Sivut

tiistai 1. joulukuuta 2015

High schoolin Junior-vuosi ja testirypäs edessä

Kesällä jo näistä kaikista eri collegeen hakuun vaadittavista testeistä ja muista kirjoittelin, vaikka olin silloin todella pihalla niistä. Tämä teinin Junior-vuosi (eli high schoolin toiseksi viimeinen vuosi) on kyllä ollut suhteellisen tiukka ja työntäyteinen. Kurssit alkaa olla vaikeampia ja työläämpiä ja samalla pitäisi tehdä kaikkea muutakin jo yliopistoon hakua ajatellen. Ei ole kalenterissa kauheasti tyhjää teinilläkään, vaikka varmasti siellä on paljon enemmän tyhjää kuin joillain luokkatovereilla on. On aikaa sentään nähdä kavereita ja vaan ollakin. Pikkuhiljaa alkaa nämä edessä olevat testit ja aikataulutkin selvitä.

Tässä on siis teinillä tehtynä tai edessä melkoinen setti kaikenlaista testiä. Kyllä heikompaa jo huimaa. Tehdäänpä nyt oikein listaus näistä.

California High School Exit Examination (CAHSEE) – Tämän testin läpäiseminen on ollut Kalifornian high schooleissa pakollinen, jotta saa high schoolin päättötodistuksen. Meidän teinikin otti sen ensimmäisen kerran viime keväänä. Siinä testataan enkun ja matematiikan taitotaso monivalintatehtävillä. Testin voi ottaa Junior- ja Senior-vuosina uusiksi jopa 3 tai 4 kertaa. Teini kuitenkin sai alkusyksystä kirjeen, että on läpäissyt testin. Sen jälkeen tulikin tieto, että kyseisestä testistä luovutaan ensi vuoden alusta ja sitä ei siis enää vaadita (toistaiseksi ainakaan) päästötodistuksen saantiin. Ilmeisesti varsinkin muuta kuin englantia äidinkielenään olevilla on ollut vaikeuksia läpäistä testiä. Ja näin ollen kyseiset opiskelijat eivät ole voineet päästä esimerkiksi collegeen, vaikka college heidät olisikin opiskelijaksi hyväksynyt, koska high schoolin todistus puuttuu. Ihan hyvä päätös, sillä kyllä tuota taitotasoa testataan muutenkin, nimittäin:

Preliminary SAT (PSAT) – Tämä on SAT:tä edeltävä virallinen College Boardin järjestämä testi, joka ainakin täällä tehdään kerran koulussa koulun järjestämänä. Siinä testataan niin matikkaa kuin kriittistä lukemista kuin kirjoittamistakin. Pääsääntöisesti tämä on monivalintatesti ja aikaa testin tekemiseen on 2 tuntia ja 10 minuuttia. Testin tuloksia ei vielä ole tullut, tulevat kuulemma noin kolmen kuukauden päästä testistä. Nämä tulokset menevät sinne College Boardin systeemeihin käsittääkseni ja sieltä sitten yliopistoille ja collegeille ja sieltä sitten voi alkaa tulla mainoskirjeitä, jos testit menevät erityisen hyvin.

SAT – Tämä on standardoitu testi, jota käytetään suhteellisen yleisesti collegehaussa yhtenä oppilaan arviointikriteerinä. SAT pitää sisällään samat kolme osaa kuin PSAT, mutta testi on muuttumassa ensi keväänä ja tuolloin tuosta kirjoittamisosioista tulee vapaaehtoinen. Testiä on kovasti arvosteltu siitä, että siinä on knoppeja, jotka pitää tajuta, vastaustekniikka pitää osata hyvin ja se testaa pitkälti ulkoaopittua. Teinilläkin on ollut jo koko high schoolin ajan viikottaiset SAT-sanat, eli sivistyssanoja, joita pitää opetella (sekä merkitys että oppia niitä käyttämään). Täällä on esimerkiksi saatavilla sanalistoja SAT:ta varten harjoitteluun. Testi on kuulemma muuttumassa enemmän soveltavaksi, eikä ulkoaopeteltujen sanojen osaaminen ole enää niin vahvasti painotettuna. Tosin kirjoitusosiossa niitä pitää edelleen osata käyttää. Tosin saattaa olla, että meidän teini jättää tuon kirjoitusosion kokonaan tekemättä. Saa nähdä. Joka tapauksessa meidän teini tähtää nyt tuohon uuteen testiin ja on ottamassa sen todennäköisesti tuossa touko-kesäkuussa. Yleisesti testi otetaan kerran uudelleen, joten se on edessä sitten myös todennäköisesti ensi syksynä. Jotkut kuulemma jännittävät testin tekemistä niin paljon, että on parempi ottaa se uusiksi, jos ei saavuta ensimmäisellä kerralla haluamaansa pistemäärää. Testi kustantaa noin 43 dollaria.

SAT Subject tests – Sitten näitä erillisiä testejä voi ottaa tietyistä aineista, kuten nyt esimerkiksi fysiikasta, kielistä tai matematiikasta. Matikan testejä on kahta eri tasoa, joista ylemmmän tasoinen olisi hyvä ottaa, jos haluaa matemaattis-luonnontieteelliselle alalle tai on ollut noilla ylemmillä matikan kursseilla. Matikan kurssiin ei vaadita calculus-osiota, joka yleisimmin opetetaan täällä vasta Senior-vuonna. Ainetestejä voi tehdä kolme kerralla, teini todennäköisesti tekee näitä tänä kesänä kaksi ja nämä ovat edessä todennäköisimmin kesäkuun alussa, kun kyseiset kurssit on suoritettu. Mitään ylärajaa näihin ei ole ja jotkut ottavat useampiakin, toiset puolestaan vain ne, jotka itseä kiinnostavat. Testi maksaa 26 taalaa + 18 taalaa per ainetesti. Lisää SAT:sta täältä.

ACT – Tämä on vähän niinkuin vaihtoehtoinen standardoitu testi tuolle perus-SAT:lle. Pääsääntöisesti collegeen hakiessa on edellytyksenä joko SAT:n tai ACT:n tekeminen. Pisteytykset testeissä on hyvin erilaiset, joten se on sitten collegejen päänsärky painottaa testitulokset niin, että ne vastaavat toisiaan. Monet tällä alueella ottavat molemmat, jos eivät ole saaneet toisesta jo aivan huippupisteitä. ACT on kuulemma enemmän opittua mittaava testi, jossa ei niinkään kysytä ulkoa opittuja tietoja ja asioita, vaan kokonaisuuksia. Testi jakautuu neljään osaan, matikka, englanti, lukeminen ja tieteellinen päättely. Ei olla nähty yhtään testiä vielä, mutta teini on ottamassa jonkun harjoittelukokeen keväällä, jotta saa vähän tuntumaa siihen. Muuten ACT lienee aikataulussa ensi syksyn alkupuolella ennen college-hakuprosessin alkua. Testin hinta on noin 56 dollaria. Lisää ACT:sta täältä.

AP-testit – Näiden lisäksi voi sitten ottaa kunkin AP-tasoisen kurssin (Advanced Placement) jälkeen AP-testin, jolla osoitetaan kurssilla opetettujen asioiden oppiminen. Hyvin menneellä testituloksella voi sitten esimerkiksi korvata suoraan college-kurssin eli hypätä kurssin yli. Nämä testit ovat yleensä toukokuussa. Teini ottanee yhden tänä vuonna ja sitten ensi vuonna jonkun AP-testin/testejä riippuen suoritetuista kursseista. AP-testin hinta on googlen mukaan 92 dollaria per testi. Lisää AP-testeistä täältä.

Näiden lisäksi on sitten yleisiä testejä, kuten California Assessment of Student Performance and Progress (CAASPP) -testi, joka korvasi aiemmin käytetyn STAR-testin. Nämä mittaavat kuitenkin yleisemmin kouluja ja niiden oppilaiden suoriutumista, eikä näillä mitata niinkään yksittäisen opiskelijan suoritusta tai pisteitä ei voi hyödyntää mitenkään esimerkiksi jatko-opintoihin pyrkiessä. Että testiä pukkaa ensi keväänä ja syksynä ja kova valmistautuminen toki niihin tulee sitten eteen viimeistään keväällä, vaikka pohjatyötä pitääkin toki tehdä koko ajan.

Että jos ihmettelette, että miksi blogi on ollut suht hiljainen, niin illat on mennyt yrittäessä selvittää tätä kaikkea viidakkoa. On käyty koulun infotilaisuuksissa ja tavattu koulun college counselor ja kaikkea. Teini kävi ennen PSAT:ta SAT boot campissa, jossa kerrattiin vastaamistekniikoita ja annettiin yleisiä vinkkejä testin tekemiseen ja testiajan hyödylliseen käyttöön. Että kyllä tässä aikaa (ja rahaakin) menee, vaikkei mitään hirveitä preppauskursseja ollakaan aiottu teinille maksella. Jos olette sattuneet lukemaan paikallisesta tavasta teettää standardoituja testejä, niin niillä yleensä viitataan noihin ihan viimeisiin, sillä niitä teetetään enemmän tai vähemmän joka vuosiluokalla. Mutta tämä muu testirumba lähtee siis todella pyörimään nyt tämän vuoden keväästä. Että silleen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti