Sivut

maanantai 3. joulukuuta 2012

"Ilmainen" kännykkä

Aika kuluu kaikenlaiseen ja asiat, jotka eivät vaadi pakollista huomiota, jää hoitamatta / vähän sivuun muilta asioilta. Yksi tällainen on ollut kännykkäliittymien selvittäminen. Hankittiin heti tänne tultuamme kännyköihimme prepaid-liittymät. Ne ovat toimineet pääsääntöisesti oikein hyvin, mitä nyt jollain alueella ei oikein tunnu olevan verkkoa ja puhelut pätkivät (enkä nyt tarkoita mitään vuoristoa tai haja-asutusaluetta, niillä kun ei välttämättä ole mitään kännykkäkuuluvuutta). Eikä puhelinten lataaminenkaan ole ollut ongelma, koska muistutus 30 päivän umpeutumisesta tulee 2-3 päivää ennen tekstiviestillä ja www-tilille kirjautumisen jälkeen seuraavan 30 päivän aktivointi sujuu ehkä alle minuutissa. Ainoat ongelmat on, että puhelimella ei voi soittaa tai tekstailla rajojen ulkopuolelle (noh, Skypeä käytetään puheluihin, joten ongelmaksi muodostuu vain tekstiviestit, eikä niillekään nyt kovin paljon toki ole tarvetta ilmennyt).

Joulukin tulee ja periaatteessa olisi tarvetta korvata yksi puhelin vähän uudemmalla ja paremmin toimivalla, joten aloin selvittämään näitä paikallisia puhelinkytkyjä. Ja kyllä siinä sitä selvittämistä sitten onkin. Osa puhelinyhtiöistä keskittyy enemmän tietyille alueille ja kuuluvuus ei kaikilla ole joka paikassa ihan sama, joten lopulta päätin katsoa 3:n eri suhteellisen laajasti toimivan yhtiön kytkyhärdellejä. Siinä olikin sitten hommaa. Samalla nyt ajattelin tässä rutista Suomen taloustoimittajien ym. kirjoittamasta höpöhöpöstä USA:n kännyköidenhinnoista. Tämän kaiken selvittelyn jälkeen kun ärsytyttää ne "USA:ssa Lumian saa ilmaiseksi / $50:llä" otsikot.

Uusimpia Lumia-puhelimia myy täällä kaksi yhtiötä, toisella myynnissä on esimerkiksi 920- ja 820-mallit, toisella vain ko. yhtiölle räätälöity malli 822. Hintataso näille puhelimille on abouttiarallaa sama. Molempien kohdalla saa huomata, että lopputulos hintoineen ja kaikkineen on melko sama.

Täällä puhelimien hinnat ilmoitetaan yleensä 2 vuoden sopimuksen kanssa, jolloin tarjouksiin saadaan houkuttelevia hintoja, kuten $79,90, "ilmainen" tai "hinta on liian alhainen tähän mainokseen laitettavaksi". Just joo...

Mitä kahden vuoden kytkysopimus nyt esim. Nokian Lumiasta maksaa onkin vähän erilaista matematiikkaa kuin Suomen kytkysopimukset.
Puhelin kytkyllä maksaa siis vaikka $99. Puhelimen oikea hinta (eli se, mihin hintaan sen voi ostaa ilman kahden vuoden sopimusta on esim. n. $575), joten verot (sales tax, vähän niinkuin alv, mutta täällä siis hinta ilmoitetaan aina ilman veroja, ne lisätään hintaan vasta kassalla) on tuosta alkuperäisestä hinnasta eli n. $49. Puhelin siis itsessään maksaa jo $148. Lumia kun on älypuhelin, pitää ottaa paketti, johon sisältyy sekä puheluita, tekstiviestejä että dataa. Halvimman hinnan saa perhepaketilla, jossa saa rajoittamattomat puhelut ja tekstiviestit ja rajoitetun määrän dataa $50. Oukki, ei kuulosta pahalta, sillä datan sisältävä prepaidkin maksaa sen verran. Mutta laitetaan siihen nyt lisäksi $35 taalan aktivointimaksu, kun on uusi asiakas, eli SIM:n saanti ja aktivointi maksaa sen verran (omat prepaidit saatiin aktivoitua aikoinaan ilmaiseksi, normihinta kait $9,90). Tämä toki laskutetaan vain kerran, mutta maksu se on sekin. Lumia kun on edelleen älypuhelin niin se $50 dollaria ei pelkästään riitä, vaan pakettiin tulee älypuhelinmaksu $40/kk (perhepaketti siis, joten jokainen lisätty älypuhelin tuo saman lisän, normipuhelimesta maksu on $30). Kun kuitenkin on ottamassa vain yhtä liittymää, on kk-summa paketista $90. (Kahden liittymän hinta olisi siis se $50 + liittymistä 2*40. Mutta tällöin todennäköisesti pitäisi ottaa kalliimpi peruspaketti, ettei tule riitaa, että kuka saa käyttää ja kuinka paljon rajoitettua dataa. Paketin datamäärän ylitys kun maksaa $15 aina yhtä gigaa tai alkavaa gigaa kohen.)

Se hieno grandtotal kahden vuoden sopimukselle liittymineen on $148+$35+24*$90. Meikäläisen laskimen mukaan se tekee $2343 kahdessa vuodessa puhelimesta ja sen käytöstä. "Ei ole ilmaisia lounaita", vai miten se meni, mutta tässä on syy, miksi täällä operaattorit voi jakaa puoli-ilmaisia puhelimia. No, sopimuksen saa purettua kesken kaiken maksamalla sakkomaksun. Tämä on jollain operaattorilla $350. Noh, sehän on silti halvempi kuin Suomen hinta puhelimelle tai halvempi kuin se alkuperäinen ilman sopimusta oleva hinta. No on, on, mutta en keksi yhtään syytä ostaa $500 puhelinta, kun sitä ei voi käyttää. Puhelin on ilman sopimusta ostettaessa tai sakkomaksun jälkeen silti kytkettyjä siihen tiettyyn operaattoriin, eikä puhelinta voi käyttää minkään muun operaattorin SIM-kortilla, eikä niitä saa auki ilman SIM-korttia, että voisi käyttää edes dataa WLAN:lla. Se puhe-datapaketti kun on saman hintainen ilman pitkää sopimusta kuin sen kanssa, eli se $90 kk menee, jos aikoo sitä puhelinta ikinä käyttää. Täydellinen suunnitelma, mutta ei näin ostajan näkökulmasta.

Niin paljon kuin meillä olisi haluttu edelleen tukea suomalaista ja hankkia Nokian uusi Lumia-puhelin, se jää nyt ostamatta. Onneksi eräältä operaattorilta löytyy myös prepaid-puhelimia, jotka on suht edullisia ja toimivat prepaid-kortilla. Hinnakin on suht alhaisia, kun ne eivät ole ihan viimeisimpiä malleja. Tosin nämäkään puhelimet eivät toimi minkään muun operaattorin SIM-kortilla. Suomen-reissuja varten on oltava siis oma puhelin ja suomalainen SIM-kortti, jos aikoo soitella siellä edes jotenkin kohtuulliseen hintaan. (Osalla operaattoreilla on nuo kytkyt kyllä kansainvälisiä, eli niillä voi soittaa muuallakin. Ja osaan on saatavilla halvat ulkomaanpuhelut USA:sta, mutta Suomi ei aina kuulu siihen listaan, mihin ne palvelut on mahdollisia.)

USA:ssa elektroniikka on halpaa ja puhelimet ilmaisia. Jeps, kamerat ja läppärit jne. on jonkun verran halvempia. SIM-kortilliset tabletit ja kännykät on pikkaisen monimutkaisempi juttu.

Ja vertailun vuoksi. Suomessa datapakettini oli 4,99€/kk ja kk:n puhelut ja tekstiviestit siinä 10€:n luokkaa, puhelin oli omani ja toimi millä tahansa SIM-kortilla, jopa tällä amerikkalaisella. Jotenkin tuntui se $50 prepaidikin täällä pitkään kalliilta, mutta ei tunnu enää. ;)

Tarkoituksena ei ole mollata mitään operaattoria, olen vain tehnyt tätä selvittely- ja laskeskeluhommaa tässä parin viimeisen päivän. Hinnat on tarkistettu operaattorin kanssa keskustellen, joten tässä esimerkissä ei pitäisi olla väärinymmärryksen mahdollisuutta. Joka paikassa homma toimii eri tavoin ja täällä ne nyt vaan toimivat näin. Tämän selvityksen perusteella taidan hetkeksi unohtaa asian ja jatkaa prepaid-korttini käyttöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti