Sivut

maanantai 5. marraskuuta 2012

Vaalit

Huomenna on vihdoin äänestyspäivä ja nämä vaalihässäkät loppuu tältä kertaa. Vaaleissahan saa äänestää vain äänestäjiksi rekisteröityneet USA:n kansalaiset, eli meillä ei sitä oikeutta ole. (Itse asiassa, jos yrittäisimme rekisteröityä äänestäjiksi, meidät taidettaisiin heittää maasta ulos.) Jos äänioikeus sattuisi olemaan, niin näihin vaaleihin saisi tehdä kyllä aika reippaasti kotitöitä ja ottaa asioista selvää.

Olen kyllä itse mielenkiinnolla seurannut kaikki vaaliväittelyt televisiosta. Ihan vaan senkin vuoksi, että miten erilaisia väittelyt täällä ovat, kun on vain kaksi haastateltavaa kandidaattia. Vaikka siis presidenttiehdokkaita on useampiakin ja esimerkiksi vihreän puoleen varapresidenttiehdokashan on suomalaistaustainen! Mutta kyllä sitä pikkuhiljaa jo toivoo tulosten selviämisen jälkeistä aikaa, jolloin mainoskatkoilla tulisi muitakin kuin vaalimainoksia ja kyläraiteilta poistuisi vaalikyltit. Vaikka onhan noita autojen purkuritarroja hauska seurailla. Täällä osaa Kaliforniaa pääsääntöisesti autoissa näkee erilaisia Obama / Biden -tarroja. Ihan hauskojakin tarroja näkee välillä. Tässä naapurustossa ajelee yksi auto, jossa kannatustarrassa on koiran kuvan ja teksti "I barck for Obama". Toki Romney / Ryan -tarrojakin näkee, mutta tällä alueelle vähemmän. Kaliforniaahan pidetään aiempien vuosien pohjalta suhteellisen varmana demokraattien alueena. Saa sitten nähdä, että miten itse vaaleissa käy. Tilannehan on kutkuttavan jännittävä valtakunnallisesti ja viime päivinä on täällä tullut varsinkin Obamaa vastustavia mainoksia televisiossa enemmän kuin aiemmin. Facebookissa on kaikenlaisia sivustoja ja näin suomalaiseen kampanjointiin tottuneena on parempi pysytellä vaan pois niiltä sivuilta, koska loanheitto ja ehdokkaiden vääristely on aika mahtipontista, eikä niistä tule kuin vihaiseksi.

Suomen lehdistössä näytetään käsittelevän vain USA:n presidentinvaaleja, jotka toki ovat täälläkin mediassa ne tärkeimmät, mutta täällä äänestetään samalla monesta muustakin asiasta. Esimerkiksi täällä Kaliforniassa samalla äänestetään ainakin senaattorista, kongressiedustajista, koulupiirialueen koululautakunnan (tai joku vastaava) jäsenistä, (osasta?) kunnanvaltuuston jäsenistä, joistain paikallisista ehdotukista ja sitten myös kansanäänestyksenä 11 ehdotuksesta. Ehdotukset käsittelevät mm. koulujen rahoitusta, GMO-merkintää ruuassa ja kuolemanrangaistuksen lakkauttamista. Ehdotukset kokonaisuudessaan löytyvät täältä. Joten taitaa olla melkoisen iso lappu, johon valinnat pitää tehdä.

Koulussakin pojan ELL Social studies -tunneilla (joissa käsitellään tänä vuonna USA:n historiaa, mutta myös yhteiskuntaoppi-tyyppisiä asioita) ovat tutustuneet vaaleihin. Ovat tehneet eri kansanäänestyksen ehdotuksista (propositions) mainoksia ja järjestäneet väittelyitä ehdotusten puolesta ja vastaan. Huomenna koulussa on myös varjovaalit ja äänestävät siellä ainakin presidentistä ja sitten näistä kansanäänestyksen ehdotuksista. Mitään ei ole lapsi suostunut omasta suunnitelmastaan hiiskumaan, koska äänestäminen on kuulemma salaista, eikä sitä saa kertoa kenellekään. Olemme yrittäneet selventää, että varmaan koulussa on tarkoitettu, että ei ole pakko kertoa, mutta halutessaan saa kertoa miten itse äänesti. Pojan suu pysyy silti supussa. Hyvä toki niin. Politiikka ei täällä ole kuitenkaan keskustelunaihe, joka kannattaa ihan kahvipöydässä tai hyvää-päivää -keskusteluissa ottaa esille - varsinkaan näin muualta tulleena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti