Sivut

lauantai 20. joulukuuta 2014

Joulunaikaa

Joulu on taas, joulu on taas..

Jestas, miten se aika rientää. Taas on joulunalusaika ja vuosi ihan lopuillaan. Joulun viettohan täällä poikkeaa jonkun verran suomalaisesta. Joulukoristeet ja -valot ovat taas ilahduttaneet ihmisten pihoilla täällä jo heti kiitospäivän jälkeisistä päivistä lähtien eli joulukuun alusta. Näistä valoista ja koristeista onkin tullut blogattua jo silloin kaksi vuotta sitten (KLIK). Joulukuusiakin on näkynyt myynnissä siitä asti. Täällä kun kuusi tuodaan sisälle ja koristellaan monissa paikoin jo joulukuun alussa ja hävitetään sitten heti joulunpyhien jälkeen. Joulukoristeet kaupoissa on vähän eri tyyppisiä kuin Suomessa, vaikka tietty erilaista muoviköynnöstä ja riippuvaa joulukoristetta on myynnissä joka kaupassa jo hyvissä ajoin syys-lokakuussa. Toki selkeästi jouluaiheisiakin kuusenkoristeita on, mutta paljon myös näitä tällaisia "harraste"koristeita, eli viinilaseja viininharrastajille ja eläinkoristeita eläinihmisille jne. Hassuinta näissä on se, että joissain kaupoissa joulukoristeita myydään jo 50-60 %:n alennuksella yli viikkokin ennen joulunpyhiä. Joulun jälkeen sitten puoli-ilmaiseksi, jos jotain vielä on jäljellä. Mekin on kasattu (kyllä, meillä on se aito kiinalainen muovikuusi allergioiden takia) kuusi jo kuun alkupuolella. Tuleepahan lisävaloa kuusenkynttilöistä. Jotka siis ei näytä mitenkään kynttilöiltä, vaan on sellaista valoköynnöstä, vähän erilaista kuitenkin kuin ikkunaan laitettavat.

Joulukalentereita näkee vähemmän kaupassa kuin Suomessa ja nehän tietty päättyvät 25. päivän luukkuun, sillä täällä joululahjoja avataan joulupäivän aattona. Ja joulupukit eivät siis tule kotiin, vaan lahjat ilmestyy kotiin yön aikana. Tämä nyt on ihan sitä elokuvien peruskauraa. Joissain kauppakeskuksissa voi kyllä kuvauttaa itsensä joulupukin kanssa niinkuin Suomessakin. Käytännössä se joulu on vaan sen yhden päivän ja esimerkiksi puolisolla töissä vain joulupäivä ja tapaninpäivä on palkallisia vapaapäiviä (ja sitten tietty 1.1.2015 on lomaa myös). Usein kuitenkin ihmiset ottavat vapaitaan tähän aikaan, jos se vaan on mahdollista. Osa näistä IT-firmoistakin on kiinni koko loppuvuoden, se sitten riippuu firmasta, että onko ne palkallisia vai pitääkö niihin sitten käyttää lomapäiviään. Sinänsä ihan pöllöä, että firma on kiinni, eikä siis töitä voi tehdä, joten lomapäivät on pakko käyttää siihen halusi tai ei. Tosin kyllähän monessa muussakin paikassa työnantaja on lopullisesti se, joka henkilön lomapäivät hyväksyy, eikä aina saa niitä mitä haluaisi.

Pikkujoulut on vähän niinkuin tuntematon käsite. Eli mitään sellaisia firman tai kaveripiirin pikkujouluja täällä ei tunneta. Monissa isoissa firmoissa täällä voi silti olla esimerkiksi "holiday lunch", jolloin työtiimit menevät yhdessä lounaalle keskellä työpäivää firman piikkiin. Esimerkiksi puolison töissä on samalla järkätty "White elephant gift exchange", jossa jokainen tuo pienen lahjan (arvoltaan 10-20 $). Lahjat on pakattu paperiin ja jossain järjestyksessä sitten sieltä kukin valitsee lahjan. Omalla vuorollaan voi sitten joko ottaa jäljellä olevista lahjoista yhden ja avata sen tai "varastaa" joltain muulta jo avatun lahjan, koska haluaa sen lahjan. Jotkut lahjat tulevat sitten suht usein varastetuksi. Meidän työpaikalla yksi työkaverini järjesti "Secret Santa"-lahjanvaihdon. Halukkaat siis voivat ilmoittautua ja jokainen sitten sai jonkun toisen nimen, jolle lahja ostetaan. Ihan hauska. Itsellä on vahva epäilys, kuka mun Secret Santa oli, mutta uskon, että mun antaman paketin saaja ei vieläkään tiedä oman lahjansa antajaa, eli olen todellinen salainen joulupukki siis. Erilaiset nyyttärijuhlat on myös tähän aikaan suosittuja. Mekin mennään näköjään vuosittain yhden harrastusporukan juhliin San Franciscoon ja töissäkin meillä oli pari päivää ennen joulutaukoa "holiday potluck" -nyyttärit.

Jokaisella perheellä ja alueella on varmaan vielä omat perinteensä ja tapansa, mutta tällaisiin on törmätty täällä. Ja toki kulttuurinen ja uskonnollinen kirjo on niin laaja, että kaikki eivät edes vietä joulua. Tähän vuodenaikaanhan on mm. hanukan aika, tai afrikkalais-amerikkalaisten Kwanzaa ja varmasti monia muitakin. Tästä syystähän täällä ei ole korrektia toivottaa Merry Christmas, jos ei varmasti tiedä toisen uskontoa, koska termi jo viittaa kristittyyn juhlaan. Täällä siis toivotetaan aina hyviä pyhiä tai vapaita eli "Happy Holidays". Ja oli vapaat sitten palkallisia tai palkattomia tai lomapäiviä, niin tuntuvat nyt kyllä enemmän kuin ansaituilta ja tarpeellisilta.

Hyvää joulunaikaa! Happy holidays!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti