Sivut

sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Amerikkalainen ruokailuetiketti

Aiemmin onkin tullut kirjoiteltua, miten täällä tulee syötyä enemmän ns. sormiruokaa, hampurilaisia, sandwichejä, subeja, pizzaa, fish and chipsejä ja hodareita kuin Suomessa. Niiden vastineeksi oikeasti enemmän tulee syötyä salaatteja ja snacksejä ja hedelmiä. Opin jo aikoinaan italialaiselta ystävältäni, että pizza syödään siivuina käsin ja samaa toitotteli suurlähettiläs Oreck joskus viime vuonna Hesarin tai Nytin artikkelissa.

Käsin syömisen lisäksi täällä on kaksi ruokailuetikettiä. Toinen on se hieno tapakulttuuri, jota opetettaneen jossain tyylikouluissa ja jota täällä kutsutaan eurooppalaiseksi etiketiksi. Siis se Suomessakin opetettu, jossa syödään haarukalla ja veitsellä. Toinen on amerikkalainen etiketti, jossa syödessä käytetään vain haarukkaa. Veistä käytetään vain ruokaa paloitellessa ja sen jälkeen veitsi lasketaan lautasen reunalle ja vaihdetaan haarukka kirjoituskäteen ja syödään sillä. Toinen käsi on yleensä sylissä pöydän alla. Ei ainakaan kyynerpäät pöydällä. Tässä siis haarukkaa vaihdetaan kädestä toiseen sen mukaan tarvitaanko veistä vai ei. Todellisuudessa aika usein näkee, että pihvi tai kanafile paloitellaan kerralla ja sen jälkeen veistä ei käytetä. Tämä on etiketin mukaan sallittua vain alle kouluikäisille, mutta mitäs pienistä. Keskieurooppalaiset ystäväni, joiden lapset ovat kasvaneet täällä, kertovat, että Euroopassa sukulaisten luona vieraillessa tulee sukulaisilta vähän hammastenkiristystä ja huomautusta huonoista ruokatavoista, jos siellä syö amerikkalaiseen tyyliin vain haarukalla... Mutta kyllä täälläkin katsottaisiin pitkään, jos hampurilaista söisi haarukalla ja veitsellä.

Tässä vielä artikkeli paikallisesta etiketistä:
http://www.etiquettescholar.com/dining_etiquette/table-etiquette/na_table_manners/american.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti