Sivut

sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Hammaslääkärissä

Piti tässä noin kuukausi sitten ottaa itseä niskasta kiinni ja varata aika hammaslääkärin tarkastuskäynnille. Kävimme koko perhe hammaslääkärissä juuri ennen tänne lähtöä 2,5 vuotta sitten ja ajattelin, että nyt olisi vihdoin aika sille Suomessa annetulle suositukselle, eli joka toinen vuosi tehtävälle hammastarkastukselle. Viime syksynä puolison vaihdettua työpaikkaa piti valita myös vakuutukset ja olimme valinneet hammaslääkärivakuutuksista vain jonkun, jossa saa valita itse hammaslääkärinsä. Eipä niitä vaihtoehtojakaan tainnut olla kuin kolme yhteensä, mistä valita, joten oli vähän niinkun arvalla heitetty niistä kahdesta, joissa on vapaammat kädet valita itse hammaslääkärinsä.

Olimme saaneet tiedon, että tällä alueella on itse asiassa yksi suomalainen hammaslääkäri ja päätimme varata ajan hänelle. Onhan se nyt helpompi antaa jonkun sorkkia hampaita, kun tulet varmasti ymmärretyksi ja saat varmasti sen haluamasi puudutuspiikin, jos jotain pitää tehdä. (Tosin hammaslääkäri kertoi, että täällä aina porattaessa jne. annetaan se puudutuspiikki, oli sitten hammaslääkäri kuka tahansa.) Ja mikä parasta ajan sai myös lauantaille, niin ei tarvinnut säätää koulu- ja työaikataulujen takia yhtään.

Puolisolla kuulemma oli jotain reiän alkuja, jotka täällä kyllä paikallinen lääkäri paikkaisi heti, Suomessa tällaisia voidaan aikuisilla seurailla vuosiakin. Ei siis nyt paikattu. Joku paikallinen lääkäri kuulemma haluaisi varmaan yhteen minun hampaaseeni laittaa hammaskruunun, jotta se mikrohalkeama peittyisi. Ei kuulemma välttämättä tarvetta tällaiseen ole. Teinin hampaat nyt kuitenkin pitäisi oikoa. Ei ne mitenkään sikin sokin suussa ole, mutta ehkä joku niistä hieman enemmän limittäin kuin joku toinen. Täällä on totuttu suoraan hammasriviin ja valkoisiin hampaisiin, joten oikojahammaslääkärille meno on tässä lähiaikoina sitten ilmeisesti edessä. Suomessa kun tällaisiin esteettisiin seikkoihin ei kiinnitetä niin paljon huomioita. Onhan se toki ihan selvääkin, että julkisen hammashoidon tehtävä ei ole tuottaa täysin suoria hammasrivejä. Ennemminkin sellaisia, että purukalusto ajaa asiansa, eikä ole purentavirheitä. Ensi vuoden vakuutukseksi valitsimme sellaisen, joka korvaa hoitoa enemmän ilman omavastuuta, joten taidamme etsiä sen oikojan sitten ensi vuoden puolella.

Sen verran hammaslääkärin kanssa juttelin, että hammaslääkärin koulutus on suunnilleen samantyylistä täällä kuin Suomessakin. Eroavaisuuden kuitenkin hoitokäytännöille tekee raha. Täällä kun pääsääntöisesti kaikki hammashuolto on yksityistä ja kuulemma asiakkaiden vaihtuvuus on suurta, niin on taottava silloin kun rauta on kuuma. Eli siis ehdotettava ja teetettävä potilaalle kaikki mahdolliset hoidot, joista voi rahastaa, kun potilas on istunut tuoliin ja hampaat on tarkistettu. Me nyt kuitenkin päätimme toistaiseksi käyttää tätä suomalaista hammaslääkäriä ja seuraava hammastarkastus pitäisi sitten varata ensi keväälle. Hammastarkastus ja pienet toimenpiteet, kun hammaskivenpoisto kun täällä tulisi tehdä 6 kk välein. Jos kävisin tarkastuksessa kahden vuoden välein, niinkuin suomalainen hammaslääkärini Suomessa suositteli, niin täällä minun katsottaisiin silloin jo olevan kyseisen hammaslääkärin vastaanotolla jo kokonaan uusi potilas. Vakuutuskin yleisesti kattaa ainakin sen kaksi hammaslääkärivierailua vuodessa. Kyllä nyt varmaan hampaat kiittää näin tiheää hoitotahtia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti