Sivut

perjantai 21. kesäkuuta 2013

California Cavern, tippukiviluolassa

Alkuvuodesta kameran oston yhteydessä saatiin kaupan päälle koodi ilmaiseen valokuvakirjaan. Koodi piti käyttää puolen vuoden sisällä, joten viime viikolla alkoi olla jo vähän kiire kirjan tekemisen suhteen (ai, miten niin viime tippaan jätetty?). Samalla tuli käytyä läpi viime kesän valokuvia. Niistä tänne onkin jäänyt bloggaamatta, kun se edellinen blogipalvelu lakkasi silloin viime kesänä toimimasta. Mutta vihdoin noin vuosi reissun jälkeen tulisi tästäkin vihdoin blogattua.

Olin jo jonkin aikaa haaveillut tippukiviluolaan pääsystä. En sitten tiedä, miksen ole moista aiemmin toteuttanut. Kun bongasin jostain sivustolta tiedon, että meiltä noin kolmen tunnin ajomatkan päässä on sellainen, niin sinnehän oli sitten reissu suunniteltava.

Itse paikka on keskellä ei yhtään mitään sellaisen pienen kinttupolun päässä. Itse luola on löydetty Kalifornian kultakuumeen aikoihin. Oppaan mukaan löytäjä oli tehnyt vuorenseinämään reiän ja katsonut siitä ja auringon valon taittuessa tippukiviin oli luullut löytäneensä elämänsä kultalöydön. (Se valkoinen kivi kun heijastaa auringonvaloa, niin johan näyttää kullankeltaiselta koko luola.) Oli sitten kuulemma kävellyt 80 mailia Sacramentoon (Kalifornian osavaltion pääkaupunki) ja tehnyt valtauksen. Käveltyään takaisin ne 80 mailia ja alkaneensa kaivamaan oli tietenkin käynyt ilmi, ettei nyt tullutkaan löydettyä valtaisaa kultaesiintymää, vaan jotain ihan muuta. Kaveri oli kuitenkin bisneshenkinen ja oli päättänyt alkaa järjestää maksettuja kierroksia, myös kuulemma kaupungin kokouksia pidettiin luolassa. Silloin ihmiset ovat vielä saaneet koskea seiniin ja osa on napsinut matkamuistojakin tippukivistä. Käsien rasva kuitenkin tummentaa kiven ja tippukivien muodostumisnopeus on hidasta, joten osa luolan kivestä on ruskeaa ja tippukivet puolikkaita. 1960-70-luvuilla kuitenkin oli löytynyt luolan vierestä vielä erillinen luola. Löytäjät pitivät alkuun sen salassa, jottei myös se tuhoutuisi. Nykyisin sekin on auki ja tippukivet siinä osassa osittain täysin valkoisia, kun niitä on osattu jo suojella. Tässä osassa ollessamme opas myös demonstroi luolaa kynttilänvalossa (näyttää kultaiselta niinkuin auringonvalossakin) sekä täyttä pimeyttä. Ja se oli kyllä sitten todellakin täyttä pimeyttä. Siellä kun olisi 3 kk, tulisi kuulemma sokeaksi. (Selitys jäi itseltä vähän epäselväksi, mutta taisi se olla tiedemiesten keskenkin vielä vähän epäselvää, että miksi niin käy.)

Joka tapauksessa, tässä valitettavan tummat kuvat. Olisi pitänyt olla parempi kamera paremmalla salamalla.

Välillä oli vähän ahdasta käytävää
Eri muodostelmille on ihmiset antaneet eri nimiä, tässä oli "lepakko"
Luolassa on järjestetty myös useita häitä, enkä kyllä yhtään ihmettele, että miksi
Piilossa olleessa luolassa vahingoittumat tippukivet ovat osin alkuperäisessä kirkkaanvalkoisessa värissään
Luolan kattoa
Tippukivimuodostelmaa luolan seinältä
Ja pihalta pongattu luonnonvarainen kalkkuna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti