Sivut

maanantai 21. marraskuuta 2016

Uskomatonta sössimistä (testauksista)

Ei, tämä viesti ei ole vaaleista, vaikka niistäkin monta mielipidettä olisi, mutta taidan jättää kirjoittamatta.

Näin high schoolin loppuvaiheessa siis on näitä kaikenlaisia testejä, ja kyllä suoraan sanottuna pistää ihmetyttämään, että miten tällaisissa useita kertoja vuodessa tai vähintään vuosittain pidettävien testien kanssa onnistuvat sössimään niin totaalisesti. 

Kevät 2016: teinin fysiikanluokan kaikki opiskelijat ilmoitetaan AP(Advanced Placement)-testiin. Näitä testejä järjestetään joka kevät koululla useammasta aiheesta. Kyseisessä kokeessa pitää osata koko siihen astisen fysiikan oppimäärä ja vähän ehkä enemmänkin ja aikaakin on rajoitetusti. Koulussa ja kotona valmistautuvat testiin ja sitten koittaa se testipäivä. Testi on suhteellisen vaikea, ja teini on tyytyväinen, että se on nyt ohi, niin voi keskittyä loppukokeisiin ja projekteihin. Pari päivää testin jälkeen tulee koululta viesti, että testin järjestämisessä on rikottu nyt jotain sääntöjä. Uusi testi tullaan pitämään vielä kevään aikana ja tämän testin tulokset mitätöidään. Koulu saa College Boardin kanssa sovittua uudet testipäivät ihan siihen loppukokeiden tuntumaan. Syy tälle uusintatestille: oppilaiden pitää istua vähintään 3 jalan (90 cm) päästä toisistaan, mutta testi on järjestetty niin, että oppilaat istuvat leveän pöydän eri päissä, jolloin ei voida olla täysin varmoja siitä, että väliä on kaikilla ollut riittävästi. Ei liene edes tarpeen tässä mainita, että säännöthän ovat olleet samat jo vuosia, joku vaan vissiin unohti tarkistaa ne tällä kertaa..

Syksy 2016: ACT-testi, viimeinen testimahdollisuus, johon teini voi mennä, että tulokset tulevat ajoissa. Kolmessa 35-45 minuutin testiosiossa kellotetaan 5 min liian lyhyt aika. Jos olette lukeneet aiemmat postaukseni näistä testeistä, niin aikaa näissä ei todellakaan ole liiemmälti. Joku opiskelijoista huomauttaa tästä testin valvojalle tauolle mentäessä, tuloksena yhteen osioon annetaan 5 min lisäaikaa ja testipaperit jaetaan opiskelijoille uudestaan. Otan yhteyttä myöhemmin testausjärjestöön, ei vastausta. Muutaman päivän jälkeen soitan sinne, mutta palvelualttius on nolla. Voivat kyllä selvitellä asiaa, mutta se kestää. Sanavalintojen perusteella tällaista käy suhteellisen usein. Kolme viikkoa myöhemmin tulee kirje, jonka sisältö on suunnilleen, että sorry, jos testisi ei mennyt ihan putkeen, kun aikaa annettiin liian vähän. Voit mennä ilmaiseksi (paitsi, että rekisteröintimaksu pitää maksaa kuitenkin) mihin tahansa testiin vuoden sisällä, seuraava on joskus joulukuun puolivälissä. Juu, kiitos vaan, kun monessa paikassa hakuaika päättyy joulukuun alkuun ja tulosten pitää olla siellä silloin tai viimeistään kuun lopussa. Rahoja ei saa takaisin, vaikka toki heidän testinsä valvoja tässä on mokannut. Nyt sitten mennään näillä mitä on, mutta on se varmaa kiva omata se toinen tärkeä testausjärjestö, eikä hittoakaan kiinnosta, jos jonkun suunnitelmat menevät pipariksi heidän sössimistensä vuoksi. Jos nyt valitsisin, niin käskisin teinin valita vaan SAT:n ja prepata vain siihen, mutta tätä valintaahan meillä ei enää voi tehdä.

Joskus sitä vaan on ikävä sitä suomalaista asioiden hoitamiskykyä ja sääntöjen noudattamista pilkulleen..

2 kommenttia:

  1. Voi kyynel, noinko kovalle rehellinen vaalivoitto ottaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anonyymi,
      Kiva kun löysit tekstistä sen oleellisen asian... koska eihän toki kyse ollut siitä, että ärsyttäisi ylioppilaskokeita vastaavien testien sössimisestä.

      Missään kohdassa en kait ole kommentoinut itse vaalitulosta. Sössiminen-termi nyt saattaisi viitata pitkiin jonoihin, siihen, että eri osavaltioissa on eri käytännöt = kaikki ei pääse äänestämään, vaikka haluaisivat, äänestyskoneiden ongelmiin, siihen, että kirjeääniä ei kuulemma normaalisti edes lasketa ym. Kaikki sellaisia, joita suomalaisena saattaa ihmetellä. Mutta kuten sanottu, en taida näistä asioista sen enempää jaksaa kirjoitella, kun ei itsellä ole vielä mahdollisuutta äänestää ja omakohtaista kokemusta.
      Kiitokset kommentistasi! Toivottavasti jatkossa jaksat lukea pidemmällekin kuin yhden lauseen. :)

      Poista