Sivut

maanantai 22. lokakuuta 2012

Erilaista ja samanlaista arkielämää

On bloggailut jääneet arjen jalkoihin. Totesin, että bloggailun muistamiseksi ja asioista suoraan kertomiseksi, tämä blogi päivittyy jatkossa vain suomeksi. Myös siksi, että varsinaiset muuttoon, oleskelulupaan jne. ns. siirtolaiseksi ryhtymiseen asiat on nyt käsitelty.

Reilun puolen vuoden jälkeen arki on muotoutunut jonkunasteisesti ruotuunsa. On jotenkin jo tottunut siihen, että esimerkiksi kauppareissut kestävät pidempään kuin Suomessa. Osittain siitä syystä, että vieläkin joitain tuotteita joutuu etsimään pidempään. Niinkuin esimerkiksi miksi kasvisliemikuutiot löytyvät kaupasta käytävän 9 hyllystä, kun lihaliemikuutiot ovat käytävällä 3? Toisaalta taas suuria ruokaostoksia tehtäessä on käytävä kolmessa tai neljässä kaupassa, että saa kaikki tarvittavat. Tai toki pakko ei ole, mutta jos haluaa enemmän ja tuoreempaa ja myös halvempaa valikoimaa, niin silloin hedelmät+vihannekset ja juustot haetaan yhdestä paikasta, erikoisruokavalioon liittyvät tarvikkeet + pähkinät / mantelit ja leivät yhdestä paikasta, lihat ja kalat yhdestä ja sitten ne muut vielä yhdestä muusta paikasta. Tarvittavaa täydennystä haetaan sitten viikolla ihan vaan lähikaupasta. Sitten kun iskee jonkun erikoisemman tarve, pitää yrittää käydä etsimässä vielä mahdollisesti jostain muualta.

Tällainen erikoistapaus onkin nyt ollut käsillä, kun lapsen koulussa on ELL-opiskelijoiden (eli näiden englannin oppijoiden, joilla siis englanti ei vielä suju natiivin tavoin) ja heidän perheidensä yhteinen ilta tällä viikolla. Sinne on pyydetty jokaista tuomaan perinteinen jälkiruoka omasta maasta. Siinähän sitä sitten taas ihmeteltiin Facebook-kavereita myöten, että mitä sitä tekisi ja saako aineksia. Korvapuustit hylkäsin ruotsalaisina, omenahyveen ja muutaman muun siksi, että ei ollut ihan varma, onko paikalla minkälaiset ruokailuvälineet (siis lautaset + haarukat / lusikat) vai mitä. Suunnitelmana on nyt tehdä mustikkapiirakka pullataikinapohjaan, saa nähdä onnistuuko paikallisilla pensasmustikoilla. En ole vielä kokeillut. Kardemummaa löytyi lopulta ihan pienenä jauheena eräästä ei-vakiokaupastamme. Hiivaa löytyi vain kuivahiivana, mutta kait se nyt pelittää ihan normaalisti sekin. Nooh, jos tästä tulee floppi, niin haen Ikeasta joulupipareita tarjolle, laitan vaan kauniisti johonkin toiseen kulhoon esille..

Se, mihin täällä on ollut vaikeaa tottua, on jossain määrin erilainen käsitys ajasta ja hommien tekemisestä. Jos joku lupaa soittaa viiden minuutin päästä takaisin, se puhelu saattaa tulla ihan milloin tahansa 5 min ja 24 h välillä, tai ei ollenkaan. Yhtäkin tiistaita on tässä odoteltu joko kohta 3 kk. Huoltomiehen piti tulla hoitamaan eräs homma "tiistaina", mutta vielä ei ole siis näkynyt. Toisaalta ko. ongelmaakaan ei enää ole, mutta eipä ole kukaan meiltä kysynyt, että onko homma jo selvä. Tästä "hoidetaan, hoidetaan" hommasta on toisaalta ollut meille hyötyäkin. Asuntokompleksin manageri lupasi muuttaessamme ilmoittaa energiayhtiöllemme (sähkö+kaasu), että laskun pitäisi tulla muuttopäivästä seuraavasta päivästä lähtien meille. Nooh, ei näkynyt laskua ei. Yritimme sitä jossain väleissä aina kysyä managerilta. 4 kk:n asumisen jälkeen selvisi, että se olikin juuri tullut asuntokompleksin managerillemme. Oli tullut jo viimeiset neljä kuukautta . Ilmeisesti siis ovat maksaneet laskun koko sen ajan (säästyipä sitten nekin rahat :) ). Noh, saimme laskun maksettavaksemme ja ilmoitimme sitten itse energiayhtiölle tietomme (kun nyt sitten ohjeistus managerilta olikin muuttunut, että hän ei tuota ilmoitusta tee, vaan meidän pitäisi se tehdä.. justjust). Sähkön osuus oli melko pieni, mutta kaasulasku oli isompi kuin sähkölasku. Ja meillä tuota kaasua kuluu siis vain lämmittimiin, eivätkä ne ole todellakaan kesähelteillä olleet päällä. Tai on siellä ollut vain sellainen ylläpitoliekki, jonka pitää olla kuulemma päällä aina. Ilmeisesti sitten ihan liian kovalla sekin liekki ollut. Vähän sitten asiaa taas selvitellessämme ilmeni, että kyllä energiayhtiö voi sen ylläpitoliekin käydä sulkemassa ja sitten avata taas syksyllä, kun oikeasti tarvitaan sitä lämmitystä. Onneksi se oli vain soitto ja energiayhtiön mies tuli seuraavana päivänä ja hoiti sulkemisen 5 minuutissa.

Esimerkkejä toki riittäisi, mutta kyllä sitä oikeasti on välillä niiiin tyytyväinen, että itsellä on näitä tiedonhankintaan liittyviä opintoja ja kokemusta. Niin paljon on asioita, joita selvittää, että mitenkäs se homma täällä oikein pelittääkään.


Sorry, no English version. From now on I will update my texts in English only when their themes are connected to the immigration theme. Thanks!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti