Sivut

keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Postia

Alkuun oli niin paljon erilaista ja uutta, että osaan jutuista vaan sopeutuu, eikä ihmettele sen enempää. Vieläkään en oikein ole keksinyt logiikkaa, että milloin esimerkiksi posti jaetaan siinä klo 15 paikkeilla ja milloin taas lähempänä klo 19. Sinänsähän moisella ei edes ole kauheasti väliä, ellei odota jotain tärkeää kirjettä, niinkuin vaikka palkkashekkiä. :)

Postihan jaetaan täällä tiettyjä yleisiä vapaapäiviä lukuunottamatta maanantaista lauantaihin. Viime keväänä ilmoitettiin, että paikallinen postilaitos lopettaisi lauantaijakelun ja lauantaisin jaettaisiin vain paketteja. Tästä ideasta on kuulemma nyt toistaiseksi luovuttu ja lauantaijakelu jatkuu. Postilaitoksen (USPS) mukaan postimaksut saattavat tästä syystä myöhemmin jälleen nousta. Paikallisten mukaan maksut nousevat koko ajan, vaikka suomalaiseen tasoon verrattuna ovatkin vielä halvempia. Varsinkin kun esimerkkien pakettien postimaksut nousevat lineaarisesti painon mukaan, eli ei mitään puolen kilon tai kilon hyppäyksittäin.

Tämä maahan on verkkoshoppailun paratiisi. Itse en ehkä ole oppinut verkkokauppoja vielä niinkään käyttämään. Vaikka toki joitain tavaroita tuleekin ostettua ennemmin verkosta kuin lähdettyä etsimään kauppaa, josta tavaran ehkä löytäisi, ja ajelemaan ympäriinsä tuntikausiksi. Lastenvaatteita myyviä verkkokauppoja löytyy vaikka kuinka paljon, mutta teinin kanssa ei asia enää olekaan niin. Ja teinille vaatteiden ostaminen jo erilaisten kokoluokitusten kanssa on hankalaa, saati sitten vain kuvan perusteella shoppaaminen. Sen verran on muita hankintoja tullut verkon kautta tehtyä, että meille niitä paketteja on toimittanut ainakin neljä eri firmaa tuon yleisen postilaitoksen lisäksi. Joskus jopa samasta firmasta samaan tilaukseen kuuluvat tuotteet tulevat eri paikasta ja sitten myös eri firman kautta. Toistaiseksi vain yhden kuriirifirman kohdalla homma ei ole toiminut. Olivat vieneet meille kuuluvan paketin naapuritaloyhtiöön samannumeroisen asunnon ovelle. Sitä sitten ihmeteltiin ja selviteltiin, kun meillä ei pakettia ollut, vaikka heidän järjestelmänsä mukaan paketti oli toimitettu. Selvisihän sekin asia lopulta ja saatin tuote ajoissa viime vuonna joulupakettiin.

Tosiaan paketit pääsääntöisesti toimitetaan ovelle. Sillekään en ole keksinyt mitään logiikkaa, että mihin paketteihin vastaanottajan pitää kuitata paketti saaduksi ja mitkä paketit jätetään ovelle (paitsi Suomesta tulevat paketit vaativat aina kuittauksen). Tai yleisemmin niitä ei "vaan jätetä", vaan heittävät paketit tämän meidän "etupihan" metrisen aidan yli oven eteen. Onneksi helposti särkyvät tuotteet ovat ainakin toistaiseksi olleet ehjiä, vaikka selkeästi vain osa on käyty nätisti laskemassa oven eteen. Jotkut paketit vaativat vastaanottajan kuittauksen ja jos ei kotona ole, kun paketti saapuu, pitää joko netissä ilmoittaa sopiva aika (USPS), hakea paketti itse postitoimistosta (USPS) tai jättää paketin ilmoituslappu allekirjoitettuna oveen, että voivat jättää paketin ovelle (esim. FedExin käytäntö joskus). Jotain pakettia on sitten joskus jouduttu vähän etsiskelemään ja säätämään, kun ei ensimmäisellä kerralla ole oltu kotona.

Pakettien käsittely ei siis heittelyineen ole ihan mitään hienovaraista puuhaa. Tosin tänne Euroopasta tulevat paketit kokevat ilmeisesti vieläkin pahempaa heittelyä. Onkohan meille tullut yhtään pakettia Euroopasta, josta ei olisi postissa kulmia teippailtu uusiksi, kun on laatikosta kulma enemmän tai vähemmän kurtussa ja auennut. Normaali Suomessa riittävä pahvilaatikko ei oikein näköjään riitä, kun lähetys tulee tälle puolelle palloa. Olen kuullut jotain myös pakettien sisällön varasteluista, mutta oletettavasti tosiaan ovat enemmänkin auenneet matkalla ja osa tavaroista pudonneet johonkin. Kyllähän täällä toki postia jossain päin varastellaankin, mutta postin varastaminen on liittovaltion rikos ja rangaistukset ovat suhteellisen ankaria.

Posti kuljettaa myös melkomoisesti osoitteellista mainospostia. Ilmeisesti mun luottopisteet ovat alkaneet jo kertyä, sillä joka viikko tulee firmoilta valmiiksi hyväksyttyjä luottokorttitarjouksia, joihin voisi vaan huitaista nimensä ja lähettää ja uusi luottokortti tulisi postissa. Asensin puhelimeeni PaperKarma-nimisen äpin, jonka kautta voi viestittää lähettäjille, että voisivat poistaa yhteystietoni postituslistaltaan. Meille kun tulee ainakin neljän edellisen asukkaan postia välillä, eikä postin kääntökään ilmeisesti ala yleensä kuin vasta noin kuukauden päästä, joten hiukan arveluttaa moisten luottokorttitarjousten päätyminen vääriin käsiin, kun tästä joskus johonkin muutetaan. Saati sitten, että onhan se vähän ärsyttävää saada samaltakin firmalta niitä kirjeitä useita kuukaudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti