Sivut

keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Rokotuksista

Ja kuten aiemmin lupasin, niin kirjoitellaan nyt sitten rokotuksista. Tässä maassa kun tuntuvat tykkäävän rokottaa.. No, ehkä vähän liioilteltua, mutta joltain lääkäriltä kuulin, että täällä ollaan näissä rokottamisasioissa "selkeästi Eurooppaa edellä". Ilmaisu siis tarkoittaa sitä, että täällä rokotetaan useampia rokotteita osana rokotusohjelmaa. Green card -prosessin aikanahan piti huolehtia siitä, että kaikki vaadittavat rokotteet on annettu. Ne nyt pääsääntöisesti oli ihan perusrokotuksia,  joita Suomessa annetaan osana rokotusohjelmaa, kuten polio, MMR(vai MPR)-rokote, jäykkäkouristus jne. Kouluun päästäkseen täällä pitää 7-luokkalaisella tai vanhemmalla olla annettuna tehosterokote kurkkumätää, hinkuyskää ja jäykkäkouristusta vastaan. Siinähään ei silloin auttanut vastaansanominen, vaikka lapsella vaadittava määrä rokoteannoksia oli, mutta jo jokunen vuosi takaperin annettuna. Rokotteen mallihan oli myös väärä, koska täällä vaadittiin Tdap ja meillä oli DTaP, tai sitten toisinpäin. Myös vesirokkorokote tai todiste sairastetusta vesirokosta vaadittiin, siitä silloin aikoinaan kirjoittelinkin moniosaisen postauksen, joka alkaa tästä. Vielä tuolloin olisi pystynyt uskonnolliseen ja vakaumukseen vedoten lähettää lapsen kouluun myös rokottamattomana, mutta koulua ei olisi voinut käydä, jos joku muu lapsista olisi sairastunut johonkin näistä rokotettavista taudeista (tuhkarokko, kurkkumätä tms.). Pohjois-Kaliforniassa oli meidän tänne tullessa riehunut jonkun asteinen hinkuyskä-epidemia, joka oli levinnyt aika reippaasti varsinkin pienten lasten keskuudessa. Viime vuonna puolestaan Los Angelesin seudulla jylläsi jonkun asteinen tuhkarokkoepidemia, jonka tartuntapisteeksi haarukoitiin Disneyland. Vähän mutkat suoriksi laittaen: varsinkin tuolla Los Angelesin tietyillä alueilla on paljon perheitä, jotka eivät ole rokottaneet lapsia, ja se on ollut tähän asti ok. Nyt kuitenkin tänä vuonna on tulossa voimaan laki, että mitään vakaumukseen liittyvää poikkeusta ei enää tehdä. Jos koulujen vaatimia rokotuksia ei ole otettu, ei kouluunkaan ole mitään asiaa. Se on sitten kotikoulua tai mahdollisesti jotain pienempää yksityistä opinahjoa (en suoranaisesti tiedä, että onko sekään lain mukaan mahdollista).

Rokotusohjelman ulkopuolisia rokotteitahan sitten joka vuotisessa lääkärintarkastuksessa myös tyrkytetään. Teinille yritetään aina tarjota HPV-rokotetta (koska täällä se annetaan yleisesti myös pojille) ja aivokalvontulehdusta vastaan olevaa meningococcal-rokotetta (joka kuulemma nykyään on pakollinen jo Green card -prosessissa, muttei ollut vielä meidän viisumiprosessin aikana). Jälkimmäinen pitäisi ottaa ihan varmasti ja just nyt, että ehtii ottamaan ne tarvittavat rokotteet ennen collegea. Kuulemma vuosittain collegeissa on yksittäisiä sairastumistapauksia ja kuolemiakin tästä bakteerista johtuen. Me ollaan tähän asti lykätty se, kun on ollut kaikkea muutakin sähläämistä ja häsläämistä ja muita hoidettavia, mutta nyt se päätös sen suhteen pitäisi pikkuhiljaa tehdä, että rokottaako vaiko eikö. Minulle taas tyrkytetään vuosittain pneumococcal-rokotetta, joka taas on keuhkokuumetta ja aivonkalvontulehdusta aiheuttavaa bakteeria vastaan. Nyrpistävät aina vähän nenää, kun sanon, että kiitos ei. Ja kuulemma sitten ainakin vanhempana se on otettava, etten mummona kuole keuhkokuumeeseen. No, okei, ihan noin suoraan sitä ei ole ilmaistu, mutta rivien välistä kylläkin. Varsinkin, kun mulla on astmakin, niin kyllä se nyt vaan pitäisi ottaa. Mä vaan aina saan rokotteista jotain oireita, jäykkäkouristusrokote oli pakko käydä uusimassa ja oli kyllä "kaunis" ja kivulias patti kädessä jokusen päivää. Ensi kerralla pitää sitten kuulemma ottaa se pelkkä tetanus-rokote ilman niitä kurkkumätiä ym., koska se vissiin ei aiheuta niin suurta reaktiota (niin varmaan).

Flunssarokotteen olen, kuten mieskin, täällä nyt ottanut syksyisin. Siihen on sekä terveydelliset että kansantaloudelliset syyt (tai ainakin oman talouden). Täällähän flunssarokotetta markkinoidaan suhteellisen tehokkaasti, sen vois ottaa melkein kauppareissulla siinä kaupan apteekkikulmauksessakin melkein milloin tahansa. Mähän olin silloin täällä ensimmäisenä talvena rokottamattomana niin pahassa (sika?)influenssassa oikein pitkän kaavan mukaan, että jouduin kaksi kertaa menemään ensiapuunkin hengittämään vähän vahvempia mömmöjä. Oli ne sellaisia reissuja, etten ajatellut enää käydä sitä rulianssia läpi. Eikä varmaan meidän vakuutusyhtiökään, jolle siitä lähti ainakin nelinumeroinen lasku.. Toisekseen, kun täällä ei oikeastaan tunneta kauheasti työpaikoilla sairaspäiviä, tai ei ainakaan palkallisia sellaisia, niin viikon tai parin kotona sairastaminen tekee aika ison loven tilipussiinkin. Puolisolla taitaa työsopimuksessa olla ns. rajoittamattomat sairaspäivät (en tiedä, mitä ovat käytännössä) ja uuden kalifornialaisen lain mukaan kaikille työntekijöille on annettava vähintään 3 palkallista sairaspäivää vuodessa. Mulla se taitaa olla, että se minimi on myös maksimi ja kerrytän joka viikkoa kohden yhden tunnin sairaslomareserviin. Lyhyellä matikalla siitä tulee kyllä vuodessa yli kolme päivää, mutta se on vissiin sitten "voi, voi, ei voi käyttää enempää"-leikkitunteja järjestelmässä. Toki parempi tämä kuin se aiempi, ei sairaspäiviä -käytäntö. Teinille ei influenssarokotetta ole otettu, mutta eipä se ole täällä ollessa kertaakaan ollutkaan missään flunssassa tai edes kuumeessa. Välillä sitä oikein ihmettelee, että voiko se olla mahdollistakaan, sillä samalla tavalla täällä esimerkiksi influenssa pyörii talvikaudella kuin Suomessakin. Tai ehkä sitten ei ihan samassa mittakaavassa.

Tämä sairaslomien olemattomuus saattanee siis osaltaa selittää myös tämän bakteerikammon, josta viime postaukseen kirjoittelin, ja saa senkin kammon näkymään vähän eri valossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti