Sivut

lauantai 15. marraskuuta 2014

Sataa, ei sada, vai sataako sittenkään

Tässä on kuukauden sisällä tullut jo ruhtinaallisesti sadetta jopa viitenä päivänä / yönä. Ja oikeasti ruhtinaallisesti, sillä se taitaa olla enemmän kuin koko alkuvuonna yhteensä ja ehkä jo enemmän kuin viime syksynä. Lisää vettä silti kaivataan ja rutkasti, sillä maa ja vesistöt suorastaan huutavat vettä. Lehtiä kun lukee, niin välillä ovat toiveikkaita, että saataisiin kostea El Niño -talvi. El Niñohan on siis merivirran muuttumista Tyynellämerellä ja se mm. aiheuttaa sateita tällä alueella. Tällaista El Niño -talvea on täällä nyt jo odoteltu jonkun aikaa. Viimeisimmät uutiset tosin ovat vähän pessimistisiä sen suhteen, että onko näitä El Niñon tuomia sateita tänä vuonna sittenkään tulossa. Toisaalta sateet eivät tietenkään ole kiinni pelkästään El Niñosta, joten kyllä silti vielä voi tulla kostea talvi. Toivottavasti.

Sinänsä jännän lämmintä ollut vielä näinkin loppuvaiheessa vuotta. Halloweenin paikkeilla oli jo vähän viileämpää ja kaasulämmitinkin hurahti jo päälle parina yönä / aamuyönä. Halloweeninahan täällä satoi ja heti kun oli pilviä taivaalla, niin yölämpötilakin pysytteli korkeampana ja sitä kautta siis myös sisällä on lämpimämpää. Pilvet siis todellakin näyttävät aika tehokkaasti estävän lämmön karkaamisen ylöspäin. Joinain aamuina on ollut suhteellisen viileää, mutta jännästi vaan se lämpötila nousee sen 10-15 astetta puoleen päivään mennessä. Eli mitä tahansa laitat päälle aamulla, on lounasaikaan ihan liikaa. Tällä viikolla huristelin yhtenä päivänä kotiin jopa auton katto alhaalla, joka ei - myönnettäköön - ollut ehkä sittenkään ihan niin hyvä idea. Ei se ajaessa enää niin lämpimältä se ilma tunnukaan, varsinkin kun aurinko on töistä tullessa jo vähän niinkuin laskemaan päin.

En sitten edelleenkään ole tottunut näihin paikallisiin kaasulämmittimiin. Tässä asunnossa meillä on vielä ne lämmittimet vain sellaiset ristikot seinässä lähellä kattoa ja niitä ei voi mitenkään yksittäin sulkea pois päältä. Eli kun eteisen sensorin mukaan on riittävän viileää, niin lämmitin hurahtaa päälle joka huoneessa. Ja tähän tottumattomana sitten itse ainakin herään siihen hurinaan lähes joka kerta. Ostettiin keväällä poismuuttaneelta suomalaisperheeltä sellainen sähköpatteri, öljykiertoinen ja päädyttiin ostamaan nyt toinen vastaavanlainen. Ovat nyt molemmat makuuhuoneissa. Kaasulämmitin siis on laitettu melko pienelle ja makuuhuoneet lämmitetään pattereilla. Aamulla sitten laitamme kaasulämmittimen vähäksi aikaa päälle, että muutkin huoneet lämpenevät. Tähän on nyt päädytty ihan siitä syystä, että saisi nukkua edes suhteellisen rauhalliset yöunet ilman käynnistyvää ja sulkeutuvaa lämmittimen hurinaa. Tämä on itse asiassa ihan eri lähteissäkin esille tuotu tyypillinen ratkaisu sekä turhan lämmityksen välttämiseen, että rahan säästöön. Meillähän on tätä tilaa nykyään siis enemmän kuin ennen, eikä meillä ole mitään tietoa, että mitä koko asunnon pitäminen sellaisessa Suomessa totutussa sisälämpötilassa mahtaa maksaa. Ainakin pidempään asuneet suomalaiset tuttavat sanovat, että törkeän kallista on ja on syytä joko karaistua vähän viilempään asuntoon aamuisin tai sitten maksaa itsensä kipeäksi. No, nyt ei ole vielä kauheasti yhtä viikkoa lukuunottamatta tarvinnut asuntoa lämmittää, mutta eiköhän se tästä talven myötä selviä, että paljonko lämmitys rahaa syö.

Tällaisena pohjoismaisena vilukissana sitä kyllä välillä kaipaa sitä suomalaista koko-ajan-sama-sisälämpötila -tasalämpöä. Töissä aina naureskelevat mulle, kun mä siellä palelen (kesällä ilmastointi oli aika viileällä ja nyt aamuisin töihin tullessa on ulkona aika viileää), että sähän olet Suomesta, mitä sä oikein palelet. Vastaan niille, että no nimenomaan just siksi. Olen tottunut lähes tasaiseen sisälämpötilaan kesät talvet. Aamuisin taas Suomessa puetaan päälle aamulämpötilan mukaan, eikä yritetä arvailla, että mitäköhän se lämpötila päivällä näyttää ja kuinka monta kerrosta vaatteita sitä pitää laittaa aamulla, että voi ilman lämmitessä sitten riisua kerroksia pois. Ihmisille näyttää olevan kamalan vaikea hahmottaa sellaista tilannetta. Joten olenkin todennut sanomaan, että siksi muutinkin pois Suomesta, että mä palelin vielä pahemmin siellä talvella ulkona. Seuraavalle varmaan vastaan, että toisin kuin voisi kuvitella meillä suomalaisillakaan ei kulje mitään pakkasnestettä veressä tai verenkierto ei ole yhtään sen paremmin sopeutunut kylmään. Osataan vaan Suomessa pukeutua paremmin sitä tasaisemmin kylmää vastaan. Täällä tosiaan näyttää koululaiset polkevan aamulla kouluun edelleen shortseissa (aamulämpötila n. 5-10 C), kun mulla on noin kolme kerrosta vaatteita päällä autolla hurruutellessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti