Sivut

maanantai 29. huhtikuuta 2013

"The Back-up plan" ja pysyvä muutto

Meillä on koko ajan ollut takataskussa ns. hätävarasuunnitelma, jos asuminen ja oleminen eivät täällä sujukaan. Aloittaen nyt ihan siitä, että alkuun teimme tilapäisen osoitteenmuutoksen. Tällaisessa tapauksessa sen voi tehdä maksimissaan vuodeksi. Käytännössä se tarkoittaa ainakin sitä, että tilapäisesti ulkomailla asuessa pysyy ainakin suomalaisen sosiaaliturvan piirissä. Ja alkuun voi olla ja olimmekin täällä esimerkiksi suomalaisen matkavakuutuksen turvin.

Kun puolison työkuviot selkenivät ja muutenkin elo täällä tuntui edelleen sujuvan (ja tässä yhteydessä sujuminen ei tarkoita sitä, etteikö koko ajan tulisi uusia ja askarruttavia asioita vastaan), teimme alkuvuodesta pysyvän osoitteenmuutoksen. Eli ilmoitimme Suomen maistraattiin tämän osoitteen pysyväksi osoitteeksemme. Sinänsä asiat eivät kauheasti muuttuneet siltä osin, sillä meillä ei järjestelmissä ollut minkäänlaista Suomessa olevaa osoitetta ollut sitä ennenkään.

Kelaltakin tuli jokunen aika sen jälkeen minulle ja puolisolle kummallekin oma "uhkauskirje", että meidän pitää ilmoittaa, olemmeko nyt palanneet Suomeen vai poistetaanko meidän sosiaaliturvan piiristä. Niin kuin täällä aina välillä kiroaa, ettei asioiden hoitaminen mene aina niin sujuvasti kuin junan vessa, niin kyllä se suomalainen systeemikin välillä on vähän jähmeää ja byrokraattista. Voisi kuvitella, että maistraatista menisi edes tiedot suoraan Kelaan, sillä muuttajan ohjeiden mukaisesti maistraatti on se ainoa taho, johon on velvoitettu pysyvästä ulkomailla asumisesta ilmoittamaan. Kelalla sentään on sähköinen järjestelmä, tosin hyvin antiikkinen sellainen, josta oikean lomakkeen ja vaihtoehtojen löytäminen ei ole mitenkään maailman käytettävintä ja helpointa. Sieltä kuitenkin voi lähettää viestin ja kertoa saman asian kuin maistraatillekin. Jokusen viikon päästä tuosta ilmoituksesta tuli meille kaikille oma kirjeemme. Kaikki samasisältöisiä, nimi vain eri. Eli oikeutemme Suomen sosiaaliturvaan on nyt päättynyt (ja siihen oli listattu erilaisia etuuksia, kuten terveydenhuollon Kela-korvaukset, lapsilisä jne.). Kelalla lienee ylimääräistä rahaa tai jotain, kun on varaa lähetellä ulkomaille samaan perheeseen saman käsittelijän tekemänä kolme eri kirjettä. (Tähän astihan Kela on ystävällisesti myös kuukausittain lähettänyt tänne kirjeen maksetusta lapsilisästä. Kirjeessä ovat kertoneet, että seuraava kirje tulee, jos tilanne muuttuu. Eipä ollut koko sinä aikana muuttunut, mutta aina vaan kirje on  tipahtanut postilaatikkoon. Järkeistämisen paikka?) Tai kait tämän taas joku laki kieltää, ettei eri henkilöiden päätöksiä voi samaan kuoreen laittaa. Mutta oikeasti, alaikäisen lapsen kohdalla virallisten asioiden hoitaja on kuitenkin joku muu kuin se lapsi. Ja ihan niinkuin lapsi niistä päätöksistä jotain ymmärtäisi ja niistä valitusohjeista vielä vähemmän. Ja joka tapauksessa olimme olleet tietoisia, että päätös on tämä joka tapauksessa. NetPostiinkaan ei ilmeisesti Kelan päätöksiä voi tilata. No, Kelapa sitten vielä lähetti uuden päätöksen, jonka mukaan hakemukseni lapsilisästä oli hylätty ja sitä ei enää makseta. Sinänsä jännää, että en ole moista hakemusta tehnyt sitten lapsen syntymän ja edellisissä kirjeissä oli jo kerrottu, että oikeus lapsilisään on nyt sitten päättynyt. Kelallahan oli kait joku päätösten ja lomakkeiden uudistamisprosessi kesken. Toivottavasti samalla harkitsevat myös näiden päällekkäispäätösten tarvetta ja NetPostin käyttöönottoa, ettei valtion kaikki rahat kulu kirjekuoriin ja postimaksuihin..

Olemme muiden kertomuksista saaneet kuulla, että mahdollisen Suomeen paluun jälkeen pääsy takaisin Suomen sosiaaliturvaan onkin sitten pitkä prosessi. Siellä sitten on paluumuuttaja, Suomen kansalainen, samassa jonossa odottamassa muiden maahanmuuttajien kanssa. Ja yleinen kommentti Kelan virkailijoilta kuulemma on, että se "käsittelyprosessi voi sitten kestää tosi pitkään". Eli vähän niinkun "mitäs läksit" ja "mitäs sitten tulit takaisin" -mentaliteetilla. Loistavaa asiakaspalvelua! Jee.

Meidän back-up plan on edelleen hengissä ja voimissaan, eli lista asioista, mitä pitäisi mahdolliseen paluumuuton jälkeen tehdä. Mutta aktiivisesti ajatuksissa se ei tällä hetkelllä ole ollenkaan. Minulla oli pöytälaatikossa Suomen puhelimeni SIM-kortti (muut perheen Suomen kännykkäliittymät oli jo lopetettukin) huhtikuun alkuun asti, mutta liittymän kk-hinnan noustessa 250%, päätin sitten lopettaa senkin. Suomeen suuntautuville (loma)reissuille hankitaan sitten joku pre paid. Mahdollisen paluun jälkeen kännykkänron saanti lienee hoidettavista helpoimmasta päästä.

Ajatukset mahdollisesta paluusuunnitelmasta on pysyvän muuton myötä siirretty johonkin aivojen takaosaan ja mappi Ö:hön ja nyt nautitaan ja eletään tätä elämää täällä toistaiseksi. Päivästä päivään, viikosta viikkoon ja silleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti