Sivut

lauantai 6. kesäkuuta 2015

Poliiseista, palomiehistä ja muista virkamiehistä

Amerikkalaiset niin arvostavat sankareitaan. Olen kuullut useammankin ihmisen käyvän sanomassa palomiehille, että kiitokset palveluksestanne ja siitä, että pidätte meistä huolta. Se jotenkin täällä kuuluu automaattisesti asiaan.

Tänne tulon jälkeen sitä jotenkin hätkähti, miten usein täällä hälytysajoneuvot kulkee pillit soiden. Suomen mittakaavassa pillit laitetaan soimaan varmaan aika hövelisti, lähinnä jokaiselle hälytysajolle, oli sitten kyseessä iso tai pieni juttu. Aikoinaan kun meidän edellisessä vuokra-asunnossa yhtiön manageri soitti palomiehet tarkistamaan jo toistamiseen huutavan kaasuhälyttimen, ei pillit tainneet huutaa, mutta punaiset vilkkuvalot näkyivät sisäpihalle asti. Ja niitä palomiehiähän tuli ensin ne normipalomiehet ja sitten vielä savusukeltajat. Joskus kotiintullessa on naapuritalon edessä ollut kolme poliisiautoa. Kyllähän sitä sitten on vähän hädissään, että mitä on sattunut. Mutta on tietty hyvä muistaa, että täällä yleisesti poliisit ajaa autossaan yksin ja esimerkiksi perheväkivaltatapauksessa (joka se naapuritalon oli), paikalle lähetetään aina kaksi miestä, eli kaksi partioautoa. Jos epäillään, että paikalla on myös ase, niin enemmänkin.

Liikenteessä, kun hälytysajoneuvon pillit soi ja käy selväksi, että mistä auto on tulossa, autot siirtyvät äkisti sääntöjen mukaan tien reunaan ja pysähtyvät. Jos kaistojen välissä ei ole mitään viheralueista, niin hyvin usein näin käy myös vastakkaiseen suuntaan ajavalla kaistalla. Harjoitus tekee mestarin, sillä kyllä näitä tilanteita riittää.

Aikoinaan San Diegon lomalla hotellin uima-altaalla juteltiin yhden entisen poliisin kanssa. Hänen mukaansa esimerkiksi liikennerikkomuksesta, kuten ylinopeudesta, sakottamisessa poliisi voi käyttää omaa harkintaansa, että sakottaako vaiko eikö. Mekin on kuultu aikamoisia tarinoita, että sakkoa ei olekaan kirjoitettu, vaikka todellakin olisi ollut aihetta. Täällä Kaliforniassahan muuten poliisi ei saa edes pysäyttää autoa, jos ei huomaa autoilijan tekevän jotain rikettä. Mitään yllätyspuhallutuksiahan täällä ei myöskään ole, vaikka ihmiset kyllä edelleen aika reippaasti ajavat päihtyneenäkin. Se samainen San Diegossa tavattu ex-poliisi muuten kertoi, että ainoa missä poliisi ei voi käyttää harkintavaltaansa, on jos kyseessä on jotenkin lapsi tai lapseen kohdistunut rikos.

Yksi toinen juttu muuten, mihin täällä kiinnittää huomion, on ne poliisisarjoista tutut piirrokset epäillystä. Eikä niitä siis ole vain jostain suurrrikollisista. Vaan ihan meidänkin paikkakunnan poliisi julkaisee näitä kuukausittain esimerkiksi varkauteen, itsensäpaljasteluun tai muuhun vastaavaan syyllistyneistä. Ei ne kuvat aina todellisuutta vastaa, mutta melko hyviä kuvia kyllä ovat.

Lähipoliiseista tuli vielä mieleeni. Lueskelin tällä viikolla Nextdoorin, sellaisen naapurustojen sosiaalisen median tiedotteita. Poliisi siis myös tiedottelee tuolla. Viime vuosina kun on kovasti Suomessa kirjoiteltu säädöksistä ja byrokratiasta, ja esimerkiksi miten lapsen jätskikiska suljettiin. Nextdoorissa oli poliisien tiedote, joss pyysivät ihmisiä ilmiantamaan lasten lemonade- ja keksikojuja. Mutta ei siksi, että pääsisivät ne sulkemaan, vaan siksi, että voivat käydä niissä kuumina päivinä virkistymässä ja tutustumassa ja luomassa kontakteja alueen lapsiin. Että ei nää amerikkalaiset poliisit kaikki niin korruptoituneita ole kuin tv-sarjat ja uutiset antaa ymmärtää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti