Sivut

maanantai 29. lokakuuta 2012

Kaipauksia Suomesta

Aiemminkin on tullut kirjoitettua, että noin puolen vuoden asumisen jälkeen sitä alkaa olla pääsääntöisesti jonkunlainen rutiini erilaisiin hommiin. Eli eläminen sujuu ja menee omalla painollaan. Ei tarvitse jatkuvasti täytellä lappuja, etsiä tietoa tms., vaan voi keskittyä ihan vaan olemiseen ja elämiseen.

Muutamia asioita kuitenkin edelleen on, joissa tulee "ikävä" Suomeen tai siihen, miten hommat siellä hoidettaisiin. Välillä tulee tietty myös fiilis, että "mitä hittoa mä täällä teen", jos joku asia ei sujukaan tai tuntuu, että joku homma hoituu niin huonosti täällä. Nämä on kuitenkin sellaisia lyhyitä väläyksiä, eivätkä loppujen lopuksi edes kovin kummallisista asioista. Ne asiat, joissa kaipaus Suomeen tulee, ovat lähinnä asumiseen ja esimerkiksi siivoamiseen liittyviä asioita. ;)

Täällä ei toki ole mitään syytäkään rakentaa kuten Suomessa ja varautua 30 asteen pakkasiin, mutta välillä tuntuu, että talot ovat ihan korttitaloja. Eli kun ulkona on kuuma, on sisälläkin pian kuuma ja päinvastoin, kun tulee kylmä. Toisaalta tuo on hyväkin, sillä iltaisin auringon laskun jälkeen ulkolämpötila laskee nopeasti päivälämpötiloista, varsinkin kesällä reippaastikin, joten sisällekin saadaan viilennystä. Todellisena haittapuolena on sitten se, että naapurista ja ulkoa äänet kuuluvat helposti asuntoon sisälle, varsinkin iltaisin, kun muuten on hiljaista. Onneksi naapurusto on suhteellisen hiljaista, mutta yläkerran kanta-astuja näyttää norsukävelevän pitkälle yöhön ja aamulla taas aikaisin melko usein. Ilmeisesti ei ole kovin uneliasta sakkia. ;)

Pyykinpesu on ihan oma lukunsa. Meidän pesukoneemme on sellaista perinteistä USA:laista "pyykin möyhentäjä" -mallia, jossa pyykit ilmeisesti vaan vähän pyörivät siellä 9-15 minuutin ajan ennen huuhtelukierrosta. Kunnon tahrat eivät siis puhdistu ilman erillistä tahrojen esikäsittelyainetta. Möyhennyskäsittely tekee vaatteista myös jotenkin fletkumpia. Ei siis ihme, että vaatekauppa käy ja vaatteiden hinnat ovat halvempia täällä. Vaatteet näyttävät kuluvan suht nopeasti, varsinkin jos ne laittaa kuivuriin pesun jälkeen. Pitäisi varmaan etsiä joku kolikkopesula, jossa olisi sellaiset eurooppalaiset pesukoneet, joissa oikeasti se rumpu pyörisi myös pesun aikana. Niitä siis täällä kyllä on ja niitä myydään koteihinkin (mutta ovat ilmeisesti paljonkin kalliimpia),  niitä kutsutaan täällä  "high effective" -pesukoneiksi (eli "erittäin tehokkaiksi"). Tämä kertoneekin jotain näistä paikallisista perusmalleista..

Meidän pesukoneen sisäosa, tuo keskellä oleva osa pyörii pesun aikana "vatkaten" niitä vaatteita
Toinen, mitä epätoivoisesti kaipaa on käsisuihku. Enkä nyt tarkoita mitään bidet-suihkua (ei täällä kyllä sellaisiakaan ole), vaan suikussa olevaa käsisuihkua. Kyllä niitäkin täällä jossain on, mutta meillä on tietty se perusmalli, jota ei pysty edes itse vaihtamaan tilapäisesti. Yritä siinä sitten saada esimerkiksi kylpyammetta puhtaaksi, kun yrität vaan suunnata sitä seinäsuihkua sinne kylpyammeen reunaan, että pääset hankaamaan tahroja pois ja huuhtelemaan pesuaineet pois. Olenkin päätynyt käyttämään sellaista "scrubbing bubbles" -pesuainetta, joka suihkutetaan vaahtona ammeeseen ja seinille ja aine alkaa pitää sellaista kummallista suhinaa, kun se käy lian kimppuun. Sitten tarvitaan vain kevyt pyyhkäys ja hankaus ja aineen poissuihkuttelu. Näistä jälkimmäisen kanssa onkin tekemistä edelleen tuon meidän seinäsuihkun kanssa. Mitä lie myrkkyä sitten on, mutta amme ainakin puhdistuu. Mutta se aineen haju ottaa keuhkoihin aika reippaasti.. Mutta pienellä kasvojen suojauksella, saa ammeen kuitenkin sellaiseen kuntoon, että sitä voi käyttää.

Kylppärin suihkuseinä. Meillä onneksi säätimessä on sekä veden lämpötilan että veden paineen säätö. Usein hotelleissa tällaisessa on vain lämpötilan säätö, eli hirveällä kiirellä pitää saada säädin oikeaan kohtaan, ettei niskaan tule pitkään sitä jääkylmää tai toisaalta superkuumaa vettä.
Ne, perinteisemmät kaipaukset, eli hernekeitto, ruisleipä, salmiakki ja xylitol ei meillä ole iskeneet oikeastaan päälle. Pakottavaan tarpeeseen täältä kyllä saa IKEA:sta salmiakkikaloja (vaikka ne ei kyllä maistukaan niin hyvältä kuin vaikka Pantterit), jonkunasteista rukiiseen tehtyä leipää (vaikka ei siis mitään reissumiestä tai reikäleipää) ja hernekeittoa nyt ei ole aiemminkaan meillä syöty kuin "pakko-tehdä-ruokaa-kiireellä"-päivinä. Xylitol-purkkaa meillä vielä on jäljellä jonkun verran, kun osattiin tullessa varautua, mutta sitä täytyy jossain vaiheessa tilata Suomesta lisää.

P.S. Meinasin melkein unohtaa, että täällä tekniikan ihmelaaksossa Suomen kännykän kuuluvuutta on kyllä ikävöity ihan päivästä 1 asti. Sisällä ei ole välttämättä verkkoa ollenkaan ja puhelut pätkii muutenkin. Mitä kauemmas tuonne vuorille tms. menee, niin verkko häviää pitkäksi aikaa kokonaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti