Sivut

sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Vuosikirja ja valmistujaiskuva

Täällähän koulussa, ainakin middle schoolissa ja high schoolissa meidän teinin osalta, ilmestyy joka vuosi opiskelijoiden vuosikirja-valinnaiskurssilla tekemän koulun vuosikirja (Yearbook). Tuo on ainakin teinin koulussa hyvin ammattilaismaisen jäljen omaava, värisivuilla oleva tiiliskivi. Koko high schoolin ajan kirjat kun joskus pakkaa yhteen laatikkoon, niin siinä on laatikko täynnä ja painaa varmasti useita kiloja. 

Vuosikirjassa on kuvia ja lyhyitä tekstejä niin koulun tapahtumista vuoden aikana, esimerkiksi kaikki koulun urheilujoukkueet ja heidän vuotensa esiteltynä, samaten eri taideaineiden ja klubien ym. Yleensä jossain on myös vuoden tärkeimmät tapahtumat maailmalla. Tämän lisäksi on sitten kuvat niin opettajista kuin oppilaistakin, eli syksyn alussa otettu koulukuva jokaisesta luokittain aakkosjärjestyksessä. Ylimmän luokan oppilaista eli senioreista tosin ei ole tuota normikoulukuvaa, vaan jokaisesta on ns. senior-kuva eli erikseen kuvaamossa otettu kuva, jossa pojilla on smokki ja tytöillä juhlahame. Tosin siis kuvassa näkyy vain niinkuin normikasvokuvassakin vaan pää ja vähän ylävartaloa. Näiden lisäksi seniorien vanhemmat voivat ostaa kirjaan puolen sivun kokoisen "baby ad" -mainoksen. Tai ei se varsinaisesti mikään mainos ole, vaan siihen voi laittaa 1-5 kuvaa lapsesta nuorempana sekä tekstin, kannustuksen tai ns. kirjeen valmistuvalle seniorille. 

Meidän teini ei yleensä ole kauhean innostunut moisista vauvakuvajutuista ja kirjeistä, mutta tähän se antoi meille luvan. Olikin sitten vähän isompi urakka yrittää kaivaa sopivia digikuvia tai skannata paperikuvia. Osassa värit tai kuvan koko oli kyllä aivan onnettomia. No, teini hyväksyi kuvat, tekstiä ei katsonut, joten näkee sen sitten toukokuussa vuosikirjassa. 

Tuossa senior-kuvassa käytiin eilen. Se pitää ottaa tämän vuoden puolella, että vuosikirjan tekijöillä on aikaa saada kuvat ja taittaa ne kirjaan. Ei viitsitty jättää ihan viime tippaan, ja elokuussa aikaa tilatessa suurin osa lauantain vapaista ajoista oli jo mennyt, joten oli vaan otettava joku aika. Kaikki kuvat otetaan koulun valitsemassa kuvaamossa, jonne on tästä meiltä noin 30 min ajoaika. Joinakin vuosina on kuulemma ollut joku paikka tästä meidän läheltä, mutta eivät ole olleet tarpeeksi tyytyväisiä niiden laatuun. Normikuvaukseen kuuluu se vuosikirjaa varten tuleva kuva ja sitten kuva siinä valmistujaiskaavussa ja lakissa. Hinta sille oli jotain 25 $ paikkeilla. Samaan syyssyyn sai tilata muitakin kuvauksia, kuten esim. ulkokuvan tai toisen sisäkuvan, esim. harrastukseen liittyen. Kuvaamon seinillä olikin useita jenkkifutis- ja baseball-asuisia kuvia. Me päätettiin ottaa yhdet kuvat teinistä soittimensa kanssa, koska lisähintaa tosta tuli kuvaukseen alle kymppi. Soitinkuva otettiin ensin yhden kuvaajan kanssa ja sitten ne viralliset kuvat toisen kuvaajan ottamina. Meille oli sanottu, että se firma tarjoaa vaatteet siellä, eli itse piti huolehtia vaan niistä ylimääräisistä kuvista. No, olin kyllä vähän hämmästynyt kuvausrekvisiitasta, vaikka kyllähän tällä asumiskokemuksella täällä olisi jo pitänyt arvata miten ammattimaisesti ja vimpan päälle mietitysti nämä menee. Eli valkoinen t-paita päälle, feikki hihaton smokkipaidan etumus, jossa tarrakiinnitys takana, seuraavaksi sitten kolmasosahiha toiseen käteen ja smokkitakki päälle. Kuvassa näyttää ihan aidolta, mutta ihan hölmöltähän se alkuun näyttää. Kaapukuvassa vaihdettiin feikki smokkipaita feikkiin kauluspaitaan (tarrakiinnitys takaa, ei hihoja), oikea kaapu ja hattu, joka muokattiin päähän sopivaksi klipsillä. Osaan kuviin käteen koulun todistuskansio ja siinä se sitten oli. Vuosikirjan kuva valittiin paikan päällä ja lähettävät suoraan kouluun sähköisesti, muuten voidaan tilata kuvia netistä noin kahden viikon päästä. 

Vähän tuntui pöhlöltä ottaa valmistujaiskuva 7 kk etuajassa, mutta koska täällä valmistuu aina, jos on vaadittava kurssimäärä suoritettuna, niin ei siitä ole ihan kauheasti epäilystä, etteikö näin kävisi. Kalifornian high school -läpäisytestin (enkun ja matikan taso riittävä) teini läpäisi jo parisen vuotta sitten. Tosin Kalifornia on sittemmin luopunut koko testistä, joten sillä ei enää ole niin väliä. 

Nyt sitten vaan odotetaan lopullisia kuvia. Ne voikin siis laittaa esille jo vaikka valmistujaispäivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti