Sivut

lauantai 7. tammikuuta 2017

Ylinopeussakko

Kuten on tullutkin aiemmin mainittua, niin Pohjois-Kalifornian/Oregonin reissullamme tuli vähän ylimääräisiä kustannuksia..

Ajelimme sieltä Lava Beds National Monumentilta pois, kun takana tuli puistonvahti/poliisi valot välkkyen. Ensin puolisko (joka ajoi autoa) ajatteli, että se on hälytysajossa ja menossa kovaa vauhtia johkin muualle. Liikennesääntöjen mukaan hälytysajoneuvoa kuuluu väistää tien laitaan ja pysähtyä auton kanssa siihen. No se poliisihan sitten pysähtyi meidän taakse, jolloin kävi selväksi, että se vilkutti niitä valojaan meille, eikä ollut muuten hälytysajossa. Nostin päätäni ja siinähän se 15 metriä meidän autosta oli nopeusrajoitusmerkki 55 mailia/tunnissa alueelle, joten tajusin heti, että se pätkä missä ollaan, oli todennäköisesti ollut vähemmän.. Ja olikin, siinä oli sellainen lyhyt 35m/h pätkä tietä, kun siinä sen poliisimiehet mukaan "oli tämä taajama, lapsia ja noita peurojakin". Peuroja sattuikin näkymään kauempana ylittämään sitä tietä, mutta se "taajama" oli oikeasti ehkä neljä taloa tien vieressä ja muutama siellä jossain keskellä peltoa. Noh, ei siinä mitään, rajoitukset mitkä rajoitukset. 

On joskus luettu jostain ohjeita johonkin toiseen osavaltioon, että kun poliisi pysäyttää ja kysyy sitä sun ajokorttia ja rekisteriotetta, niin on hyvä ensin kertoa sille poliisille, että se rekisteriote on tuolla hanskalokerossa ja odottaa poliisin vahvistusta, että otat se sieltä. Samaten lompakon osalta sanoa, että se on taskussa tms. ja taas odottaa, että se poliisi käskee ottamaan sen sieltä. Tämä siis siksi, ettei se poliisi kuvittele, että kiskaset aseen sieltä hanskalokerosta tai takataskustasi, jos teet äkkinäisiä liikkeitä. Ehkä täällä Kalifornian maaseudulla ei niin toimita, mutta ainakin se poliisi sanoi näihin tietoihin vaan, että ok. 

Poliisihan voisi antaa ihan vaan huomautuksenkin, mutta tässä tapauksessa ylinopeutta oli sen 20m/h, niin kyllä se alkoi kirjoittamaan sitä sakkoa heti, vaikka puolisko myönsi mokanneensa. (Ehkä tämä on joku yleinen sakkorysä, jossa rahastetaan turisteja.. Joskushan hyvällä selityksellä poliisi heltyy antamaan van sen varoituksen. Kerran jollain reissullamme satuttiin hotellin porealtaaseen samaan aikaan kuin joku entinen poliisi, joka sanoi, että polisii voi soveltaa jonkun verrankin oman harkintansa mukaan, paitsi jos yksikään asianomainen on lapsi, jolloin on lasta suojellakseen on pakko noudattaa täysin kaikkia määräyksiä. Tiedä sitten, että pitääkö paikkansa.) Sakkolappuun kirjattiin itse sakko ja sitten joku käsittely/palvelumaksu ja sen voi maksaa lähettämällä sen lapun ja shekin siinä kuoressa postitse tai nykyään onneksi sen voi maksaa myös suoraan netissä. Sakon voisi myös kiistää, jolloin pitää mennä oikeuteen. Jotkut kuulemma kiistävät näitä maksuja, koska poliisin pitää olla myös oikeusistunnossa käsittelyssä paikalla, eivätkä he yleensä ehdi paikalle, jollloin sakko automaattisesti mitätöidään. Tuntui kuitenkin ihan hullulta lähteä joskus takaisin noille kulmille oikeuteen ja ottaa töistä vapaata ja mahdollisesti palkata vielä joku lakimieskin sitä varten. Tuskin se ainakaan kauhean paljon halvemmaksi olisi tullut. Ja tuo paikkakunta ei näyttänyt olevan se maailman kiireisin, joten kait se poliisikin olisi sinne paikan päälle tullut ja sitten olisi maksettu se sakko ja ne oikeudenkäynnin kulut siihen päälle.

Joskus liikennerikkomuksen tai sakon jälkeen tulee myös pakollinen autokoulukurssin suorittaminen. Osan niistä ainakin voi suorittaa netissä (eräs ystäväni oli saanut kerran tällaisen) tietyn ajan sisällä. Ihan hillittömiä summia ne kurssit ei maksa, mutta ne vaan pitää muistaa suorittaa, jos sellainen tulee. Sinänsä siis puoliso pääsi helpolla ja onhan se tässä ehtinyt viime vuosikymmenet ajelemaan niin täällä kuin Suomessakin ilman mitään sakkoja, joten kerta se on ensimmäinen tätäkin laatua. Maksoi siis sakon pois kotiin palattuamme ja on vähän tarkemmin katsellut rajoituksia sen jälkeen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti