Sivut

maanantai 23. helmikuuta 2015

Mardi Gras!! - New Orleans, Louisiana

New Orleans, the Big Easy, NOLA - rakkaalla lapsella on monta nimeä.
(The captions again in English, too. And you can click on the picture to see it larger.)

Mardi Gras - kaikista hullunmyllyistä hulluin. Vähintään viikko juhlia, karnevaaleja, musiikkia, kaikkea mitä saattaa kuvitella (kyllä myös alkoholia, alkoholia, juopuneita ja "kotoista" virtsan tuoksua iltaisin). Me käytiin karnevaalihulinoissa lauantaina. Tiistai olisi ollut tänä vuonna se virallinen ja suurin Mardi Gras -juhlapäivä, jolloin odotettiin noin miljoonaa juhlijaa. Nämä lauantain juhlat oli kyllä meille ihan riittävästi nämäkin.

Kuvat kertokoon enemmän kuin pitkät höpinät.

Jos jotain tästä kaupungista löytyy niin jazzia. Kadunkulmat on täynnä soittelijoita. Dixieland!!
/
Yes, the one and only. Jazz, jazz, jazz everywhere.

Bourbon street - here we are
Aamuinen Bourbon street oli vielä hiljainen.
/
It´s morning and the Bourbon street is still quiet. Occasional tourists taking pictures.
Cafe Beignet - tarjolla ruokaa, beignet-leivoksia ja joka päivä ilmaista jazzia
/
Cafe Beignet - beignets and free jazz, every day
Beignet-leivokset - näyttävät vähän tomusokeripäällysteiseltä munkilta, mutta maistuvat ihan tippaleiviltä.
/
Beignets, they taste very similar to Finnish funnel cake, even though they look totally different.

Bourbon streetin talot valmiina Mardi Grata varten. Myöhemmin ihmiset heittelivät parvekkeilta kadulla kulkijoille muovisia kaulanauhoja ja muuta krääsää Mardi Gran perinteiden mukaisesti.
/
All the houses were on Bourbon street were decorated. This is one of the modestly decorated ones. Later the people were throwing beads and other stuff to people walking on the street. 

NOLAn poliisilla oli tällaiset vermeet.
/
NOLA polica was there, too. Not sure if I was allowed to take and share this pic, though..
Seuraavat kuvat ovat sitten itse karnevaalikulkueista. Erilaisia  karnevaalivaunuja ja paraatilaisia oli kulkueessa reippaasti. Mardi Gras´n kulkueet ovat eri ryhmien ("Krewe") järjestämiä. Lauantain ensimmäinen paraati on Krewe de Iris, joka on perustettu 1917. Kyseisen ryhmän tunnus on koristellut aurinkolasit ja alunperin on ollut naisten ryhmä, mutta kyllä siellä miehiäkin oli mukana. Kuvista voi vähän nähdäkin, mutta karnevaalivaunuista heitellään katsojille tavaroita. Lähinnä muovihelmiä, mutta myös pehmoeläimiä, hulahula-vanteita, mukeja ja muuta muovikrääsää. Kyllä saa sormiaan ja muutenkin itseään varoa, kun ihmiset yrittävät saada kiinni heitettyä tavaraa. Osa tavaroista oli selkeästi ryhmälle tehtyä, sillä niissä lukee joko "Iris" tai "1917" tai molemmat.
/
So the next photos are from floats and the parade. We saw the parade on Saturday and then it was the parade of Krewe of Iris. The Krewes (or crews) are the organizations and groups that organize a parade. So every parade is by a different Krewe. Krewe de Iris is founded on 1917 and is supposed to be all female crew, but that did not seem to be the case. You can probably see in the pictures the paraders throwing things to the watchers. People were trying to catch the stuff, so you should really be careful of your fingers and head here. They are throwing mostly beads, but also plush toys, mugs and everything plastic. Some of the items had "Iris" or "1917" printed on them.








Niitä helmiä siis heitellään reippaasti. Eli kaikilla vastaantulijoilla on niitä. Samaten moni on pukeutunut Mardi Gras´n väreihin, violettiin, keltaiseen ja vihreään.
/
And the beads are everywhere. Everyone has them. As well as the Mardi Gras color, purple, green and yellow.
Iltapäivällä Bourbon street ei todellakaan enää ollut hiljainen. Ihmisiä, ihmisiä, ihmisiä.
/
In the afternoon Bourbon street was not quiet and sleepy anymore. 
French quarter on kortteli Mississippi-joen vieressä. Sieltä löytyy Jacksonin aukio ja sieltä sitten puolestaan St. Louisin katetraali, jonka kyljessä on muistolaattaa paavin vierailusta.
/
French quarter is a popular place in the city. And Jackson square there next to the Mississippi river is a very lively place. This can be found on the wall of St. Louis Cathedral.
Tämä nyt ei siis todellakaan hänen pyhyytensä. Mutta tätä on Mardi Gras ja New Orleans.
/
This surely is not his holiness. And I have no idea who the lady is. But Mardi Gras is party, party, crazy, crowded.
New Orleansin perustivat siis ranskalaiset ja nimi annettiin "Duke of Orleansin" mukaan, joka oli alueen ranskalainen hallitsija aikoinaan.
/
The picture tells it all in English. :)
Ja välillä aluetta siis hallinnoivat espanjalaiset. Ja pieni historian ja termien selvennys tähän väliin. Alueella puhutaan kreoleista ja cajunista. Sekä ihmisten, ruokien että musiikin osalta. Monet kuulemma sekoittavat nämä ja ajattelevat temien tarkoittavan samaa. Näin ei kuitenkaan ole. "Cajun" tulee termistä "les Acadians", jota käytettiin ranskalaisista kolonialisteista Kanadan Acadiassa, mm. Nova Scotian alueella. Englantilaiset sitten valloittivat alueen ja acadialaisista iso osa päätyi sitten Louisianan suoalueille. Cajun on siten nimitys sekä alueen ruualle, ihmisille, mutta myös kielelle, joka on sekoitus niin ranskaa, intiaanien kieltä kuin englantiakin. Cajun French kielenä on häviämässä, eli sille on käynyt kuten niin monelle vähemmistökielelle muualla. Ensin se on elänyt voimakkaasti, mutta sitten kouluissa ei ole saanut puhua sitä ja perheitä on kielletty puhumasta sitä, joten perheet ovat vaihtaneet englantiin. Nykyään kieltä yritetään elvyttää, mutta kieltä puhuvia on oikeasti enää joitakin kymmeniä-/satojatuhansia ja heistäkin suuresta osasta on aika jättämässä lähitulevaisuudessa. Kreoleilla puolestaan tarkoitetaan kolonialistien jälkeläisiä, joista käytetään myös termiä "muut" (eli muut kuin ne ranskalaiset), eli ranskalaisten ja espanjalaisten kolonialistien jälkeläisiä, myöhemmin myös näiden ja orjien jälkeläisiä.
/
And later there were also some Spanish. And a mandatory history lesson here :). You hear the terms "cajun" and "creole" here a lot. Some say that they are the same thing, but they are not. If I understood correctly, the "cajun" has it´s origins on French colonialists in Acadia, Canada, hence the name "les Acadians", that lived for example in the Nova Scotia area. When the English came, the Acadians moved away and many ended up to the Louisiana swamp areas. So "Cajun" is the term used for these people, their food and language. Cajun French is a mixture of French, English, Native American languages. Cajun French is consideres as a endangered language. The same thing happened to it as to many other minority languages. First everyone spoke it, then the use of it was prohibited in schools and families were told to speak English. Now only appr. 200 000 or less speak it, not all fluently. And the younger people do not know how to speak it even though it can be taught again. So, the term "Creole" then. Creoles are the decendants of the colonialist, French and Spanish, later including the decendants of the colonialists and slaves, too. So they are the others, "Non-French". Their food is different from the cajun one.
Tässä vielä Jacksonin aukio ja katetraali.
/
Jackson square and the St. Louis Cathedral
Mississippi-joki
/
The Mississippi river. I love Huckleberry Finn and Tom Sawyer when I was a child. So even though they did not "live" in Louisiana area, seeing the great Mississippi river was a must.
Pontchartrain-järven ylittävä silta oli sitten pakko huristella, vaikka oikeasti oltiin menossa ihan eri suuntaan. Silta ylittää järven ja on yhteensä 23,83 mailia, eli 38.35 km, pitkä. Tämä on kait edelleen maailman pisin veden ylittävä silta. Sillalta ei käytännössä näe mitään. Se on niin pitkä, että keskellä 8 mailin ajan ei näy edes horisontissa maata missään, pelkkää sinistä ja sumua.
/
An then of course we had to drive along the Lake Pontchartrain Causeway, that is the longest bridge that crosses a water (at least so I read). It is a total of 23.83 miles (38,35 km). And in the middle of it there is about 8 miles when you cannot see any land, just the lake and some mist. An interesting experience.

Välillä seurasin kännykän kartasta GPS:ää, että missä kohti järveä sitä ollaankaan.
/
And here is the GPS signal from the Maps app. Here we go, still some way to go. 
Viimeinen mailipylväs, juuri ennen sillan loppumista, 23.8 mailia.
/
The last mile marker before exiting the bridge. 
Hotellilla sitten levitettiin "päivän saalis" eli karnevaalissa kiinni napatut tavarat.
/
So here is the haul from the parade. Most of them we actually left there. But yeah, we did have some beads and tiara (yeah, really!!) on us when wandering in the city.

Kun nyt kerran ollaan keskellä karnevaalihulinaa, niin olihan sitä sitten ostettava paikalliselta taitelijalta oikein kunnon naamari. Tämä koristaa nyt meidän olohuoneen seinällä muistutuksena karnevaalista. Mittasuhteet vähän hukkuu tässä, mutta on oikeasti oikean kokoinen, päähän sidottava ja painaa kyllä aika reippaasti.
/
Support the local artists! And of course I had to buy a real, showy mask for me since we were in New Orleans and all. This is already on our wall. Maybe I get to use it sometime, too.
Hotellihuoneessamme oli hierova suihkusysteemi ja se tuli niin tarpeen tämän päivän jälkeen.
/
And what a nice surprise there was in the hotel room. A massaging shower. So desperately needed after this day of carneval.


Osa New Orleansistahan kärsii edelleen Katrina-hurrikaanin tuhoista, vaikka siitä tuleekin tänä vuonna kuluneeksi jo 10 vuotta. Esimerkiksi noita naamioita tekevä firma tuli aikoinaan Katrinan pyyhkäisemäksi. New Orleansin kaupunkihan on osittain tai ainakin osan vuodesta alempana kuin Mississippi ja joen rannalla on siis sellainen penger, tulvavalli, joka silloin petti. Ja jälki oli mitä oli. Valtavaa jälleenrakennusta on tehty ja tehdään edelleen. Emme varsinaisesti käyneet alueilla, joilla Katrinan tuhot ovat edelleen näkyvissä, mutta autosta ajaessa jotain edelleen näki. Kovasti kritiikkiähän tämä hidas jälleenrakennus on saanut ja ihan huomioitta ei kritiikissä ole jäänyt myöskään se, että kuinka tilanteeseen vaikuttaa se, että kaupungin asukkaista vain n. 30% on valkoihoisia, 2/3 tummaihoisia.. Että sellaista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti