Osa ehkä saa niistä mielekästä tekemistä kotona olemisen tai eläkepäivien oheen. Esimerkiksi Palm Desertin teatterissa käydessämme huomioimme, että kaikki lipuntarkastajat ja tuotteiden myyjät (kahvi, alkoholi, näytelmän oheistuotteet) olivat vapaaehtoisia. Nimilapussa oli usein myös vuosien lukumäärä, kauanko ko. henkilö on niitä hommia tehnyt. Lipuntarkastajat olivat selkeästi iäkkäämpää porukkaa ja osalla heistä oli yli 20 vuoden vapaaehtoiskokemus kyseisestä teatterista! Yksi syy vapaaehtoistyön suosioon saattaa olla, että se koetaan yhteisössä yleisesti tärkeäksi. Esimerkiksi täällä meidän nurkilla high schoolissa on pakko suorittaa Living Skills (elämänhallintataidot tms.) -kurssi, jossa on pakollinen 20 tunnin vapaaehtoistyöjakso. College-hakemuksien esseisiin nuoret kirjoittavatkin juuri osallistumisestaan omaan yhteisöönsä vapaaehtoistyökokemustensa pohjalta.

Paikalliseen kirjastoon muuten varoja hankitaan kuukausittain järjestettävässä kirjamyynnissä. Ihmiset voivat lahjoittaa kirjojaan Kirjaston Ystävät -järjestölle, jotka hinnoittelevat kirjat ja ovat sitten kuukausittaisessa myyntitapahtumassa niitä myymässä. Kirjojen joukossa näytti olevan jokunen kirjaston poistokirjakin, mutta pääsääntöisesti kirjat olivat lahjoitettuja. Itse kävimme tilaisuudessa viimeksi joulukuussa ja kirjoja oli huoneittain. Ainakin pienen lähikirjaston verran. Lasten- ja nuorten kirjat olivat ihan eri rakennuksessa. Sinne olivat vapaaehtoiset tehneet mm. kirjapaketteja nätteihin koreihin. Kirjat näyttivät kuin uusilta ja paketteihin oli kerätty useita kirjoja samoista teemoista, ainakin Kiina- ja dinosaurus-teemalla. Hintakaan ei olisi ollut päätä huimaava, n. $12-16 / kori. Meidän teinille vaan olivat jo vähän liian lapsellisia sisällöltään. Nuorten osastolta löytyi kuitenkin joitain kirjoja meillekin, hinta liikkui 0,5-2 dollarin välillä. Tarttuipa mukaan pari Amerikka-teemaista lautapeliäkin (à $2 / kappale). Joten ihan tyhjin käsin ei kotiin sieltä tultu.

Hei, te koulumyyjäisiä tai leirikouluun tai kirjastoon rahankeruuta tekevät, idean tällaisesta rahankeruusta saa varmaan varastaa myös Suomeenkin. :)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti