Sivut

tiistai 20. elokuuta 2013

Ilmastosta

Aikaa on vaikea hahmottaa muutenkaan, kun se tuntuu laukkaavan niin nopeasti. Täällä se on ainakin vielä ollut tolkuttoman paljon vaikeampaa. Ja ehkä eniten siitä syystä, että talvi ei koskaan tullut. Paikallisten mukaan se kyllä tuli ja kaikkien tilastojenkin mukaan täällä oli viime talvena ennätyskylmää (mittari taisi muutamana aamuna olla lähellä nollaa celciusastetta). Ja sekin siis vain aamuisin. Kun aurinko alkaa paistaa, lämmittää se melkoisesti, vaikkei lämpötila nyt mihinkään kesälukemiin nousisikaan. Kouluun pyöräilevillä lapsillakin näytti olevan shortsit jalassa aamuisin myös tammikuussa. Itsestä se tuntui aina alipukeutumiselta, kun olin sentään itse varustautunut oikein hanskoilla ja syystakilla ja melkein tuli aamulla jopa kylmäkin. Mutta jo 30 min päästä ne hanskat ja takki saattoivat olla jo aivan liikaa. Kerrospukeutuminen on siis kova sana talvikuukausina ja usein muulloinkin. Neljään vuodenaikaan tottuneena on vähän outoa tottua tähän, ettei niitä selkeitä ja selvärajaisia vuodenaikoja olekaan. Puolison mukaan täällä on neljä vuodenaikaa, kesä, kesä, kesä ja melkein kesä. Eräs paikallinen mies oli sitä mieltä, että vuodenaikoja on täällä kaksi: päivä ja yö. Kuten olen tainnut täällä jo useampaan kertaan mainitakin, ilma viilenee todella nopeasti auringon laskettua, joten päivä ja yölämpötilat ovat todellakin hyvin erilaiset toisiinsa nähden.

Viime kesä ja ilmeisesti koko viime vuosi oli poikkeuksellisen lämmin, yksi lämpimimmistä koskaan. Meidänkin nurkilla lämpötilat hätyyttelivät 90F eli +30C:n rajaa ja sen ylikin useampanakin päivänä kesä-elokuussa. Tänä vuonna on paikallisten mukaan ollut normaalia viileämpää ja vain yksittäisiä +30:n asteen päiviä on ollut tässä meidän nurkilla. Itse asiassa lämpimimmät kelit alkavat olla juurikin nyt. Tai ainakin siltä tuntuu öisin, kun herää yltä päältä hiessä, kun sisällä on niin lämmin. Meille ja muillekin on asuntoa etsiessä aina vuokranantajat sanoneet, että asunnossa ei ole ilmastointilaitetta, koska ei sitä täällä oikeastaan tarvitse. Harvoin toki tarvitseekaan ja näitä kosteankuumia sisälämpötiloja ei ole ollut kuin muutamana päivänä ja yönä niin, että häiritsisivät eloa ja nukkumista. Silti noilla asunnonomistajilla näyttää noita ilmastointilaitteita kuitenkin täälläkin asunnoissaan olevan... 

Se, tarviiko sitä ilmastointilaitetta, riippuu niin paikasta. Täällä San Franciscon lahtialueella on tällainen mikroilmasto. Vaihtelut lämpötilassa ja kelissä voivat olla hyvinkin suuria ihan lähelläkin olevien paikkojen välillä. Osittain siihen vaikuttaa meri, lahtialue ja vuoret. Kuten aiemminkin olen todennut San Franciscossa on aina viileämpää kuin meillä ja usein myös kylmä tuuli. Se ei siis ole mikään rantalomakohde tai välttämättä edes lämmin, vaikka maantieteellisesti hyvin etelässä onkin. Vaikka lämpöennuste sinne näyttäisi +20 C astetta, voi lyhythihaisella tulla viileä. (Ja ne turistit siis edelleen tunnistaa niistä Alcatraz fleecetakeista tai San Francisco tuulitakista, jonka ovat joutuneet kelien viileyden takia hankkimaan.) Heti San Franciscon kukkuloiden jälkeen olevassa South San Franciscossa on lähes aina sumuista ja viileää. Pahimmillaan siellä ei kuulemma tarvitse koko vuoden aikana kertaakaan vetää jalkaansa shortseja.

Tässä San Franciscon lahden vieressä tai niemimaalla ilmasto on pääsääntöisesti miellyttävä, ei liian kuuma, eikä liian kylmäkään. Poikkeuspäiviä toki suuntaan ja toiseen löytyy. Vettäkin sataa melko harvoin. Viimeisen vuoden aikana on sadetta ollut poikkeuksellisen vähän (vesipulastakin jossain jo puhutaan). Jouluna ja sen jälkeen taisi sataa pari viikkoa, välillä oikein kunnollakin. Keväällä ja kesällä on ripotellut vettä ihan muutamina päivinä, vaikka normaalisti keväällä yleensä pitäisi jonkun verran välillä sadellakin. Ukkostanut on koko meidän täällä oloaikana vain kahdesti, joista toinen eilen. Silloinkin kuulin yhden jyrähdyksen, mutta vettä ei tullut. Nämä kuivat ukonilmat onkin sitten mahdollisia metsäpalon sytyttäjiä, kun maa on paikoin ihan rutikuivaa tähän aikaan vuodesta.

Etelään päin mennessä, kun tuo merenlahti loppuu ja vieressä on tuulen blokkaavat vuoret, lämpötila voi kevyesti olla kesällä 10 astetta lämpimämpää kuin tässä meidän nurkilla. Merenrannassa sitten taas viileämpää ja varsinkin kesällä usein sumuista (kylmän meren ja auringon yhteisvaikutuksen tulosta kuulemma), joka peittää auringon aamupäiviksi jopa kokonaan. Tosin ei kuitenkaan blokkaa UV-säteitä, tämä on vähän polttavamman karvaammin jonkun kerran tullut koettua.. Paras biitsikeli itseasiassa Half Moon Bayn rannalla on meidän kokemuksen mukaan ollut tammikuussa, jolloin kohdalle osui aurinkoinen päivä, mutta sumua ei ollut. Ja kaikki tämä edellä mainittu siis maksimissaan tunnin ajomatkan säteellä. Oma asiansa on sitten tuonne pohjoisempaan sisämaahan lähteminen, jossa tähän aikaan 45C:n lämpötilatkaan eivät ole ollenkaan poikkeuksellisia, kun ei mereltä tuleva tuulikaan yllä sinne enää ollenkaan vilvoittamaan. Täällä tuleekin kurkattua sääennustuksia paikkakuntakohtaisesti huomattavasti useammin kuin Suomessa, jos johonkin on lähdössä.

Toistaiseksi kelien puolesta ei ole ollut Suomessa vietettyjen vuosien jälkeen valittamista, eikä talvella paukkupakkasia kaipaakaan. Paikallisetkin sen toki tiedostavat, että tällainen Kalifornian aurinko on melko luksusta. Osalle se on kuulemma ainoa syy asua täällä liikenneruuhkien, kalliiden hintojen ja tiheään asuttujen kaupunkien osavaltiossa. Tosin tähänkin sitten tottuu. Eräs nainen kertoi poikansa muuttaneen St. Louisiin ja valitelleen, kun piti oikein talvitakki ja pitkät housut ostaa, kun muuten sinne oikeasti jäätyy. (Äidin vastaus oli tähän ollut, että "lapsirakas, tätä kutsutaan vuodenajoiksi ja niiden vaihteluksi" ;-).) Myös high schoolin apulaisrehtori kehoitti vanhempia harkitsemaan monelta kantilta jatko-opintojen suunnitelmia ja eri vaihtoehtoja. Täällä monella (varsinkin aasialaistaustaisella) tavoitteena ovat koillisrannikon Ivy League yliopistot, kuten Harvard, Yale ja MIT. Sieltä on kuulemma jokunen oppilas tullut maitojunalla kotiin ihan vain sen takia, että tottuminen neljään vuodenaikaan ja hyisen kylmiin tuuliin talvella ja lumimyrskyihin on ollut aivan liian iso shokki täällä asuttujen vuosien jälkeen.

Niin ja se "Golden California". Nimitys ei tule kuulemma pelkästään kultakuumeesta tai täällä löydetystä kullasta 1850-luvulla, vaan siitä, että kaikki nuo kummut ja nyppylät kaupunkien ulkopuolella, ovat vihreitä vain hyvin pienen osan vuodesta. Suuren osan vuodesta ne ovat auringosta palaneita ja kullankeltaisia laajoja alueita. Lentokoneesta katsoen ne ja toisaalta myös kalifornian kultaunikkoniityt näyttävät kuulemma kuin isoilta kultaniityiltä. Yksi osavaltion virallisista väreistäkin on kulta. Siksi siis tämä on "The Golden State".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti