Sivut

perjantai 29. elokuuta 2014

Maanjäristys

Viikko sitten lauantaina tuli ylimääräinen herätys n. klo 3.20, kun alkoi sänky alla täristä ja liikkua edestakaisin. Siinä ei montaa sekuntia tullut mietittyä, kun hyppäsi ylös, totesi, että "maanjäristys" ja etsin vaatteeni tuolilta. Kun ehdittiin olohuoneeseen asti, niin tärinä oli lakannut, eli kesto oli vain sellaiset vajaat 20 sekuntia. Mitään tavaroita ei pudonnut mistään, eikä mitään muutakaan vahinkoa sattunut. Kiitos nykyisen teknologian, kännykän ohjelma kertoi, että kyseessä oli 6 richterin järistys n. 100 km meiltä pohjoiseen Napa Valleyn alueella.

Hetken aikaa odoteltiin, että vieläkö järisee ja suuntasimme takaisin nukkumaan. Kuka sitten nukkui ja kuka ei. Aika koiranunta ainakin henkilökohtaisesti tuli loppuyö nukuttua jälkijäristystä odotellessa. Onneksi ei tullut kuin sellaisia juuri ja juuri havaittavia, alle 3 richterin asteikolla suunnilleen samalla alueella kuin tuo isompi. Tuntuvat lähinnä siltä kuin iso rekka ajaisi talon vierestä ja niitähän täällä siis tulee ihan älyttömän usein.

Lehdet tietenkin kirjoittelivat aiheesta, tuhoista jne., sillä täällä Pohjois-Kaliforniassa ei vastaavaa isompaa järistystä ole ollut sitten vuoden 1989 Loma Prietan järistyksen. Eräs tuttavani asuu Napa Valleyssa, hän tosin oli juuri sen viikonlopun reissussa, mutta kotiin palattuaan postaili facebookkiin kuvia ja aika lohduttoman näköistähän se oli, vaikka vahingot olivatkin vain aineellisia. Niinkin lyhytkestoinen järistys onnistuu kaatamaan isoja kodinkoneita ja pudottamaan kaikki tavarat keittiön kaapeista lattialle, puhumattakaan siis mistään hyllyistä tai muista tai olohuoneen rikkinäisestä ikkunasta. Kurjaa katseltavaa.

Yhtä suurta tai isompaa järistystä ennustettiin viikon sisällä tapahtuvaksi 54 % todennäköisyydellä. Toivottavasti jää tulematta.

Vaikka ei tänne meille tämä järistys osunutkaan, niin silti tietty konkretisoituu ihan eri tavalla, että ei tässä ihan vakaalla maalla täällä olla. On tässä vuoden sisällä tullut käytyä California Academy of Sciencen ja San Josen Tech museon maanjäristyssimulaattoreissa ja aika pitkälti samankaltaista vatkausta oli tämä lauantainenkin ainakin täällä meillä. Nyt sitä sitten katselee niitä sieltä nappaamiaan maanjäristyspaketin kokoamisohjeitakin vähän eri silmin. Vettä tai muuta juotavaa meillä onkin aina ruokakomerossa, samaten jotain ruoka-aineita (ne isot kauppojen pakkaukset!!), mutta pitäisi käydä tarkemmin tavarat ja ruuat läpi listan kanssa. Ohje on kuitenkin varatautua 7 päivään. Järistystuhojen lisäksi kun ainakin Napassa oli sähköt poikki ja kaasu- ja vesiputkia katkennut, joten ihan normaaliin ei heti pääse pahemman järistyksen jälkeen.


Järistysvakuutushan me otettiin kotivakuutuksen lisäksi jo heti alkuun. Hämmästykseksemme tämä ei ole kovin yleinen käytäntö vuokralaisissa. Mutta ei senkään turvin vettä tai ruokaa yhtään nopeammin saa, jos kaupat ovat kiinni, kun kaikki myytävät ovat rikkoutuneena kaupan lattialla.

Ei näitä silti auta miettiä sen ihmeemmin tai alkaa pelätä. Silloin ei elosta tulisi yhtään mitään. Vähän mittasuhteita sai kun menimme järistyksen jälkeisenä sunnutaina teinin koulukaverin vanhempien tupaantuliaisiin. Perheen isä kertoi olleensa Chilessä 8,8 richterin järistyksessä, joka oli kestänyt reilusi toista minuuttia ja vatkannu edes takaisin. Työkaveri puolestaan kertoi Japanin 9 richterin järistyksestä, joka kesti reilut 2,5 minuuttia ja jona aikana kuulemma tuntui, että koko Japani vajoaa pois olemasta. Kyseiset tuttavuudet eivät edes kuulemma heränneet tähän lauantain järistykseen, koska se oli "vain sellaista lempeää keinutusta". Toivottavasti jatkossa kuitenkin saa nukkua ilman vastaavia herätyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti