Sivut

perjantai 13. tammikuuta 2017

Erikoislääkäreistä

Tämä teksti on mulla ollut otsikkotasolla odottelemassa jo kuukausia, mutten ole saanut aikaiseksi otsikkoa enempää. Ehkä tämä sopii nyt hyvin tuohon edellisen tekstin jatkoksi.

Kun aikoinaan piti valita eri sairausvakuutusvaihtoehdoista, niin mietittiin pitkään, että voidaanko ottaa HMO-vakuutus, jossa erikoislääkärille tarvii aina oman lääkärin lähetteen. Ihan turhaan huolehdittiin ehkä Suomen kokemusten pohjalta, koska lähetteen saaminen ainakaan meidän omalääkäreiltä ei kyllä ole kauhean vaikeaa. Päinvastoin, joskus tuntuu tulevan lähete ihan turhan pienistäkin. Kävin omalääkärilläni vuosittaisessa lääkärintarkastuksessa ja lääkäri alkoi kysellä selässäni olevista luomista ja siitä, onko niitä tarkistettu. Olin siinä jo sitten vähän huolissanikin, että apua, onko ne jotenkin epänormaaleja ja perhanan Suomen terveydenhuolto, joka ei ole koskaan sanonut, että niitä pitäisi tarkastella tai käydä näyttämässä jossain. No, turhaan huolehdin, sillä ihotautilääkäri ei nähnyt niissä mitään huolestuttavaa, ja käski tulla uudestaan 5 vuoden päästä. Tämä ei todellakaan ole ollut ensimmäinen eikä viimeinen lähete erikoislääkärille mun omalääkäriltä ja suurimmaksi osaksi lopputulos on aina ollut, ettei mitään vikaa löydy.(Pitkittyneestä yskästä tuli lähete keuhkolääkärille, epämääräisistä lihas(/nivel?)oireista reumatologile ja neurologiselle ja sitä rataa. Pahoittelen jos on "too much personal information", mutta esimerkit ehkä auttaa muodostamaan kuvaa tästä, että miten ainakin mun omalääkäri toimii. Lopputuloksena lihasoireiden tutkimuksesta oli muuten, että pitää syödä suolaisempaa ruokaa ja ottaa magnesiumia ja D-vitamiinia purkista.) Sinänsä meidän vakuutus korvaa suuren osan käynnistä ja me maksetaan erikoislääkärikäynneistä itse vaan 45 $, eli ei siitä mielenrauhan saannista konkurssiin mennä. Mutta tämä höveli erikoislääkärille määrääminen (ja erilaisten tutkimusten ja testien ottaminen varmuuden vuoksi) varmaan ainakin osittain kertoo miksi tässä maassa sairaanhoidon kustannukset kokonaisuutena on niin tähtitieteelliset.

Teinin lääkäri lähetti aiemmin teinin ihotautilääkärille. Täällähän, ainakin meidän alueella, näiden teinien ihot on usein kuin suoraan jostain Clearasil-mainoksesta, finnejä tms. et kyllä löydä suurennuslasillakaan. Iho on sileä kuin vauvan pylly, jos suonette tämän ilmaisun käyttämisen. Tosin tässä kun olen seurannut teinin koulun eri vanhempainryhmien keskusteluja ja viestejä, niin syy siihenkin on selvä. Keskusteluissa kun näytetään pyydettävän suosituksia ihotautilääkäreistä ja kerrotaan isotretinoiinia sisältävien lääkkeiden pelastavasta vaikutuksesta. (En tiedä niistä mitään sen enempää, koska meillä niitä ei ole kukaan käyttänyt.) Se teinin ihotautilääkäri varmaan ainakin ehti tienaamaan hyvät rahat ennen eläkkeelle jäämistään. Oltiin vastaanotolla lääkärin kanssa samassa huoneessa ekalla kerralla ehkä 15 min ja seurantakäynneillä 5 minuuttia, jos sitäkään. Ja vaikka me tosiaan maksettiin se 45 $/kerta, niin tarkistin joskus vakuutusyhtiön papereista, että he korvasivat joka kerrasta 640 $. 685 $/5 minuuttia on kyllä ihan kohtuullinen korvaus, vaikkei se lääkäri siitä ihan kaikkea itse saisikaan.. ;) 

Oikeasti suurin osa näistä meidänkin käynneistä olisi hoitunut ihan sillä omalääkärikäynnillä, mutta ehkä se lääkäri sitten varmistelee selustansa, ettei vaan jää jotain huomaamatta (josta voisi nostaa oikeussyytteen?), ja siirtää vastuun jollekin muulle. Toki täällä terveydenhuolto on selkeästi bisnestä, ja mitä enemmän käyntejä, sitä parempi bisnes. Yleensä se mun lääkäri kun vielä kertoo, että kenet niistä erikoislääkäreistä mun pitäis valita. Yksi erikoislääkäri kehui sen mun omalääkärin maasta taivaaseen, että miten ihana ihminen se onkaan, ja parhaillaan ansaitulla Euroopan lomallaan. Tiedä sitten, että onko jokaisesta lähetteestä luvassa bonusta vai ei, mutta mikään ei enää ihmetyttäisi tässä systeemissä.

Toki se pitää sanoa, että hoito on aina hyvää ja ystävällistä (vaikka 7-kymppisen allergialääkärin tapaa taputtaa mua aina poskelle kyllä vierastan ihan suunnattomasti) ja perusteellista. Ja kun se lähete on kerran saatu, niin voin jatkossa aina varata samalle spesialistille ajan milloin tahansa uudelleen. Ei siis tarvi maksaa enää sitä omalääkärikäyntiä (20 $) enää ollenkaan siinä välissä, kun jo on se "oma erikoislääkäri" toisella osastolla valmiina. Miten kätevää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti