Sivut

keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Tippaamisesta ja joulumuistamisista

Monta kertaa kun lueskelee jotain amerikanmatkaajien kertomuksia tai lehtijuttuja niin yksi asia, mikä siellä nousee usein esille on tippaaminen. Suomessa kasvaneena toki kestää vähän aikaa, että tottuu tähän kulttuuriin ja muistaa jättää asianmukaisen tipin. Nimimerkillä kerran piti ajaa takaisin kampaajani työpaikkaan, kun tippasin ihan hävettävän vähän. Siinä maksamisvaiheessa hänen kortinlukijansa ei toiminut, eikä mulla tietenkään ollut niin paljon käteistä ja shekkivihkoa mukana (en todellakaan kanna shekkivihkoa koskaan muuten, nyt otan mukaani kampaajalle mennessä), ja piti lähteä juoksemaan johonkin automaatille nostamaan rahaa. En löytänyt läheltä oman pankin automaattia, mutta puolison mukaan voimme käyttää kyllä paria muutakin, niin ei kun sinne. Summa summarum siinä sählingissä tuli sitten joku pilkkuvirhe päässälaskussa. 

Paljonko sitä sitten pitäisi tipata? Yleiset ohjeet kait on, että noin 15–20 %, mutta ainakin tällä alueella on vähän niinkuin annettu ymmärtää, että 18–20 % olisi sopivampi määrä. Ja miksi ihmeessä niin paljon. USA:ssa on liittovaltion tasolla määritetty minimipalkka 7,25 $, tosin monella paikkakunnalla/osavaltiolla/maakunnalla on omat lakinsa, eli korkeampi minimipalkka. Kuitenkin matkailu- ja ravitsemusalalla minimipalkkaa ei käytännössä tunneta (tai jos sellainen on, se on jotain 2,5 $/tunti luokkaa), ja tarjoilijoiden ym. palkka muodostuu käytännössä kokonaan tipeistä. Mitä parempaa palvelua saat, sitä enemmän toki kuuluu tipata, mutta ei alle 15 %. Vähän epäselvää on, että lasketaanko tippi verollisesta vai verottomasta hinnasta, mutta alv:ia vastaava vero esimerkiksi Kaliforniassa ravintolassa on siinä 8,5 % luokkaa, joten ei se nyt ihan hirveästi lisää tee, ellei ole jollain isommalla porukalla syömässä. Paitsi jos olet syömässä isommalla porukalla, niin se tippihän lisätään automaattisesti laskuun. Tästä on nyt vähän eri tietoja eri paikoissa, mutta ainakin täällä meidän nurkilla seurueen koko kun on 8 henkilöä, niin siihen on lisätty suoraan tippi, kuulemma joku verottajan määräämä käytäntö. Siihen ei tietty enää tarvitse maksaa erikseen tippiä, ellei itse halua jättää enemmän. 

Missä kaikkialla sitten pitäisi tipata? Tämä ei ole kattava lista, mutta ainakin joitain keskeisimpiä:
- ravintolat se perus 15–20 % (buffet-ravintoloissa, pikaruokapaikoissa tai kahviloissa ei tarvitse, mutta on toki suotavaa jättää taala tai pari siihen tippikuppiin)
- baarit, baarimikolle annetaan 1–2 $/drinkki, cocktailin kyseessä ollessa 2–3 $ (mitä kauemmin juoman teko kestää, sitä isompi tippi)
- hotellin siivooja 2–5 $/yö (riippuu hotellin tasosta ja palvelusta, siivooja voi olla joka päivä eri, joten tippi joka aamulla huoneeseen näkyvälle paikalle, jos haluaa ne ilmaiset shampoot ja kahvit sinne huoneeseen, niin ei kannata unohtaa pitää siivooja tyytyväisenä), myös muut hotellin palveluhenkilökunta, jos yöpyy hienoimmasta paikassa, joissa ovimiehet, hissipojat jne.
- taksit, normaalisti se sama 15–20 $, mutta muilla kuljetuspalveluilla voi olla omat ohjeistuksessa, Überillä taisi olla ohjeistettuna 10 %, muut shuttlekuskit jokusen taalan juomaraha
- kampaaja, kosmetologit, muut kauneudenhoitopalvelut
- kaikkia palvelusammateissa olevia, kuten putkimies, muuttomiehet, uima-altaan hoitaja, puutarhuri jne. Näille ei tosin tarvitse tipata prosenttimääräisesti, vaan yleisesti siihen palveluun hintatasoon liittyen 10–20 $, tai kalliimmasta palvelusta 40–60 $ tms. Näihin kyllä löytyy netistä hyvin aina jotain osviittaa, että mikä on hyvä määrä.
- muut palveluksia tarjoavat henkilöt, esimerkiksi suurten tavaroiden toimittajia (jos ostat vaikka huonekaluja kotiinkuljetuksella) olisi hyvä tipata muutamalla taalalla

Sitten ennen joulua pitäisi muistaa joulutipeillä vielä erityisesti joitain ihmisiä:
- kampaajille, muita kauneudenhoitopalveluita tarjoaville ym. olisi hyvä antaa normaalia tippiä vastaava ylimääräinen tippi. Jos siis annat kampaajalle normaalisti 30 $, ennen joulua siellä käydessäsi olisi syytä antaa sillä kerralla 60 $.
- talonmiehelle, huoltomiehelle (jos näkee usein), siivoojalle ym. annetaan 20–50 $ tai joidenkin ohjeiden mukaan säännöllisesti käyville puutarhurille, uima-altaan hoitajille jne. ylimääräinen viikon palkka (eli jos käy 4 h/vko, niin sitten ylimääräinen 4 h palkka). Tämäkin vähän vaihtelee, asuuko omistus- vai vuokra-asunnossa ja millaisessa. Me annettiin edellisessä asunnossa sille huoneiston managerille joku viinipullo ja lahjakortti, häneltä saamamme palautteen perusteella oltiin kyllä ainoat, jotka näin toimi.
- postinjakajalle. Tämä on siitä mielenkiintoinen, että postinjakaja on liittovaltion työntekijä, eikä niitä saa lahjoa. Siksi lahjaa ei saisi periaattessa antaa käteisenä, mutta 20 $:n lahjakortti on ok. Kuulemma kyllä ihmiset jättävät postiluukkuunsa postinkantajalle käytännössä setelejäkin kirjekuoressa.
- kaikki muut, joilta palvelua vastaanotat tai jotka huolehtivat lapsistasi, vanhemmistasi, koirastasi jne. eli vanhainkodin hoitajalle, koulubussikuskille, koiranulkoiluttajalle, lehdenjakajalle ym. on syytä antaa lahja tai 10–20 $, tai jos ko. henkilön palveluita tarvitaan säännöllisesti, kuten koiranulkoiluttaja tai lapsia koulusta hakevan yksityishenkilö (ei siis koulubussi) nyrkkisääntönä on taas se viikon ylimääräinen palkka. Jos haet aamukahvisi aina samasta paikasta ja barista tietää nimesi ja tilauksesi ulkoa, niin 10–20 $ joulubonus sitten hänellekin.

Kokonaan eri asia on sitten esimerkiksi pienet joulumuistamiset omalla työpaikalla alaisille ym. Kyllähän sitä siinä lompakko melko mukavasti tyhjenee ennen joulua ja muutenkin. Mutta näin täällä siis tapana, ja näillä ohjeilla mennään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti