Sivut

sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Halloweenista

Syksy on tullut / tulossa ja sitä myöten tuli taas myös Halloween aika. Tänä vuonna ei perheessä enää oikein millään mittapuulla ollut ketään karkkikierrosikäistä, joten kävimme vain kävellen katsomassa täällä päin olevaa ns. "Halloween-katua" ja niiden koristeita (eli omakotitaloalue, jossa panostetaan vuosittain tähän juhlaan oikein reippaasti). Muutamassa talossa oli jälleen panostettu todella suureellisesti Halloweeniin ja tarjoamaan elämyksiä niin lapsille kuin aikuisillekin. Yhdellä pihalla oli palkatut henkilöt näyttelemässä Vampyyrihäät-kuvaelmaa, toisessa oli rakennettu Liisa Ihmemaa -teemainen satumaa muutaman talon yhteiselle pihatielle. Muissakin oli koristeita runsaasti, mutta ihan niin suureellista ei muualla ollut.

Luin MTV3:n verkkosivuilta, miten karkkikeppostelu on yleistymässä Suomessakin. En ole itse koskaan Suomessa viettänyt Halloweenia ja toisaalta minusta on kurja, jos suomalaiset vanhat perinteet Länsirannikon Nuuttipukeista ja pääsiäisen virpojista kierroksineen syrjäyttävät muualta tuodun perinteen karkkikierrokset. Toisaalta voin hyvin kuvitella ärtyneitä ihmisiä, jos parhaimmillaan oven taakse tullaan pyytämään karkkia tai muuta annettavaa kolmesti vuodessa, Nuutin päivänä, pääsiäisenä ja vielä Halloweenina.

Jutun karkkikeppostelu-näkökulma on ainakin täällä osassa USA:ta aivan väärä. Ehdoton sääntö on, että mitään kepposia ei saa tehdä Halloweenina.

Tässä yleiset Halloween säännöt, ainakin tällä alueella.
  1. Ovelta ovelle kierretään vain Halloween-/naamiaisasuun pukeutuneena. (Mukana oleva aikuinen tai itsekseen kiertävät isommat lapset eivät saisi pukeutua liian pelottavaan kuminaamariin, jotta oven avaaja ei pelästy liikaa.)
  2. Pienet lapset kiertävät aina pienessä ryhmässä ja mukana on aina aikuinen. (Tämä on myös turvallisuusnäkökulma, mutta myös varmistamassa, että lapset osaavat käyttäytyä.) Teinit voivat kiertää pienessä ryhmässä, vaikka joidenkin mielipiteiden mukaan 12-vuotiaat ja sitä vanhemmat voisivat jo siirtyä karkin jakajien joukkoon kotiinsa, eivätkä kiertää ovilla. Täällä jonkun verran vanhempiakin lapsia näyttää kiertävän, vaikka suurin osa karkkikierroksella olevista on selkeästi pienempiä lapsia.
  3. Taloihin kuljetaan aina pihatietä. Ei tallata istutuksia tai nurmikoita tai mennä huhuilemaan ikkunoiden alle tai takaovelle.
  4. Vain sellaisille oville koputetaan, joissa on Halloween-koristeet JA ulko-oven tai porstua valo päällä. Sammutettu valo tarkoittaa, ettei jaettavaa karkkia ole tai ovat esimerkiksi loppuneet tai perhe haluaa viettää muuten juhlaa yksityisesti. Toisten illallista ei saa siis keskeyttää, jos valo on pois päältä. Toisten yksityisyyttä on kunnioitettava.
  5. Oven avaajalle sanotaan "Trick or treat" ("Karkki tai kepponen"). 
  6. Jos karkit tarjotaan isosta kulhosta, saa ottaa vain yhden karkin, ellei tarjoaja mainitse erikseen. (Usein pieniä karkkeja saa 2-3, suklaapatukoita tms. yhden). 
  7. Karkin saamisen jälkeen kiitetään ja toivotetaan hyvää Halloweenia.
  8. Mitään kepposia EI ovella kiertäjä saa tehdä. (Karkkien jakajat toki voivat esimerkiksi kysyä, että haluaako kiertäjä karkkia tai vaikka kumi-irtosormen. ;) )
Muutama paikallinen turvallisuussääntö:
  1. Lapsilla ja aikuisillakin on hyvä olla valotikku tai -koristeet tai taskulamppu, jotta erottuvat kadulla ja liikenteessä.
  2. Kenenkään taloon ei saa mennä sisälle. (Ainoastaan aikuisen kanssa, jos taloon on tehty kummitustalo tai labyrintti.)
  3. Aikuinen tarkistaa lapsen saamat karkkipaketit. Joillakin alueilla joskus valitettavasti karkinjakajakeppostelijat ovat lisänneet karkkeihin syömäkelvotonta ainesta.  
  4. Yksin ei saa karkkikierroksella kiertää. Aina on mukana oltava muita lapsia tai aikuisia.
Ainakin meille aikuisille ja perheen teinille riitti ihan riittävästi puuhaa pihojen koristeita katsellessa. Eli ihan vain pikkulasten juhla ei Halloween täälläkään ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti