Sivut

tiistai 13. marraskuuta 2012

Villasukat käyttöön

Syksyn kelit on täällä olleet ilmeisesti vähän poikkeuksellisenkin lämpimät. Aurinko on paistellut ja lämpötilat on ollut yleisesti vielä parinkymmenen asteen paikkeilla tai pikkaisen ylikin vielä ihan viime aikoinakin. Onkin ollut vähän vaikea muistaa, että nyt on tosiaankin jo marraskuu. Aamuisin toki on viileää, kun yön aikana lämpötila laskee melko reippaasti. Mutta päivällä on ollut tähän asti vielä ihan lämmintä. Viikko sitten iski vielä vuodenaikaan nähden suhteellisen lämpimät keli ja jopa +25 C päivällä. Sen jälkeen lämpötila tipahtikin sitten reippaammin sellaisiin normaaleihin keleihin vuodenaikaan nähden, eli siinä +13-18 C paikkeilla näyttää nyt tuo ulkolämpömittari. Toisaalta, kun aurinko ulkona paistaa, tuntuu keli paljon mittarin näyttämää lämpimämmältä. Onkin vähän vaikea tottua, että miten pitäisi pukeutua, jos lähtee johonkin. Toiset ihmiset näyttävät kulkevan t-paidalla kun toisilla on jo melkein toppatakki päällä. Kun lähtee vaikka kävellen johonkin päivällä, huomaa nopeasti ylipukeutuneensa, kun on tuijottanut vaan sitä mittarin lukemaa.

Tämä lämpötilan lasku tuli niin yllättäen sitten lopulta, että meillekin tuli kiire tilata kaasu- ja sähköyhtiön mies laittamaan meidän kaasulämmitin takaisin päälle. Viime viikonloppu oli pitkä viikonloppu, kun täällä oli veteraanien päivä ja kouluissakin vapaata maanantai, joten jouduimme odottamaan kaasumiehen tuloa näin tiistaille asti. Piti viikonloppuna jo kaivaa villasukatkin esiin, kun ilman lämmitystä ainakin aamuisin tuntui kylmältä (vaikka sisälämpötilamittari näyttikin +19-20 C:ta). Itse asiassa vaikka sisällä oli 5 astetta lämpimämpää kuin ulkona, sisällä tuntui kylmemmältä ja tarvitsin enemmän vaatteita kuin ulkona, jossa aurinko kuitenkin paistoi päivällä oikein nätisti.

Meillähän on siis makuuhuoneissa kokolattiamatot. Kun olen kertonut niistä Suomessa asuville kavereille tai sukulaisille, on moni hämmästellyt, että "vieläkin kokolattiamatot, onpas vanhanaikaista". No, ei tunnu kovin vanhanaikaiselta, kun aamulla nousee sängystä paljain jaloin ja jalan alla onkin lämmin matto. Siitä kun jatkaa tepastelua kylppäriin, jossa on suhteellisen viileä laattalattia, tulee kiire hakea niitä villasukkia. Ja huomaa, että miksi varsinkin näin 1. kerroksen asunnossa ne kokolattiamatot onkin ihan hyvä idea. Varsinkin kun ei täällä mitään lattialämmityksiä tunneta. Tai ei ainakaan näissä tämän alueen vuokra-asunnoissa. Meidän kämpässä on siis kaksi tuollaista kaasulämmitintä. Toinen tuossa makuuhuoneiden välissä ja toinen olohuoneessa ja niillä pitäisi sitten saada koko kämppä lämpimäksi. Saattaa olla, että jos on kylppärin ovi unohtunut yöksi kiinni, ei aamusuihkuun ole mitään hinkua mennä muutamaan kuukauteen..

Nyt on siis taas kaasu ja liekki lämmittimissä ja pitää vaan nyt osata säätää ne sopivalle tasolle, että tarkenee, eikä tule yhtäkkiä asunnosta ihan saunakaan. Kaasufirman asentajan kanssa rupatellessa tuli tietty esiin, että olemme Suomesta. Hän kehui heti Suomen olevan erittäin kaunis maa. :) Kuulemma hänen kaverinsa oli juuri mennyt naimisiin suomalaisen kanssa ja muuttanut Suomeen. Siitä tuo tieto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti