Sivut

tiistai 30. huhtikuuta 2013

San Francisco: Pier 39:ltä Golden Gate -sillalle

Vaikkei tämä nyt varsinaisesti mikään matkailublogi olekaan, niin tehdäänpä välillä tällainenkin postaus. Talvikaudella ei ole monta kertaa tullut käytyä San Franciscossa, koska ilma on siellä vähän viileämpi kuin täällä laaksossa. Kesällä ja syksyllä on ihan kivakin käydä SF:ssä, koska siellä tosiaan melkein aina tuulee, eikä lämpötilakaan nouse niin korkeaksi kuin kotinurkilla. Tosin loppukesästä ja alkusyksystä kaupunki on aivan täynnä turisteja. Edellisviikonloppuna tuli lähdettyä "Cityyn" taas pitkästä aikaa. Paljon on kaupungista vielä näkemättäkin, mutta yksi ihana reitti on kulkea rantaa pitkin tuohon Piereille ja takaisin.

Muutama vinkki, mitä siitä matkan varrelta löytyy:
Pier 39: Turistien suosima laiturialue, jossa kauppojen hintataso usein turistihintoja. Alueen vasemmalla puolella ne kuuluisat kalifornian merileijonat päivystävät lautoillaan lähes vuoden ympäri. Äänestä tunnistaa jo kaukaa, ovatko merileijonat paikalla. :) Joskus Marine Mammal Centerin henkilökuntaa päivystää alueella ja kertoo halukkaille merileijonista. Kerran juurikin täällä opin, että merileijonia on 18 eri lajia, joista ainoastaan Kalifornian merileijonat pitävät sellaista haukkuvaa ääntä. Laiturin päästä on myös hyvä näkymä Alcatraziin ja lahdelle.
Fisherman's Wharf: Kalaravintolakojujen lisäksi täältä löytyy myös mm. USS Pampanito sukellusvene (vaatii sisäänpääsylipun) sekä aivan ihastuttava Musee Mecanique, josta löytyy erilaisia vanhoja videopelejä sekä vielä vanhempia musiikkilaitteita jne. Kaikkia laitteita pääsee myös koittamaan / pelaamaan,  pääsääntöisesti 25-50 centtiä per peli. Fisherman's Wharfin päässä on pöytiä ja penkkejä, joissa voi kojuista ostamiaan ruokia syödä. Valitettavasti siinä notkuu myös suhteellisen agressiivisesti käyttäytyviä lokkeja. Voikin siis olla parempi idea syödä itse ravintolassa kuin laiturilla lokkihyökkäysten kohteena.
San Francisco Maritime Visitor's Center: Golden Gate -sillalle päin kävellessä alkaa pian laiturien jälkeen San Franciscon merenkulkukansallispuistoalue, jonka vierailijakeskuksesta löytyy tietoa alueen historiasta, merenkulusta ja kalastuksesta (ilmainen).
Aquatic Park: Aivan kivenheiton päästä edellisestä löytyy kansallispuistoalueella oleva hiekkaranta, josta pääsisi myös uimaan (ei olla testattu).
Ghirardelli Square: Rannasta mäki ylöspäin on Ghirardellin vanha suklaatehdasalue. Nykyään alueelta löytyy mm. Ghirardellin suklaamyymälä. Alueelta löytyy myös Ghirardellin jäätelöbaari, Cara's Cupcakes -myymälä (aivan ihania kuppikakkuja) sekä muita putiikkeja. Iltaisin ja viikonloppuisin alueella esiintyy usein joku (katu)muusikko. Ghirardellin alueen alapuolella on yksi kaapeliautojen päätepysäkeistä (Cable Car).
Municipal Pier: Rannasta kivenheitto Golden Gate -sillalle päin on jokseensakin rapistunut neljäsosaympyränkaaren muotoinen Municipal Pier. Laituri on välillä kiinni kokonaan ja osa laiturin reunoista on kiellettyä aluetta sortumavaaran vuoksi. Laiturin päästä pääsee näkemään kauniisti itse kaupunkia, Alcatrazin vankilasaarta sekä Ghirardellin rakennuksia.
Rantareitti ja Community Garden: Aivan Municipal Pierin edestä lähtee kävelyreitti, joka nousee ensin jonkun verran mäkeä ylös ja kulkee Community Garden puiston ohi. Reitiltä on hyvät näkymät lahdelle, mutta reitin varrella on myös tiedemuseon asettamana laitteet, joilla pystyy katsomaan Golden Gate -sillasta otettuja kuvia ja paikan säätä tunnin välein otetuista kuvista vuosia taaksepäin. Myös Golden Gate -sillan "lämpömittari" löytyy reitiltä. Mittarista näkee kuinka paljon ilman lämpövaihtelut siltaan vaikuttavat. Kylmällä säällä silta on selvästi korkeammalla kuin lämpimällä säällä. Itse puistossa on usein ihmisiä piknikillä tai pelailemassa.
Fort Mason Center: Puiston jälkeen rannassa on Fort Mason Center, joka on osa kansallispuistoa ja jossa järjestetään erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia.
Golden Gate Brige: Fort Mason Centeriltä on melkoisen pitkä matka vielä Golden Gate sillalle. Mutta hieman Fort Masonin jälkeen on huvivenesatama-aluetta ja vähän sen jälkeen on (ilmaisia!!) parkkipaikkoja. Jos on sattunut löytämään autolleen paikan siitä ja kävellyt Pier 39:lle ja takaisin, voi tästä kohdin hypätä autoonsa ja vaikka ajella sillalle. Yksi vaihtoehto on vuokrata polkupyörät. Ei olla kokeiltu, mutta ainakin lähellä Maritime vierailijakeskusta on jotain pyöränvuokrausliikkeita. Pyörällä voi huristella rannan myötäisesti lenkkipolkuja pitkin sillalle ja vaikka sillan ylikin. Jotkut ajavat lahden toiselle puolelle Sausalitoon asti ja tulevat sieltä lautalla takaisin San Franciscoon.

Ja tähän reittiin pysähdyksineen saa helposti kulumaan koko päivän. Ja vaatii hyviä kävelyyn sopivia kenkiä, että reitin jaksaa kulkea.

USS Pampanito, sukellusveneen hallintataulu
Fisherman's Wharf
Musee Mecanique, vanha ajokilpailupeli
Maritime vierailijakeskus, majakan lamppu
San Francisco Municipal Pier:ltä kuvattuna
Ghirardelli Square ja hiekkaranta Municipal Pier:ltä kuvattuna
Municipal Pier -laiturin lopusta kuvattuna, uimari uintireitillään
Municipal Pier
Community Garden puisto poikkeuksellisen täynnä väkeä koulujen kevättauon aikaan
Fort Mason Center ja taustalla Golden Gate -silta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti