Sivut

lauantai 27. huhtikuuta 2013

Uusi kierros

Nyt kun vähän reilu vuosi on kulunut, on vastaan tullut jo viime vuodelta samoja, tuttuja ja "turvallisia"kin asioita. Vaikka itsellä onkin ajantaju muuten vähän sekaisin (kun sitä talvea ei ikäänkuin tule täällä ollenkaan) ja vaikea hahmottaa jo vuoden kuluneen, alkaa ajankulun tunnistaa tutuista tapahtumista. Vuosi on kierähtänyt ympäri ja toisen vuoden myötä alkaa ikäänkuin uusi vuoden kierros.

Jälleen on kouluissa järjestetty tällä viikolla näin kevään lopulla valtakunnalliset vuosittaiset STAR-testit. Kovastihan aina mediassa ja keskusteluissa otetaan esille nämä testausten erilaisuudet Suomessa ja Yhdysvalloissa. STAR-testit poikkeavat suomalaisista valtakunnallisista kokeista ainakin siten, että ovat tosiaan vuosittaiset, niitä järjestetään kaikilta keskeisiltä opinnon aloilta (mm. englanti, historia/social sciences, luonnontieteet ja matematiikka), arvostelut tulevat vasta joskus syksyllä eli eivät vaikuta oppilaan arvosanaan. Näillä testeillä mitataankin enemmän myös itse kouluja kuin oppilaita. Esimerkiksi kouluja listaavat sivustot listaavat juurikin STAR-testien menestystä, mutta myös koulujen rahoitukset linkittyvät osittain testituloksiin. Ja mitä paremmat testitulokset, sitä enemmän rahaa koulut saavat, sitä pienempiä oppilasryhmiä, sitä halutumpi asuinalue, sitä korkeammat asuntojen hinnat / vuokrat, sitä enemmän kiinteistöveroa, joista osa kouluille. Ja se kritisoitu sykli onkin valmis, hyvistä kouluista tulee yhä parempia ja ei-niin-hyvin-menestyvistä ei sitten niinkään. Toisaalta STAR-testien avulla voi myös oppilas nähdä, miten tulos sijoittuu niin koulussa kuin koko osavaltiossa. Täällä kun ehkä aina välillä unohtuu se fakta, että maan rikkaimman osavaltion yhdellä rikkaimmalla alueella koulutus ja tulokset ja koulujen ongelmat ovat ehkä melko kaukana jostain keskiarvosta.

Vuoden jälkeen kaiken maailman sopimukset tulee uusittavaksi. Vuokranantajalta tuli uusi tarjous 12 kk vuokrasopimuksesta. Tällä hetkellä alueen asuntomarkkinat ovat melkoisen kuumentuneet ja meidänkin saama 10 % vuokrankorotus on ehkä siitä pienimmästä päästä. Ainakin kun vuokratarjouksen jälkeen vähän vilkuilimme muita vuokrahintoja, niin sopimus on vähintäänkin kohtuullinen. Olisimme voineet myös jatkaa toistaiseksi voimassaolevalla sopimuksella, mutta vuokrankorotus aiempaan olisi ollut lähempänä 20 %. Päädyimme siis jäämään tähän ja tekemään uuden vuoden sopimuksen. Juuri kun olin tännekin kirjoittanut TV:n katselusta, niin TV-sopimuksemmekin oli tullut vuoden ikään ja sopimuksesta oli tipautettu On-Demand -palvelu pois. Muuten ko. firma kyllä lähettää mitä tahansa mainospostia, mutta tästä ei tullut mitään postia. Ei edes tietoa, että kuinka paljon palvelun pitäminen maksaisi. Ja mistäänhän ei normaalisopimuksen hintaa netistä löydy, saa vain soittamalla asiakaspalveluun. Kait ne kohta nostaa koko TV-Internet -sopimuksen hintaa muutenkin. Ei ihme, että jotkut vaihtavat palveluntarjoajaa 12 tai 24 kk:n välein, kun uusi asiakas saa aina huomattavasti halvemmalla paremmat edut.

Kevätparaateja näytetään taas järjestävän eri paikoissa, (jossain paikoin) talven tauolla olleet hedelmä- ja vihannestorit (Farmer´s market) alkavat jälleen viikonloppuisin ja salaattien ym. hinnat romahtavat parhaimmillaan jopa 1/10 siitä, mitä ne olivat vielä talvikaudella. On tästä pitkästä kasvukaudesta jotain hyötyäkin. Tilasimme kaasuyhtiön miehenkin taas sulkemaan kaasulämmittimet kesäkaudeksi. Kouluissa painotetaan vuoden loppukiriä ja kesäkouluihin ilmoittautumiset on jälleen auki. Koulujen vuosittaiset kuntotestitkin järjestettiin edellisviikolla. Vaikka toki middle schoolin päättyminen teinin osalta tuo kevääseen aivan uusia juttuja, 8-luokkalaisten lähtöhaastattelut, päättäjäiset ja päättäjäistanssiaiset (vihdoin löysin teinille sopivat suorat housut, kauluspaidan ja kravatin lisäksi), on suuri osa viime vuoden ihmetyksistä muuttuneet jo orastavaksi rutiiniksi.

Ja rutiinien myötä löytyy sitten aikaa hetken huilahtaakin, olla vaan, keksiä uutta tekemistä ja huomata, miten paljon selkeät vuosirutiinit helpottavat mitäköhän-seuraavaksi-tulee-eteen-ja-mitä-tämä-tarkoittaa -vuoden jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti