Sivut

maanantai 26. kesäkuuta 2017

Lick Observatory -observatorio

Löytyyhän näitä paikkoja lähinurkiltakin, joissa ei ole tullut käytyä. Erittäin sateisen ja suhteellisen kiireisen kevään jäljiltä vihdoin aurinko paistaa ja jää välillä vapaa-aikaakin päiviin, joten päätettiin suunnata tuolla kukkuloilla, n. 20 mailia San Josesta, olevalle observatoriolle.

Matka ei sinänsä ole pitkä, mutta melko suuri osa siitä on serpentiinitietä kukkulaa ylös, alas ja sitten vielä toista ylös, eli aikaa matkaan saa kyllä kulumaan odotettua enemmän. Mutta paikka on aivan upea. Observatorio on rakennettu tuonne Mount Hamiltonille v. 1876, ja 10 vuotta myöhemmin sinne on jo rakennettu aikansa suurin 91-senttinen linssikaukoputki (alla kuvissa 4 ja 5). Paikan rakennuttanut James Lick, jonka mukaan tuo isoin putki on myös nimetty, on muuten haudattu kyseisen kaukoputkirakennelman alle ja on ainoa ihminen maailmassa, joka on vastaavaan paikkaan haudattu. Tuolla on yhteensä neljä eri teleskooppia, joten valkoisia kupuja kurkistelee siellä pitkin vuorenrinteitä enemmänkin. Niistä ainakin kahteen pääsee sisälle päivisin. Nykyisin rakennus on University of Californian hallinnassa, ja sitä käyttävät kukin UC:n kampus astronomian pääaineen opinnoissa. Täältä käsin on löydetty mm. useita Jupiterin kuita jo 1800-luvun lopulla. Ja jos astronomia ei pätkääkään kiinnosta, niin paikasta on myös upeat maisemat, jotka eivät kuvista niinkään välity.

Täällä pääsee myös tavalliset talliaiset joskus kesäisin kurkkimaan taivaalle näillä. Mutta vähän helpommin sanottu kuin tehty, eli kesällä on muutamia iltoja/öitä, kun järjestävät näitä tilaisuuksia, mutta liput menevät kuulemma ihan parissa tunnissa, kun ne keväällä tulevat myyntiin. Kehottivatkin liittymään postituslistalle, josta tiedon keväällä saa nopeimmin ja ostamaan liput heti, kun tulevat tarjolle. En sitten tiedä, että voiko siellä yöpyä jossain vai kuinka läpi yön taivasta katsellaan, mutta sen serpentiinitien ajaminen pilkkopimeässä ei ihan hirveästi kyllä houkuttele, vaikka tilaisuudet muuten huipulta kuulostavatkin.





















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti