Sivut

keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Folsom Prison ja Muffler Men

Tahoelle ajaessa näkyi tien vieressä viitta Folsomiin. Siinä sitten autossa mietittiin, että onko se "se" Folsom, jonka nimen maailmalle teki tunnetuksi Johnny Cash. Pienen googlauksen jälkeen varmistui, että sama Folsom ja siellä on pieni vankilamuseokin. Ja koska ei reittiin tehnyt suurtakaan koukkausta, päätimme kiepata sitä kautta kotiinpalatessamme.

Folsomin vankilamuseo on tosi pieni, kolme huonetta, mutta pääsymaksukin on vain 2 dollaria, joten hinta-laatu-suhde oli kyllä kohdallaan. Museoon ajetaan ihan samalla tavalla kuin itse vankilaankin, eli auto parkkeerataan samalle parkkipaikalle kuin vankilaan vierailevat ja sitten astellaan ensimmäisten muurien sisäpuolelle. Tämän jälkeen on toki vielä ne oikeat isot vankilan muurit. Vartija oli tosi mukava ja kun pälyilimme siinä parkkipaikan vieressä, niin heti huikkasi meille, että museoonko olette menossa. Myöntävästi vastattuamme kertoi, että se on heti tässä aidan tällä puolella. Alueella saa kuvata, kunhan pitää huolen, ettei kuvissa näy vartijoita tai vankeja (miten ihmeessä niihin pääsisi siinä vankilan muurin ulkopuolella törmäämään?). Parkkipaikalla oli muuten iso ohjetaulu, jossa oli vankilavierailijoiden rajoitukset. Ei siis koske museokävijöitä, mutta itse vankilaan ei saa ainakaan mennä sinisissä vaatteissa, vaan vaatteiden värien pitää erottua selkeästi vankien vaatteista. Myös spandex-housut ja kaikki kireät vaatteet ovat kiellettyjen listalla. Ja tietenkin aseet, alkoholi jne. perusjutut. Kuvaa en kehdannut siinä vartijan silmien alla napata.

Prison Roadia vaan sitten vasemmalle
Ja vieläkin oltiin varmoja, että tästä sitten vaan
Tässä on sitten ne oikeat vankilan muurit ja Folsomin vankila museon pihalta kuvattuna. Harmi, että oli pilvinen päivä. Aurinkoisella säällä kuulemma takana näkyy kauniisti Folsom-järvi
Ja tässä vielä Johnny Cash at Folsom Prison. Juu, on se todellakin sama rakennus :). (Saattaa olla, ettei video näy tässä upotettuna, vaan pitää avata omalle sivulleen):


Folsom Prison museo oli siis näin pieni rakennus
Perinteisten vankilajuttujen ja esineistön lisäksi yksi huone oli omistettu itse herra Johnny Cashille. "Hello... I´m Johnny Cash"
Erään vangin hammastikuista rakentama maailmanpyörä ja kokoelma eri mallisia rekisterikilpiä, jotka siis tehdään vankilan työpajassa
Vanha vartijan torni

Parkkipaikan vieressä oli kaunis kukkula villikalkkunoineen
Lisää kalkkunoita
Ja kerran vielä kalkkuna
Kotimatkalle olin bongannut vielä yhden pikaisen piipahduksen, koska tämäkin oli melkein matkan varrella. 1960-luvulla International Fiberglass teki lasikuidusta erään ravintolan eteen tällaisen jättikokoisen mieshahmon ravintolaa promoamaan. Näitä 6-8 metriä korkeita ukkoja teetettiin sitten markkinointitarkoitukseen muuallekin. Nimensä ne saivat ilmeisesti siitä, että jollain ensimmäisistä lasikuitumiehistä oli kädessään pakoputken äänenvaimennin ("muffler") ja siitä tuli sitten nimi "Muffler Men". Näitä on jonkun verran edelleen ympäri USA:ta, mm. 66 tien varressa, mutta ei siis mitenkään yleisesti enää kauppojen tai autotarvikeliikkeiden edustalla. Sellaista katoavaa kansanperinnettä siis. Nämä Haywardissa sijaitsevat miehet on kunnostettu ja niistä ainakin yksi on pystytetty tähän enemmän tai vähemmän vakituisesti.

Muffler Man, Cowboy, Big Don
Muffler Men, Paul Bunyan 2 ja Big Mike. Näiden takana oli vielä yksi huoltsikkamies, mutta en kehdannut saapastella pihalle ottamaan siitä kuvaa.
No nyt on nämäkin sitten nähty, vähän tälleen ex tempore lisänä Tahoen reissun kotimatkalla. Kaikkea sitä.

Lisätietoja:
Muffler Men, wikipedia
Muffler Men, Roadside America



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti