Sivut

lauantai 27. syyskuuta 2014

Sequoia and Kings Canyon National park - kansallispuistovisiitti

Lokakuun alussa täällä vietetään Labor dayta (eli hätäisesti käännettynä "työn päivää"). Päivän vietto ei ole milläänlailla mikään Suomen vapun tapainen. Käytännössä täällä se näkyy niin, että kyseinen maanantai on vapaa, eli tämä on yksi niistä neljästä maanantaivapaista, jotka suovat suurelle osalle työntekijöitä siis kolmen päivän viikonlopun.

Koska vielä on kaikenlaista nähtävää, mutta meidän bucket-listalla oleviin on jo jonkun verran matkaa, eli eivät ole ihan tässä tunnin ajomatkan päästä, päätimme suunnistaa näin pitkänä viikonloppuna tuonne Sequioia and Kings Canyon kansallispuistoon. Koska kellään meistä ei ollut hinkua juuttua perjantairuuhkaan, päätimme mennä itse kansallispuistoon vain päiväksi ja ajaa ensin lauantaina Fresnoon, yöpyä siellä ja sitten sunnuntaina aamulla heti kansallispuistoon.

Fresnoon ei varmaan muuten tulisi lähdettyä, koska ei ole mikään turistipaikka ja kesäisin siellä on vielä ihan järkyttävän kuuma. Paikallisetkin kutsuvat Fresnon kesää "hell hole":ksi eli helvetilliseksi pätsiksi (pardon my french). Lähemmäs neljääkymmentä taisi lauantainakin mittarit näyttää. Suuntasimme siellä siis Forestiere Underground Gardeniin, joka nimensä mukaisesti on maanalainen puutarha. Tai no, mitä siitä puutarhasta nyt on jäljellä. En nyt ehkä ihan pelkästään tuon takia Fresnoon ajaisi, mutta olihan se ihan hauska nähtävyys. Tai itse tarina sitäkin mielenkiintoisempi. Lyhykäisyydessään sisilialainen siirtolainen 1900-luvun alkupuolella osti maata kasvattaakseen sitruksia. Hän huomasi ostaneensa käyttökelvottoman pläntin, joka koostuu järjettömän vahvasta metrien paksuisesta kivestä (jonka nimeä en enää muista). Tyyppi oli sitten päättänyt lähteä kaivamaan kuoppaa tähän kiveen (hullun hommaa, vahvaa kuin sementti) ja jatkoi sitä vuosia. Hän sitten teki sekä asuintilat että viljeli sitruspuita siellä maan alla. Ihan tajuton tarina ja opas oli ehkä maailman paras kertomaan sitä tarinaa.

Forestiere Underground Garden
Forestiere Underground Garden, asuintilojen kylpyhuone
Forestiere Underground Garden, alkuperäiset sitruspuut ovat maan alla kestäneet jo vuosikymmeniä ja vieläkin tuottavat jonkun verran satoa
Maanalaista puutarhaa
Lauantaina siis huristeltiin ensin Kings Caynoniin ja sieltä sitten Sequioaan, joka nimensä mukaisesti on sequoia-puiden eli mammuttipetäjien aluetta. Puita on luonnonvaraisena vain juuri tuolla Sierra Nevadan alueella ja ne ovat tilavuudeltaan maailman suurimpia puita (kun ne punapuut on maailman pisimpiä puita). Täällä olisi voinut viettää pidempäänkin aikaa ja käydä vaeltelemassa ja tutkimassa, mutta näillä lämpötiloilla tämä pienet pysähdykset eri paikoissa oli ihan hyvä valinta. Vaellusreissulle kun pitäisi varustautua vähän eri tavalla, ettei alueen karhut pääse retkeilijän ruokavarantoihin käsiksi. Keväällä varmaan kelit ja vesiputoukset olisivat vaelteluun parhaimmillaan. Kuvat eivät oikein tee oikeutta paikalle, koska kanjonista on kanjonin pohjasta tai puolivälistä vähän haasteellista saada kuvia, mutta yritetään silti. 

Kings Canyon, ajomatkalta
Pysähdyspaikan kolibrit
Kings Canyon Gasolinen bensapumput oli kyllä vertaansa vailla
Kings Canyon
Pitäisi näillä tulla säännöt selviksi

Vähän vielä virtasi vesiputouksessa vettäkin
Kings Canyon
Suurimmille mammuttipetäjille on annettu oikein nimet. Tässä niistä suurin, Kenraali Sherman

Ja kenraali vähän kauempaa kuvattuna, ihmiset mittasuhteita selventääkseen kuvassa :)
Jeps, vähän ohuehkon tuntuista oli ilma. Huomasi vasta takaisin parkkipaikalle kiivetessä
Maisemia puistosta pois ajellessa
Tästä sitä huristeltiin


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti