Sivut

perjantai 27. kesäkuuta 2014

Työntekoa

Reilut puoli vuotta on nyt tullut oltua kodin ulkopuolella töissä ja ensimmäisessä täkäläisessä työpaikassa. Alkuun tein osa-aikaista viikkoa, nyt viime viikot on tullut tehtyä täysipäiväistä työviikkoa, todennäköisesti myöhemmin taas osa-aikaista. Sinänsähän työnteko täällä ei kauheasti eroa Suomessa työskentelystä, töitä ja hommia paiskitaan, kun niitä on. Jonkun verran eroavaisuuksia toki työssä, työskentelykulttuurissa ja muussa työhön liittyvässä kuitenkin on.

Itsellä on näin kontraktorina aika selkeät työajat, mutta aika usein täällä varsinkin IT-alalla työpäivät voi venyä melko pitkiksikin. Työtehokkuus ei silti välttämättä ole yhtään sen parempi kuin sellaista suomalaista virka-aikaa tekevän, vaikka työpäivän pituus voikin olla 10-12 tuntia. Puolisollakin onneksi nykyisessä työpaikassa painotetaan ehkä hieman täkäläistä tapaa enemmän työn, vapaa-ajan ja nukkumisen tasapainoa. Ei nyt ihan mitään Stubbin 8-8-8 -mallia, mutta kuitenkin sitä, että töiden lisäksi pitää jäädä aikaa myös muulle elämälle. Tästä syystä puolisonkaan työpäivät ei yleensä veny kauhean pitkäksi. Paitsi tietty silloin, kun pitää reissata johonkin tai on akuuttia hommaa. Työaikaan liittyen, lomaahan täällä on yleisesti vähemmän kuin Suomessa. Näin kontraktorina (joka on siis vähän niinkuin vuokratyöntekijänä oloa) ei tietty mitään lomia kerry. Eli jos haluat lomaa, niin se on sitten palkatonta vapaata. Aiemminkin on tullut muistaakseni kirjoteltua, että Kalifornian lakien mukaanhan työnantaja ei ole velvoitettu antamaan minkäänlaista lomakiintiötä, eli töitä voi siis teettää vuoden ympäri. Aika yleinen lomakäytäntö on kaksi viikkoa lomaa ja lisäksi jotain mahdollisia henkilökohtaisia vapaita. Puolisolla lomaa on "ruhtinaalliset" 3 viikkoa kulutettavaa vuosittain eli melkein puolet suomalaisista lomista.

Itsellä siis melko selkeät työajat, puolisolla liukuvammat. Mikä täällä on pistänyt silmään on, että monet menee töihin melko myöhään. Yhdeksältä töihin meno on tällä alueella enemmän kuin tavallista, jotkut menevät vasta kymmeneltä. Joka siis tarkoittaa, että notkuvat siellä töissä iltaseitsemään tai -kahdeksaan, joka itsestä tuntuu kummalta. Tosin aamuisin töihin ajellessa näkee suhteellisen paljon ihmisiä pyöräilemässä ja lenkillä, joten ehkä heidän rytminsä on "kuntoilu ensin, töihin vasta sen jälkeen". Eikä siis toisin päin, niinkuin itse on tottunut. Toisaalta lounastaukoa saatetaan pitää kokonainen tunti ja käydä siinä sitten samalla vaikka kävelyllä tai heittelemässä koripalloa. Tosin tämä saattaa olla hyvinkin tyypillistä vain tällä alueella, IT-alalla ja vain tietyillä yrityksillä.

Puolison ja muiden kanssa jutellessa on ehkä hieman tullut itselle sellainen käsitys, että täällä monessa asiassa ollaan enemmän "up to detail", eli pikkutarkempia. Eli ei vaan päätetä, että tehdääs tästä nyt näin, vaan pitää palavereissa ym. perustella, miksi näin toimitaan ja mitä sitten ja mitä toisaalta. Eli hyvin pitää perustella ja miettiä kuviot valmiiksi, varsinkin jos ylemmälle taholle yrität jotain ehdottaa. Täällähän tämä kulttuuri on melko hierarkista, eli pomojen ja alaisten välinen ero on selkeä, vaikka lounastauolla tms. voidaankin yhdessä kaikki rupatella jotain mukavia. Toki kukin työpaikka on erilainen ja erilaiset tavat.

Mutta kaikkeen tottuu ja loppujen lopuksi uuteen työskentelykulttuuriin sopeutumista näin suomalaiskulttuurista amerikkalaiseen ei kauheasti ole vaadittu.

Ja ei kun viikonlopun viettoon ja maanantaina taas töihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti