Sivut

sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Vapaa-ajan viettoa

Vapaa-ajan vietto on täällä edelleen vähän sellaista ei-normaalia. Toki osittain se menee ihan lenkillä käyntiin, telkkarin katsomiseen ja teinillä kavereiden kanssa ajan viettoon. Lähinurkkien nähtävyydet on pääsääntöisesti käyty katsomassa, noin niinkun rannat ja luontokohteet. Aina välillä sitä on käynyt myös erilaisissa muissa paikoissa, kuten jossain museoissa tai tiedenäyttelyissä tms. Pientä listaa ja arviointia, jos joku tälle alueelle suuntaava eksyisi tähän blogiin ja muutenkin tässä omien kokemusten jaoksi, että missä on käyty ja mistä on tykätty. Ja miten näiden pääsylipuissa voi säästää niin paikallinen kuin turistikin. Ihan kaikista paikoista en tällä koneella / kännykästä nyt löydä kuvia, mutta lopussa on muutama otos parista paikasta.

Chabot Space and Science Center, Oaklandissa (http://www.chabotspace.org/index.htm)
Täällä käytiin jo aikoja sitten, ainakin reilu vuosi sitten. Valitettavasti oli sateinen päivä ja teleskooppi suljettiin ennen kuin ehdittiin sinne asti. Tosin sillä näkisikin parhaiten talvella, kun on jo pimeää. Täällä voi katsella niitä sellaisia planetaario-elokuvia ja nähdä ja kokeilla erilaisia avaruussukkula-juttuja. Itsestään voi napata sellaisen kuvan, jossa näyttää leijuvan avaruudessa. Muuten ne täällä olevat näyttelyt on kyllä suunnattu selkeästi pienemmille lapsille kuin tuollaiselle teinille. Bank of American pankki-/luottokortin omaava pääsee tänne tiettynä yhtenä vkl:na kuukaudessa ilmaiseksi.

Seymour Marine Discovery Center, Santa Cruz (http://seymourcenter.ucsc.edu/)
Täällä on käyty parikin kertaa tässä edellisenä ja viime vuonna. Tämä on pieni meritutkimuskeskus ihanalla paikalla. Täällä on muutama akvaario ja täällä pääsee koskemaan mm. meritähtiä ja pieniä haita (engl. swell shark, lat. Cephaloscyllium ventriosum, suomenkielistä nimeä en löytänyt). Lisäksi täällä on muutama meritutkimuksen näyttely ja sinivalaan kokonainen luuranko. Pääsylipulla pääsee myös kierrokselle, jossa pääsee näkemään tutkimusdelfiineitä (entisiä armeijan delfiineitä, joilla nyt tutkitaan mm. sydämenlyöntejä ja terveydentilaa). Joillain kirjastoilla saa kirjastokortilla Discover & Go -passeja, joilla sisäänpääsy on ilmainen. Sellaista mekin on käytetty hyväksemme.

Sanctuary Exploration Center, Santa Cruz (http://montereybay.noaa.gov/vc/sec/welcome.html)
Tämä pieni meritutkimuskeskus on ihan Santa Cruzin ison laiturin vieressä ja tänne ei ole pääsymaksua. Täällä on tietoa alueen meristä ja tutkimuksesta, eläimiä täällä ei ole, mutta täällä voi ajella sellaisessa altaassa sellaista pientä sukellustutkimuslaitetta.

Marine Mammal Center, Sausalito (http://www.marinemammalcenter.org/)
Tämä on merieläinten pelastuskeskus. Täällä jaetaan tietoa merieläimistä alueella, mm. ilmaisia luentoja, mutta täällä on myös näiden merieläinten "sairaalaosasto" ja niitä voi kauempaa katsella. Nähtävissä on mm. leikkaussalitilat ym. joissa pyritään pelastamaan ihmisen toiminnasta vahingoittuneita eläimiä, esim. poistetaan kaulan ympärille juuttuneita muovisia pakkausmateriaaleja, kalastusverkkoja jne. Keskukseen on ilmainen sisäänpääsy, opastetulle kierrokselle pääsy maksaa jokusen taalan, mutta tänne paikalliset kirjastokortin omaavat voivat saada myös ilmaisen kierroksen. Jos ei mene opastetulle kierrokselle tai luennolle tai sairaalassa ei satu olemaan paljon potilaita, niin täällä saattaa olla melko vähän nähtävää.

Cartoon Art Museum, San Francisco (http://cartoonart.org/)
San Franciscon sarjakuvamuseossakin tuli käytyä viime syksynä, kun oli joku Smitsonianin ilmainen museopäivä ja tänne sai kahden hengen liput ilmaiseksi. Muuten ei olisi itsellä ehkä tullut tänne mentyä, kun en ole mikään intohimoinen sarjakuvaharrastaja. Mutta tämä oli itse asiassa ihan kiva museo, sarjakuvia hyvin eri aikakausilta ja niitän tauluja olisi tietty voinut lueskella pidempäänkin.

The Walt Disney Family Museum, San Francisco (http://www.waltdisney.org/)
Tämä museo on aivan ihanalla paikalla suhteellisen lähellä Golden Gate -siltaa. Tämä on enemmänkin juuri Walt Disney museo kuin joku Disney-hahmojen museo. Täällä on siis Waltin elämänkerta ja siihen kytkeytyvät projektit, sarjakuvat (niitäkin kyllä on seinillä), elokuvat (pieniä pätkiä) ja Disneylandien suunnittelu kuten myös Disney-firman lakot ja sota-ajan näkyminen Disneyllä jne. Muutama ainakin lapsille kiva interaktiivinen juttu, joissa voi lisätä ääniä piirrettyyn ja jotain interaktiivisia visailuja. Alakerrassa on muutama tietokone ja leluja, joilla voi itse kokeilla animaation tekemistä. Yllättävän helppoa, mutta toisaalta kamalan vaikeaa. :) Käsittääkseni näyttävät joka päivä jonkun Disney-elokuvan, jonka pääsee lipulla katsomaan. Tänne on usein hotellien sellaisessa telineissä esite, joissa on joku alekuponkin. Itse bongattiin tänne lippu Grouponista ja päästiin siten sisälle puoleen hintaan.

Aquarium of the Bay, San Francisco (http://www.aquariumofthebay.org/)
San Franciscon turistialueella siinä Pier 39:n vieressä on nykyisin akvaario. Tämä ei ole ihan hurjan iso ja ei vedä missään tapauksessa vertoja Montereyn akvaariolle (tosin sinne on sitten jo oma matkansa). Mutta löytyy täältäkin sellainen akvaariotunneli, jota pitkin voi kulkea ja katsella erilaisia haita ja muita eläimiä. Myös täällä pääsee silittämään niitä pikkuhaita (swell shark) ja jotain rauskuja ja meritähtiä. On itse käyty täällä taas ilmaiseksi kirjaston Discovery & Go -passilla, mutta joskus siinä akvaarion edessä on esim. onnenpyörää tms., josta ainakin meidän teini voitti itselleen ilmaisen pääsylipun. Erilaisia kuponkeja ja kuponkikoodeja tänne saa myös monesta paikasta.

Exploratorium, San Francisco (http://www.exploratorium.edu/)
Tämä on vähän sellainen Heurekan-tyyppinen tiedekeskus. Ainakin meidän teini tykkäsi tästä kovasti. Tämä on muuttanut uusiin tiloihin tässä ihan viime aikoina ja paikalliset kertovat tykkäävänsä nykyisestä paikasta ja sen suunnittelusta paljon enemmän kuin aiemmasta. Puoliso ja teini kävi täällä sillä kirjaston ilmaislipulla, muuten täällä on 5 päivää vuodessa, jolloin sisäänpääsy on kaikille ilmainen. Tosin normilipun hinta $25 olisi kuulemma ihan hyvä noin niinkuin hinta-laatu-elämys -suhteessa.

Academy of Sciences, San Francisco (http://www.calacademy.org/)
Tämä on tällainen tiedekeskus, mutta fokus oli ainakin itselle vähän epäselvä, keskittyvät ehkä enemmän biologiaan kuin muihin tieteisiin. Täällä on niin akvaarioita kuin monikerroksinen "sademetsä" kuin pieni eläintieteellinen museokin. Sen lisäksi täällä pääsee mm. maanjäristyssimulaattoriin. Planetaario-tyyppisiä elokuvanäytöksiä täällä myös järjestetään muutaman kerran päivässä. Ja katto on ns. elävä katto eli siellä viljellään mm. kasveja ym. Itse huomattiin käyntimme lopuksi yläkerrassa piilossa oleva "tutkimustila", jossa on satoja erilaisten eläinten kalloja tai luurankoja ja se oli ehkä yksi mielenkiintoisimmista jutuista täällä. Itse mentiin tänne taas kirjaston kautta ilmaislipulla. Normilipun hinta, n. $35 tuntui vähän suolaiselta, mutta tämä soveltuukin varmaan paremmin lasten ja esiteinien kanssa vierailukohteeksi, eli oltiin osittain tänne perheenä vähän liian vanhoja. Plussana on tietty se, että täällä on monta erilaista kohdetta ja sijaitsee Golden Gate puistossa, joka on aivan ihanaa aluetta ja paikan kahvilan hinnasto ei ole törkeän ylihinnoiteltu.

Nasa Ames Visitor Center, Moffett Field (http://www.nasa.gov/centers/ames/home/exploration.html#.U4JN4CjiiJ0)
Nasan vierailukeskus, hyvin pieni, mutta muutaman sukkulan täällä pääsee näkemään. Jos sattuvat järjestämään juuri silloin luentoja, kun täällä on, niin ne ovat ihan mielenkiintoisia. Sisäänpääsy on ilmainen.

Computer History Museum, Mountain View (http://www.computerhistory.org/)
Nimensä mukaisesti tietokonemuseo. Täällä voi tutustua niin tietokoneiden historiaan kuin käydä istumassa Googlen itseajavassa autossakin. Meidän perheen nörtit ainakin tykkäsivät paikasta. Tännekin näyttää välillä ainakin Grouponin kautta saavan lippuja puoleen hintaan.

Intel Museum, Santa Clara (http://www.intel.com/content/www/us/en/company-overview/intel-museum.html)
Intelillä on myös oma tietokonemuseonsa. Tämä on kanssa melko pieni, mutta sisäänpääsy on ilmainen. Ja oman annoksensa firman historiasta tietotekniikan saralla täältäkin saa.

The Tech Museum of Innovation, San Jose (http://www.thetech.org/)
Tänne ei itse asiassa ole ehditty, vaikka se meillä onkin ollut listalla vierailtavista paikoista. Tänne myös pääsee tiettynä viikonloppuna kerran kuukaudessa ilmaiseksi, jos omaa Bank of American pankki-/luottokortin. Joskus syksyn / talven pimeämpänä viikonloppuna tämä voisi olla itsellä oikeasti matkakohteena, kesällä kun on niin paljon muutakin tekemistä.

Seymour Center, Santa Cruz



Aquarium of the Bay, SF


Academy of Sciences, SF

Walt Disney Museum, SF







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti