Sivut

lauantai 24. tammikuuta 2015

Varkaita

Pari päivää uuden vuoden jälkeen, eli vuoden ensimmäisenä viikonloppuna kun meillä pääsääntöisesti kärsittiin vielä jetlagista ja flunssasta puoliso kävi viemässä roskiksia ja tuli roskakatoksesta osan meidän laskettelukamojen kanssa. Siinä pää muutenkin yllä mainituista syistä sekaisin sitä kuitenkin tajusi, että meidän varastoon on murtauduttu. Siinä sitten pimentyneessä talvi-illassa ja väsymyksestä sekaisin alkoi muodostua kokonaiskuva. Varastoomme (joka on tässä asuntomme alapuolella) ja pyörävarastoon, joka on asuntokompleksin toisella puolella oli murtauduttu. Ei murtojälkiä, mutta tavaroita ja pyörät puuttuivat ja kaikki mahdolliset laatikot oli avattu ja tyhjät laatikot hajoitettu.

Suurin osa tavaroista kuitenkin löytyi sitten sieltä roskakatoksesta (oikeesti, mitä?) tai heiteltynä pitkin pihaa. Teinin pyörä löytyi seuraavan talon yhden asunnon rappusten vierestä (onneksi, sillä käyttää sitä joka päivä koulumatkoihin). Puolison pyörää ei kuitenkaan löytynyt mistään. En vieläkään tajua tätä kuvioita, että tavarat oli viety ja viskelty pitkin pihaa. Ehkä kyse oli pelkästä ilkivallasta tai sitten joku oli yllättänyt varkaat ja olivat joutuneet jättämään tavarat siihen. Tiedä sitä sitten. Mutta yllättävän hyvin sitä seuraavan yön jetlagista huolimatta pystyi valvomaan ja kuuntelemaan kaikki poikkeavia ääniä ulkoa.

Pienen selvittelyn jälkeen puoliso oli vakuuttunut, että varastoihin on murtauduttu sellaisella tuunatulla avaimella tai vaan vetämällä jotenkin se lukon kieleke sieltä sivusta auki. Siinä kun selvisi, että varaston lukot ovat sellaista mallia, että ne eivät mene takalukkoon. Mä kun olin ollut aivan varma, että joku on saanut meidän avaimet jostain ja siksi vietin muutaman unettoman yön. Vaikka siis asuntomme takalukollista lukkoa ja pulttilukkoa olisi selkeästi vaikeampi murtaa jo karmien ja lukkojen takia, eli olivat selvästi parempaa tekoa kuin ne varastojen lukot. Vuokranantajammekin oli reissussa, mutta heti palatessaan suostui heti ehdotukseemme vaihdattaa varmuuden vuoksi lukot. Puoliso oli vähän tutkiskellut asiaa ja ehdotti vuokranantajalle lukkoja, jotka saa ensinnäkin takalukkoon, mutta myös saa sarjoitettua itse sellaisella lukkoihin kuuluvalla systeemillä. Seuraavan vuokralaisen kohdalla sitten voivat vain ostaa uuden avainsarjan ja sarjoittaa lukot uusiksi. Näin pääsimme myös tästä neljän avaimen ongelmasta eroon.

Rikosilmoitushan piti toki myös käydä tekemässä siitä varastetusta pyörästä. Poliisimieskin oli vähän ihmetellyt tätä kuviota, että osa tavaroista oli varastettu, mutta jätetty ja käskenyt kirjoittaa koko tarinan rikosilmoitukseen. Rikosilmoitukseen myös ohjeistettu laittamaan ostohinta ei arviota nykyisestä arvosta. Ja koska arvio sitten ylitti juuri hitusen tuon Californian varkauden "grand theft" rajan 950 $, niin sellaisen se poliisi oli sitten rikosilmoitukseen kirjoittanut. Poliisin mukaan n. 10 % varastetuista pyöristä saadaan takaisin (mikä kuulostaa melkoisen isolta selvitysprosentilta pyörälle) ja käski katsella, että tuleeko vastaavaa pyörää myyntiin Craigslistalle ja soittaa sitten taas poliisille. Eräs työkaveri tiesi tapauksen, jossa oli poliisin kanssa lavastettu oman pyörän osto varkaalta takaisin ja napattu varas ja palautettu pyörä, mutta toistaiseksi puolison pyörää ei ole näkynyt missään myynnissä.

Poliisin rikosilmoitukseen kirjoittama rikoksen luokitus
Näin Abloy-lukkoihin tottuneena nämä talojen lukothan näyttää ihan pilipalisisälukolta täällä, mutta nämä uudet lukot pitäisi olla huomattavasti murtovarmemmat. Varkauden suuruus ja katastrofaalisuus nyt eivät rahallisesti kovin suuria olleet. Enemmän kait tässä on juuri se, että joku tunkeutuu omalle alueelle luvatta ja pystyy tekemään sen vielä ilman murtojälkiä, joten se turvallisuudentunne häviää hetkeksi. Jokusen aikaa näköjään kestää, ettei yöllä herää joka ikiseen kolahdukseen, ääneen ja rapinaan. Joten yöunien takaamiseksi on tässä vähän googlailtu sellaisia halvempia hälytyssysteemeitä, ihan vaan oman mielenrauhan ja parempien yöunien vuoksi. Saa nyt nähdä. Pyörävarkauksia nyt tietty tapahtuu joka päivä ja kaikkialla, joten ei tässä nyt mistään elämää suuremmasta asiasta ole kysymys. Mutta en nyt varsinaisesti tätä kokemusta olisi kaivannutkaan..

Tässä uudet lukot odotti vielä asentamista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti