Sivut

lauantai 27. helmikuuta 2016

College-vierailuista

Kyllä meidän elämään toki muutakin mahtuu kuin opiskeluasioiden pohtimista, mutta on tässä sen verran kaikkea setvimistä, että kyllä näiden selvittelyyn aikaa menee. Normiarjessa nyt ei kauheasti muutenkaan ole mitään kirjoitettavaa, töissä ja koulussa käydään, joskus ollaan kipeitä, allergiat vähän vaivaa ja kaupassa käydään, pestään pyykkiä ja siivotaan. Niistä ei noin pidemmän päälle kovin paljoa riitä kirjoitettavaa.

Eli asiaan ja college-vierailuihin. Jo heti high schoolin alkamisesta lähtien on tullut aina välillä esille nämä collegeihin tehtävät vierailut ja kuinka varsinkin Junior-vuoden aikana niitä pitäisi tehdä aina kun on vapaata. Vaan vierailemalla kampusalueilla kun kuulemma se kristallisoituu, että haluaako siinä paikassa todellakin opiskella ja viettää neljä vuotta elämästään. Vähän hassultahan se näin suomalaiselta on kuulostanut, kun on tottunut, että opiskelupaikka valitaan oppialan/pääaineen perusteella, jos sinne noin niinkun ylipäätään pääsee sinne haluamaansa kouluun. Mutta toisaalta ymmärtäähän sen, että jos maksat opiskeluvuodesta kymppitonneja, että kyllä siinä jossain määrin pitäis olla vakuuttunut, että paikassa myös viihtyy ja opinnot etenee. Me nyt kuitenkin päätettiin, että ei tässä aleta maata summan mutikassa kiertämään college-kampausten vierailujen kanssa, kun ei ole ihan vielä edes tiedossa, mitkä olisi ne potentiaaliset teinin opiskelupaikat, mutta ajateltiin käydä katsomassa pari paikallista kampusta ja ilmoittautua heidän opastetulle kampuskiertueelleen. Näkee sitten vähän, että mitä siellä kampuksella vierailemalla oikein oppii. Ja onhan me lomareissuilla jo aiemmin käyty kurkkimassa kampusalueitakin satunnaisesti. Niinkuin esimerkiksi San Diegossa, Seattlessa ja tietty tässä lähialueilla Stanfordissa. Nyt syksyllä sitten päätettiin käydä San Jose Staten ja UC Berkeleyn kierroksilla.

Kalifornian julkiset colleget/yliopistot on UC-kouluja eli University of California ja State University -kouluja. Näistä UC-koulut on yleisesti arvostetumpia ja niitä on mm. juurikin edellä mainittu Berkeley ja UC San Diego, niin myös esimerkiksi UCLA ja UC Santa Barbara. State Universityt on taas ehkä enemmän käytännönläheisiä (vrt. Suomen ammattikorkeakoulut) ja myös halvempia. Ongelma UC-koulujen kanssa on, että tällä hetkellä hyväksytyistä opiskelijoista vain n. 40 % on kalifornialaisia, joten sisäänpääseminen ei ole missään nimessä kalifornialaiselle itsestäänselvyys. Vaikka siis lukukausimaksut paikalliselle opiskelijalle olisivat ihan siedettävät, kun taas muihin osavaltioihin lähtiessä maksut on yleisesti korkeammat. Tästä onkin helppo lukea rivien välistä, että miksi UC-kouluissa niitä muualta tulleita on niin paljon – koska koulujen opintomaksut on ei-kalifornialaisille korkeammat = enemmän rahaa oppilaitokselle.

Niin siis takaisin niihin vierailuihin. Kävimme syksyllä teinin kanssa siis San Jose State Universityn kierroksella, joka oli ihan hyvä kierros. Opas näytti kampusaluetta, mutta myös kertoili opiskelusta, asumisesta ja opiskeluelämästä (tällä tarkoitan nyt lähinnä urheilujoukkueita, mahdollisuuksia harrastaa urheilua tai taiteita, enkä mitään opiskelijabileitä). Ihan mukavalta paikalta vaikutti, ainoastaan pari muttaa. Koska ollaan Piilaksossa ja täällä on näitä tulevia tekniikan alan opiskelijoita vaikka kuinka, on täälläkin suht korkeat arvosanavaatimukset teknisiin ja insinööritieteisiin. Toinen haaste on ollut, että onko kursseilla tilaa, eli aina ei välttämättä pääse tietyille pakollisille kursseille, jolloin valmistuminen venyy ja opintoaikojen voi olla 4:n vuoden sijaan 5 tai 6 vuotta. Ja opintomaksuhan siis maksetaan lukuvuosista, ei suoritetuista opintojaksoista...

Tässä nyt muutama kuva kampukselta, joka on suhteellisen iso. Yllä olevassa kuvassa on kuvattuna 1968 Meksikon kesäolympialaisten kohua herättänyt palkintokorokkeella sattunut tapahtuma, jossa koulun entinen opiskelija John Carlos ja Tommie Smith olivat paljain jaloin ja protestoivat nyrkissä olleilla käsillään tehdyllä merkillä Amerikan tummaihoisten oloja. Lisää tietoa löytyy helposti googlaamalla.



Berkeleyn kampusvisiitti tammikuussa osui sateiselle päivälle, mutta ihan kivasti sielläkin sai infoa samantyyppisistä asioista. Ja sinne on vielä vaikeampi päästä ainakin insinööritieteisiin ja tietojenkäsittelyn koulutusohjelmaan. Mutta kaunis kampus ja hienoja rakennuksia (alla olevat kuvat on tosin aiemmalta visiitiltä, kun teini oli yhden päivän Berkeley Splash -tapahtumassa high school -ikäisille). Ja onko näistä nyt sitten jotain hyötyä? No ei varmaan siinä määrin, että tässä lähdettäisiin kaikkiin potentiaalisiin yliopistoihin fyysisesti käymään. Ja näitä kutsuja eri yliopistoiltahan tulee nyt PSAT-tulosten tultua ihan viikottain. Mutta kyllä ne jossain määrin on auttaneet meitä ja varsinkin teiniä haarukoimaan, että haluaako pieneen collegeen (reilu tuhat opiskelijaa) vai sitten tuollaiseen vähän isompaan, jossa on yli 10000 opiskelijaa. Ja että onko tärkeää, että voiko pääaineen valita itse heti vai tehdäänkö valinta vasta parin vuoden opiskelun jälkeen. Ja kuinka tärkeää on, että pääainetta voi halutessaan vaihtaa ja että kuinka laaja sivuainetarjonta on. Saattaa olla, että käydään vielä jossain collegessa tässä nurkilla, mutta kyllä varmaan ne oikeat ja ratkaisevat käynnit tulee tehtyä sitten, kun saa tietää, että mihin sitä on päässyt opiskelemaan ja jos tilanne on vielä sellainen, että vaihtoehtoja olisi useampiakin. Sen näkee sitten. Nyt kahlataan vaan läpi esitteitä ja collegeiden sivuilta löytyviä virtuaalikierroksia siihen asti.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti