Sivut

torstai 29. elokuuta 2013

Lassen volcanic national park - Lassen-tulivuori ja kansallispuistoalue

Pari viikkoa sitten, juuri ennen koulun alkua suunnistimme Pohjois-Kaliforniaan erään tuttavamme vuosittain pitämiin bileisiin. Viime vuonna suunnittelimme jatkavamme tuttavamme luota vähän matkaa Lassen kansallispuistoalueelle, mutta suunnitelma piti hylätä. Ensinnäkin jo päivän vietto +45C asteisessa lämpötilassa (varjolämpötila..) vei allekirjoittaneesta mehut täysin ja pienimuotoinenkin vaellus/kävely tuntui ylitsepääsemättömältä ajatukselta. Toisekseen alueella oli viime vuonna juurikin samaan aikaan metsäpaloja, joten osaan puistosta ei edes olisi päässyt ja jonkun verran savuongelmaa oli ilmeisesti koko puistossa. Kaivettiin siis sama suunnitelma naftaliinista tänä vuonna. Lauantai tuttavamme luona oli ihanan "viileä" viime vuotiseen verrattuna, lämpötila kohosi häthätää +30C:hen. Kuulemme ennätysviileä viikonloppu tähän aikaan. Mutta kuten aiemminkin kirjoittelin, lämpötilat ovat tänä vuonna olleet kesällä maltillisemmat kuin yleensä.

Suuntasimme puistoon heti aamulla, ennen kuin aurinko alkaa paistaa lämpimästi. Tosin aivan älyttömän kuuma puistossa ei tullut missään vaiheessa, vaikka aurinko paistoikin lähes pilvettömältä taivaalta. Liikuttiin kuitenkin koko ajan lähemmäs 2,5 kilometrin korkeudessa, joten ilma oli huomattavasti viileämpää kuin mitä se alempana laaksossa oli. Yksi yhteensä n. 3 mailin kävelyreissu tehtiin, eli käveltiin Bumpass Hell - nimiseen paikkaan, jossa on koko ajan kehittyvää tuliperäistä maisemaa kiehuvine mutalampineen, vesihöyryineen ja rikkialueineen. Ennen Bumpass Helliä pysähdyttiin pienemmällä vastaavalla alueella, jossa olisi myöhemmin iltapäivällä ollut Nasan luento heidän tutkimuksistaan. Alueen rikkikuopat ja mutalammet kun ovat kuulemma samantyyppistä alkuperää kuin Marsin maaperässä on ja siitä syystä Nasa tekee tutkimuksiaan juuri tällä alueella. Emme kuitenkaan voineet jäädä odottamaan luennon alkua tai palata takaisin, koska halusimme poistua kansallispuistosta toista reittiä kuin sinne tulimme.

Parkkipaikalla, josta lähdimme kävelemään Bumpass Helliin oli muutamia astronomiaharrastajia kaukoputkineen. Eräs ihana vanhempi pariskunta antoi ihmisten kurkata omaan aurinkokaukoputkeensa ja katsoa aurinkoa ja siinä näkyneitä pieniä auringonpurkauksia, auringonpilkkuja ja vaaleampia laaksokohtia. Oli kyllä ihan huippua kerrankin katsella suoraan aurinkoa (toki asianmukaisten filtterien läpi). Kaukoputkella ei valitettavasti voinut kuvata, mutta näytti jossain määrin samalta kuin Uuden Suomen kuvassa.

Kuvat kertonevat enemmän puistosta itsestään:

Kuva parkkipaikalta näkyviin sinisiin vuorenhuippuihin
Lassen tulivuori
Bumpass Hell
Bumpass Hell - kiehuva mutalampi
Bumpass Hell - rikkimuodostumia
Bumpass Hell ja pikainen höyrykylpy (joku meille tuntematon turisti eksynyt myös kuvaan)
Maaorava juoksenteli edellämme kavutessamme takaisin ylös Bumpass Hell -laaksosta
Lassen tulivuori toiselta puolelta, jossa näkyvät vielä v. 1915 purkauksen laavavirrat



Kotimatkalle lähtiessämme pysähdyimme vielä Reddingissä kävelemässä lasisillan päästä päähän. Silta on myös yksi suurimpia aurinkokellosiltoja, siksi tuo massiivinen torni sillan päässä. Täällä ei sitten enää ollutkaan mukavan viileää, kuten ylempänä kansallispuiston vuorilla.

2 kommenttia:

  1. Heippa!
    Aivan mahtava blogi! Ollaan tuossa jonkin ajan päästä kurvailemassa näille kulmille ja sun blogista on ollut paljon hyötyä matkan suunnittelussa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoitteluni, että kommentin julkaiseminen on kestänyt. Näihin vanhoihin teksteihin kommentit eivät näköjään tule automaattisesti, eikä mitään viestiäkään ole tullut. (Pitänee tarkistaa asetuksia..)

      Kiitokset ja hyvä, että on ollut hyötyä. Me tykättiin Lassen puistosta itse kovasti. Toisaalta mistäpä paikasta täällä me ei oltais tykätty.. :)

      Poista