Sivut

perjantai 22. tammikuuta 2016

Sataa, sataa, ropisee

Vihdoin! Viime aikoina on vihdoin satanut. Ja ei, en ole henkilökohtaisesti mikään viileiden päivien ja sateiden ystävä, mutta paikallinen luonto ja vesivarastot ovat suorastaan huutaneet vettä. Neljän vuoden kuivuuskauden jälkeen nyt on ilmeisesti luvassa jonkun verran helpotusta. 

Ei täällä meidän nurkilla nyt toistaiseksi ainakaan ole vielä näkynyt mitään tulvia tai syöksyvirtauksia, vaikka niistäkin on varoiteltu. Jossain osin Kaliforniaa tämä kuitenkin on ollut jo tottakin. El Niñosta ja sen mukanaan tuomista sateista ja sääilmiöistä on täällä puhuttu jo alkusyksystä lähtien, edelleen ennuste on, että tästä tulee vahvin El Niño vuosiin. Tässä on nyt odoteltu, että mitä tässä on tuleman, vai onko tämä taas vaan tällaista amerikkalaista liiottelua, jossa maalaillaan kauhukuvia tulvista ja maanvyöryistä ja sitten sitä satelee muutaman päivän. Tähän mennessä sateet eivät ole kauheasti Suomen syyssateista poikenneet, vaikka välillä (varsinkin öisin) on vettä tullut silleen vähän reippaamminkin. Edelleenkään joka päivä ei sada, vaan ensi viikollekin on luvassa kohtuullisen hyvää keliä, kunhan nyt ensin viikonlopun sataa. Tosin rannikolla tämä El Niño on näkynyt suurempina aaltoina, surffarit on innoissaan maverickseista, mutta meri on myös arvaamaton. Tällä viikolla on uutisoitu ainakin yhden surffarin kuolemasta ja kaksi nuorta huuhtoutuivat mereen rantakallioilta aallon iskiessä päälle ja vieden mukanaan.

Mutta onhan tämä sään puolesta siis joka tapauksessa hyvin poikkeava edellisistä talvista. Jos tilastollisesti katsotaan, niin tammikuun ekalla viikolla satoi enemmän kuin viimeisen kolmen vuoden tammikuina yhteensä. Ja todellakaan tammikuun alussa ei satanut koko ajan ympäri vuorokauden. Eli erittäin kuivaa on viime vuodet todellakin ollut. Sateesta ei kauheasti täällä kannata nyt valittaa, ja nopsasti ihmiset täällä kyllä kommentoi takaisin, että kaikki tämä sade tarvitaan, jos joku vahingossa sattuu jotain säästä napisevan. 

Sadetta tärkeämpää noin niinkuin vesivarantojen suhteen on lumen tulo vuorilla. Ja on sitä onneksi tullutkin. Viime vuonna tähän aikaan Tahoella käydessä, kylä oli lumeton ja rinteet jonkun asteisessa hiihtokunnossa. Nyt puhutaan jopa reilusta parista metristä lunta, ja lisää on tullut säännöllisesti. Tosin asiantuntijoiden mukaan vettä ja lunta pitäisi tulla säännöllisesti vielä maalis-huhtikuulle, jotta voitaisiin katsoa kuivuuden päättyneen. Saa nähdä kuinka käy. Ainakin normaalisti keltaisena loistavat kukkulat ja nurmikot ovat silmän räpäyksessä muuttuneet jälleen kirkkaan ruohonvihreäksi. Jännä, miten sinnikästä tuo nurmikko tai mikä lie täällä on. Kuukausienkin kuivan kauden jälkeen pienikin sade riittää ja taas maailma näyttää vihreältä. 

Tässä vielä näytönkaappaus viime viikolta. Ei ole kyllä kertaakaan tämän lähes neljän vuoden aikana näyttänyt sääennuste tältä. Mutta nyt näytti. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti