Sivut

perjantai 19. huhtikuuta 2013

Allergiaa, perhana

Jaahans. Olikohan se pari vuotta sitten, kun Suomessa oli joku tolkuton määrä koivun siitepölyä ilmassa ja tenavan nenä ja silmät vuosi koko ajan allergialääkkeistä huolimatta. Taisi olla joku ennätyksellisen paha siitepölyaika tai jotain. Joka tapauksessa, silloin taisin uhata muuttaa Suomesta ainakin allergiakausiksi. No, pehvalleen meni näköjään sekin suunnitelma.

Viime keväänä tänne tullessa oli jonkun verran siitepölyä ja eri kasveista ja eri aikojen oireista kukin pärjäsi suhteellisen minimaalisella antihistamiiniannoksella. Nyt sitten on ollut huippukuiva talvi (sademäärät huomattavan alhaiset) ja keskiarvoon verrattuna suhteellisen lämmintäkin (viime viikolla mittari kipusi kertaalleen jo 87 F:ään, eli ehkä n. 28 C:hen) ja koko tänkin viikon on lämpötila ollut 20-25 C:n välillä. Pari päivää sitten iski myös ihan tolkuton tuuli, joka varmasti levitti kaikki loputkin siitepölyt. Se tietty tarkoittaa, että vaikka täällä ei koivuja olekaan (paitsi joittenkin skandinaavien pihassa istutettuina), täällä on kaikenlaista ruohoa, heinää ja puuta, jotka pukkaa siitepölyä ilmaan ihan kohtuullisesti. Auton kun ajaa katoksesta, niin aina on jonkunasteinen kerros keltaista siitepölyä pellin pinta täysi. Ja meidän koivuallergikko tietenkin reagoi jollekin / joillekin näistä paikallisista kasveista. Eikä pelkästään niiskuta, vaan sitä siitepölyä on sen verran, että myös yskii. Itse asiassa pari viikkoa sitten tosi pahastikin, jolloin antihistamiinien lisäksi pakotin ottamaan kortisonia ja astmalääkkeitä (joita ei ole kohta 3 kk käyttänyt täällä muuten ollenkaan!!). Ja yskä vaan jatkuu, vaikkei niin pahana. Kohta jo oikeasti taidan raahata sen lääkärin tarkasteltavaksi.

Eilen aamulla mulla meni niin hermo, että teinin kovaäänisistä vastusteluista huolimatta (!!) vein sen pitkästä aikaa autolla kouluun. En tiedä, että auttaako tuo mitään, mutta pyöräily noilla oireilla noiden siitepölypilvien alla ei tuntunut musta hyvältä idealta.

Nooh, saa nähdä kauanko tätä kestää. Ennusteiden mukaan ainakin vielä siitepölytilanne on jatkossakin:
Weed: Very high
Grass: Very high
Tree: High
*Huoh*

4 kommenttia:

  1. Onko teillä siellä nenäkannua? Vois vähän helpottaa, vaikka vähän ikävää puuhaa onkin. -J

    VastaaPoista
  2. Nyt täytyy tunnustaa, että en ole koskaan nenäkannua edes kokeillut. Eli ei löydy sellaista kaapista. Keittosuolaliuosta on kyllä muuten nenän huuhteluun.

    Tosin ton niiskutuksen saa aika hyvin kuriin allergialääkkeillä. Tuohon yskimiseen ei ne näytä auttavan.

    VastaaPoista
  3. Mä oon sitä pahimpaan allergia-aikaan (plus tietty flunssaisena) käyttänyt, ja helpottaa kyllä toi huuhtelu.

    VastaaPoista
  4. Pitää itellä yrittää koittaa. Tenava ei ehkä ihan heti suostu nenäkannuiluun..

    VastaaPoista