Sivut

keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Kesäkoulua, kesäleirejä jne.

Nyt kun syksy alkaa ainakin kalenterin mukaan olla jo täällä ja teininkin koulu taas alkanut, niin voisi ehkä muutaman sanan raapustella koulujen kesälomastakin. Kesäloman alkamis- ja päättymispäivät riippuu kovasti paikkakunnasta, päättymispäivissä näytti olevan jopa kahden viikon eroja. Joka tietty selittyy sillä, että osassa koulu alkaa myöhemmin ja osassa kaupunkeja on helmikuussa lomaa, osassa vain keväällä huhtikuussa "spring break". Kesäloma on suunnilleen suomen vastaavan pituinen noin 2,5 kk.

Edellisenä kahtena kesänä ei ole ollut niin kauhean tarkkaa, että onko teinillä jotain ohjelmaa vaiko eikö, koska olen ollut itse kotona. Tänä kesänä kun minä ja puoliso on käytännössä oltu koko kesän töissä, onkin sitten ollut vähän enemmän mietinnässä, että mitä teini tekee päivät. Varsinkin kun osa teinin kavereista on alunperin kotoisin muualta (= viettävät myös lomaansa jossain muualla kuin täällä nurkilla), ovat reissussa perheensä kanssa tai ovat esim. jossain kurssilla tai leireillä, niin ei sitä yksinkään voi pitkiä aikoja notkua. En suoraan sanottuna tajua, että miten pienempien lasten työssäkäyvät vanhemmat tämän hoitavat. No toki suuri osa esim. vanhempainilloissa tapaamistani vanhemmista on kotona ja puoliso töissä, jos perheessä on pienempiä lapsia - tai vaikka ei olisikaan, joten mitään isompaa järjestelyongelmaa ei ole. Jostain luin, että alle 13-vuotiaiden ei katsota olevan tässä maassa kykeneviä jäämään yksin kotiin (en nyt muista mistä luin). Jossain päin USA:tahan joku äiti sai sakot, kun 12-vuotias tyttärensä oli ollut päivän itsekseen puistossa ilman aikuista. Että käy siinä sitten näitten lomien kanssa töissä tasapainoisesti. (Sivuhuomautuksena: töissä on tullut sivusta kuunneltua lastenhoitokeskusteluja ja ilmeisesti 500 dollaria kahdesta lapsesta viikossa on halpa hoitomaksu, joten toisaalta senkin ymmärtää, miksi monessa perheessä se toinen aikuinen on kotona melko pitkään..)

No, onneksi tuo teini kuitenkin ei ole enää mikään vahdittava. Ongelmana tietty on, että ilman ajokorttia ei pääse kauhean kauas itekseen, jos ei sitten ole joku yöpymistä vaativa leiri. Yritin selvitellä erilaisia kesäleirejä jne., kun tämä kuitenkin on kaikkien kesäleirien luvattu maa (juurikin siksi, että vanhemmat voivat käydä töissä ja lapset ovat valvonnan alla sen pitkän kesän). No, tuon ikäisille ei kauheasti enää ole mitään leirejä lähialueella tarjolla tai olisi ollut ehkä jossain kauempana, joita ei sitten tullut selviteltyä. Teini päätti sitten suorittaa yhden pakollisen koulukurssin kesän aikana kesäkoulussa. Uskokaa tai älkää, niin kyseisen kurssin suorittaminen kesällä on ihan supersuosittua. Vaikka painoin lähetä-nappia ilmoittautumisen alkamisesta n. 30 sekunnin päästä, jäi meidän teini ensin varasijalle. Onneksi ryhmiä perustettiin lisää ja teini vietti sitten alkukesästä 3 viikkoa 5,5 tuntia päivässä Living Skills -kurssilla oppimassa asioita moraalista, päihteistä ja saamassa sukupuolivalistusta.

Katselin siis myös noita päiväleirejä, mitä alueella on tuon ikäisille tarjolla, lähinnä siis jotain koodauskursseja jne., mutta lähemmäs 2000 dollaria viikon Python-kurssista, 6 tuntia päivässä, ei oikein tuntunut ihan omalle kukkarolle sopivalta vaihtoehdolta. Ja jollain olisi sinne kurssillekin pitänyt päästä. Puoliso ja teini kävi jossain koulun tilaisuudessa kurkkaamassa, mitä kesäsuunnitelmia siellä tarjottiin, mutta ne maailmanympäriristeilyt, kesäkurssit Harvardissa, vapaaehtoistyö Borneossa ei oikein kuulostanut omaan lompakkoon tai muutenkaan omiin suunnitelmiin sopivilta. Jotain kursseja olisi ollut tässä lähempänäkin, mm. Berkeleyssä ja UC Davisisissa ja ainakin yksi vanhempi kertoi oman teininsä menevän kuukauden kurssille tuonne jälkimmäiseen. En ole jaksanut selvitellä, kun silloin oli jo liian myöhäistä, mutta tuskin sekään lysti ihan mitään ilmaista ole.

Koko kesä opiskelua ei kuitenkaan tuntunut ihan hauskalta vaihtoehdolta, mutta bongasin jostain, että täällä meidän nurkilla järjestetään lasten tiedeleirejä ja niihin haettiin vapaaehtoisia leiriohjaajan avustajia. Sinne piti oikein tehdä hakemus ja käydä haastattelussakin. Ja sellaiselle leirillehän teini sitten suuntasi loppukesästä kahtena viikkona. Leiri oli sellainen päiväleiri, eli joka päivä 7 tuntia, toisella viikolla n. 6-luokkalaisia leiriläisiä, toisella 2-3 -luokkalaisia. Leiri painottui enemmän fysiikkaan ja kemiaan ja olivat siellä sitten rakennelleet virtapiirejä, sähkömagneetteja, siltoja ym. Teini tykkäsi kovasti ja toivoi, että olisi itsekin päässyt leiriläiseksi joskus vastaavalle leirille. Suomessa vaan aikoinaan aika hintsusti oli tarjolla mitään vastaavaa. Täällä lapset menevät enemmän jo pienestä pitäen erilaisille "akateemisille" leireille, ainakin tällä alueela.

Sain myöskin vihdoin etsittyä teinille soitto-opettajan, nythän tuo on soitonohjausta täällä saanut vain orkesterissa. Opettaja tuntuu mukavalle ja teini tuntuu tykkäävän myös. Kesällä oli oikein hyvä aloittaa, kun aikataulu oli vähän vapaampi, eikä muut läksyt ja kiireet painaneet päälle.

Aika paljon aikaa teinille jäi silti myös kavereiden kanssa lorvimiseen, pelikoneella pelaamiseen ja muuhun vähemmän aikataulutettuun sekä viikonloppuisin rannalla lorvimiseen. Kyllä siinä oli taas pitkä pätkä kesällä aikaa kulutettavaksi kaikenlaiseen. Itsellä kun kesä tuntui liian lyhyeltä, vapaa-aika kun rajoittui lähinnä viikonloppuihin. No, tasan ei käy onnen lahjat.


P.S. Tätä kirjoittaessa seinä taas tärähti. Kännykän sovellus kertoo, että 2,9 richterin asteikon järistys 4 mailin päässä. Noin pieni järistys ei kovin kauas tunnukaan. Mutta maaemo näyttää heränneen jyrähtelemään nyt tällä alueella enemmän kuin koko täällä olomme aikana aiemmin yhteensä. Tähän on nyt vaan totuttava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti