Sivut

keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Koulussa / At school

Minulta on jonkun verran kyselty, että millainen koulujärjestelmä täällä on ja miten tuollainen esimurkkupoika suhtautuu maan vaihtoon ja koulunkäyntiin.

Ruhtinaallisen 1,5 viikon koulukokemuksen jälkeen ajatukset ovat vielä hajanaisia, mutta positiivisia.

Täällä tuo yleissivistävä koulutus on K-12-tasolla, eli päiväkodista / eskarista (kindergarten) highschoolin viimeiseen luokkaan. Eri osavaltioissa ja kunnissakin koulut on näköjään järjestetty hieman eri tavalla ja opetuksen toteuttaminen näyttää vaihtelevan osavaltioittain, mutta myös vähän kuntatasolla. Täällä koulut on yleisesti jaettu kindergartenin lisäksi alakouluun (elementary school), keskikouluun (middle school) ja sitten lähinnä lukiota / ammatillista astetta Suomessa vastavaan highschooliin. Toki täälllä näkyy myös kouluja, joissa tuo ala- ja keskikoulu on yhdistetty eri kouluun ja high schooliin siirrytään jo vuotta aiemmin. 7.llä luokalla (jossa tuo lapseni on) kaikille pakollisia aineita ovat matematiikka (jossa on kaksi eri tasoryhmää), social studies (historian ja yhteiskuntaopin tapainen), science (lähinnä eri luonnontieteitä yhdisteltynä), englanti ja liikunta. Näiden lisäksi on kaksi valinnaisainetta, joita lapsukaisen koulussa on erilaisia kielistä kotitalouteen, videotuotannosta ohjelmointiin ja draamasta orkesteriin ym. Valinnaisaineita voi valita vuodeksi 2-4, eli jotkut valinnaisaineet kestävät koko lukuvuoden, kuten orkesteri, kuoro, bändi ja vieraat kielet. Loput valinnaisaineet kestävät yhden lukukauden, mutta samaa ainetta voi joissain tapauksissa jatkaa jatkokurssilla tai valita seuraavana vuonna uudelleen, sillä sisällöt vaihtelevat eri vuonna. Samantyylinen ohjelma on 8. luokalla. Kuudennella luokalla valinnaisten aineiden sijaan on kiertävä systeemi, jossa oppilailla on 6 viikon jaksoissa näitä eri aineita, joita myöhemmin voi valita valinnaisiksi aineiksi. Ainakin tuossa lapsen koulussa kutakin oppiainetta on 4 tuntia viikossa. Lukujärjestys näyttää hieman suomalaisen luokattoman lukion lukujärjestykseltä, eli lukujärjestyksessä on oppiaineille numeroidut paikat, joihin kun oppilaan lukujärjestys on tehty. Oppilaat ryhmissä siis vaihtuvat, mutta pysyvät kuitenkin jonkunasteisena isompana ryhmänä, jotta sama opettajatiimi opettaa usein tiettyä isompaa ryhmää (1000 oppilaan koulussa kun opettajiakin on jo melkoinen määrä). Esimerkiksi jos sattuisi vaihtamaan ryhmää kesken vuoden, niin saattaisi joutua muuttamaan koko lukujärjestystä ja siirtymään muissakin toiseen ryhmään.

Tuo minun lapseni on on normaalissa opetuksessa matematiikassa ja sciencessä, sekä liikunnassa ja valinnaisissa aineissaan. Matematiikan ja sciencen tunnilla hänellä on kuulemma avustaja, joka opettajan opetuksen jälkeen selittää asioita vielä yksinkertaisemmin ja ovat jostain koululta löytäneet englanti-suomi -sanakirjan, josta avustaja etsii vaikeita sanoja. Samalla sattuu toki vahingossa ja kiireessä kömmähdyksiäkin, kun avustaja on yrittänyt selittää, että miksi joku henkilö on sälekaihdin (blinds, po. blind) tai miksi silmässä on tarjoilija (waiter, po. water). Matematiikkaa opiskellaan täällä erilaisesti ja eri tasolla kuin Suomen 13-vuotiaat,  joten on ihan hyväkin, että avustajalla on aikaa selailla sanakirjaa ja selittää juttuja yhä uudelleen. Toki olemme täällä kotonakin yrittäneet sitten opettaa tilastotieteen perusteita, parabelejä, koordinaatteja, tasoja, muuttujien kanssa laskemista ja sieventämistä ja esimerkiksi erilaisia merkintätapoja. Sciencessä ovat nyt ensin käsitelleet koveraa ja kuperaa linssiä ja polttolinssin tekoa ja sen jälkeen silmää ja aivojen toimintaa, joten avustajasta ja sanakirjasta on siinä varmasti ollut suuri apu. Englannissa ja social studies:sa lapsi on ELL-ryhmässä eli English Language Learners -ryhmässä, joka tarkoittaa sitä, että englannin ryhmässä on muita lähes samalla tasolla olevia englanninoppijoita, joiden äidinkieli on joku muu. Social studies -ryhmässä on myös hieman edistyneempiä englanninryhmäläisiä, mutta ovat kuitenkin vielä englanninoppijoita, eivätkä vielä normaaliopetuksessa englannin suhteen. Täällä todellakin on panostettu siihen, että lapsi oppisi kielen ja pääsisi mukaan normaaliryhmään tietyssä ajassa.

Koulussa on toki muitakin erilaisia tapoja. Tavaroita säilytetään lokeroissa, joista haetaan aina kahden seuraavan tunnin tavarat. Reppuja ei saa vielä tunneille. 2 tunnin jälkeen on brunssiaika, jolloin voi käydä kahvilasta ostamassa brunssin tai syödä omia eväitä. 4. tunnin jälkeen on vastaavanlainen, mutta pidempi lounasaika. Lounaan parhaat ja terveellisemmät vaihtoehdot kuulemma loppuvat nopeasti ja meillä siirryttiinkin ensimmäisen viikon jälkeen eväisiin, joita monet oppilaat näyttävät kantavan mukanaan pienissä kylmäkasseissa. Liikuntatunnille on määrätty asu, joka oli helpointa ostaa koululta. Liikuntasalissa on kaikille vielä omat lokerikot, joissa liikuntavaatteita säilytetään. Oppilaat ovat tulleet mukavasti juttelemaan lapsukaiselle, osa tietty on itsekin täällä suhteellisen uusia ja muualta tulleita, mutta muutenkin täällä on enemmän sellainen mukaanottava tapa, jo lapsillakin. Ensi perjantaina koululla on koulun tanssit, joissa on kyllä myös pelejä, pöytätennistä ja muuta, ja sinne lapsi ostikin itselleen liput. Ensimmäiselle koulun retkelleenkin pääsee lauantaina, kun orkesterilla on keikka huvipuistossa. Tässä ajassa kaikki keikkabiisit ei toki ole hallussa, joten ei ole vielä tietoa, pääseekö osallistumaan ollenkaan, mutta huvipuistoon ainakin pääsee. Täällä myös vanhempien panos on kouluissa merkittävä ja puoliso pääseekin kuskaamaan lasta ja pari muuta orkesterilaista huvipuistoon ja toimimaan siellä valvojana. Oppilaat kulkevat siellä 6:n oppilaan ryhmissä (ja ryhmän on pysyttävä koko ajan yhdessä, jos joku ei halua johonkin laitteeseen, niin odottelee muita valvojan kanssa) ja ryhmän mukana sitten puoliso kulkee valvojana. (Minulla kun ei ole vielä ajokoetta suoritettuna, eikä paikallista ajokorttia, en olisi voinut lähteäkään kuskiksi.)

People have been asking me about the school here in US and how has my son adapted to the school when he is still developing with his English.

After 1,5 weeks I can only give some separate comments. But so far the experience has been a positive one.

Here the school is in K-12 level from Kindergarten to 12th grade in high school. In Finland they are strongly connected too, but there is the Kindergarten / Preschool level, then 9 year old comprehensive school that is usually still, but not necessarily, in two stages, elementary school for grades 1-6 and then grades 7-9 separately. After that you go to upper secondary school or vocational school in Finland, here you have high school from 9-12th or from 10-12th grade. Here the system can be varied a bit between states and school districts. Here they also seem to have less school subjects in middle school, but they are wider. For example science here has things from biology, chemistry, physics, when these are separate subjects in Finland. So at my son's school they requirer cources are english, history / social science, science, social studies and physical education and then 2-4 selectives (2 if you take selectives that last the whole year and 4 if you take only selectives that last one semester). They have 4 hours of every subject a week. The children change groups more here than in Finland because of the selectives and because also math is in two groups, the normal and the advanced.

My son is in a normal class in math, science, p.e. and his selectives. But he has some kind of assistant in math and science who tries to make sure that my son understands what the teacher has said. They have also an English-Finnish dictionary at school and the assistant tries to find the meaning to difficult English words for my son. My son tells me that sometimes in a hurry there are some funny moments, when the assistant accidentally picks a word that is not the correct one but very similar and the meaning is completely different. Like "blinds" vs. "blind" (in Finnish "sälekaihdin" vs. "sokea") or "water" vs. "waiter" (in Finnish "vesi" vs. "tarjoilija"). Since they teach math here a bit differently and have already studies things that you would not have as 13 year old in Finland it is a huge help for him to have this assistant. Of course at home we also try to teach math for him. In English and in social sciences he is in the English Learner group. It is really good that they emphase the English here at first.

Of course other habits are different here too. In Finland you carry your backbag to classes. Here you have your locker and take the books etc. with you for two next classes. After the second lesson you have a brunch time and after the 4th lesson you have lunch time. This is the biggest difference. In Finland you only have lunch and it is free, every child gets to eat the same lunch in the cafeteria for free. Here you have options, but you have to pay for your lunch or take lunch with you. My son said that the best choices don't last long and the other ones are not necessarily very healthy options. After a week we decided that he is mostly taking his lunch also with him. So, I pack some sandwiches, salad and fruit for him in the morning to his lunchbag now.

They also have their lockers in the gym too, where they keep the school p.e. uniform. The other children have been nice to my son and they talk to him during the brakes and lunch time and my son answers as much as he can. Even though the kids say that he has a really strong accent, they try to take him with them and that is nice. Next Friday will be the school dance and my son is going. He is also going to a school trip on Saturday. The Orchestra is playing in the amusement park. My son has not learned all the songs yet (in 1,5 weeks it really impossible with all this other new stuff going on), so we do not know will he play the two songs there or just go for the rides afterwards. Here the parents are active in the school too. My husband is driving my son and two other children to the park and is there to chaperone the kids too. They will move in groups of six and my husband is going with one group. I couldn't do that yet, since I do not have my CA driver license yet. We'll see how he manages that.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti