Sivut

tiistai 25. maaliskuuta 2014

Kuivuuden kourissa

Blogi on ollut tarkoitettua enemmänkin tauolla. Työpäivät, allergiat, vatsataudit, uuden vuokra-asunnon metsästys ja muut päivittäiset asiat ovat vieneet kaiken liikenevän ajan. Tämäkin blogikirjoitus on ollut pitkään kesken, mutta julkaistaanpa nyt miniversiona, kun ei kerran teksti sen enempää etene.

Vuosi 2012 (eli tänne tulovuotemme) oli Kalifornian historian lämpimimpiä vuosia, vuosi 2013 taas koko tunnetun ja kirjoihin rekisteröidyn historian kuivimpia. Keväällä ei satanut juuri ollenkaan, joulukuussakaan ei (nämä molemmat ovat ne sateisimmat ajat täällä). Kesällä taisi yhtenä päivänä sataa muutaman minuutin. Vuosi 2013 loppuikin ihan kuivin jaloin, ei sadetta. Eikä kauheasti vuoden 2014 alussakaan. Tammikuussa meidän alueella satoi muistaakseni virallisen tiedon mukaan 0,01 tuumaa. Eli käytännössä ei yhtään. Helmikuussa ja maaliskuussa on sentään välillä sadellut ja pari kertaa kunnollakin, mutta ei riittävästi kuivuuden karkoittamiseksi. Sen verran kuitenkin, että maastot ja kukkulat näyttävät jälleen vihreiltä. Vielä reilu kuukausi sitten ne näyttivät samalta kuin elokuussa, eli keltaiselta, kuivalta auringon polttamalta.

Myöskään vuorilla ei ole tullut lunta niin paljon kuin aiemmin, joten vesivarantojen tilanne ei ole mikään hurjan hyvä. Eri puolilla Kaliforniaa on erilaisia vedenkäyttörajoituksia sen mukaan, mikä vesitilanne on. Meille ei lappua postiluukusta ole vielä tullut, mutta yleisesti vedenkäyttöä olisi hyvä rajoittaa ihan vapaaehtoisesti. Tosin yksittäisen talouden vedenkäyttö on pientä hedelmätarhojen ja viljelysten rinnalla. Ja Kaliforniahan tuottaa suuren osan maan vihanneksista ja hedelmistä. Kukaan ei oikeastaan osaa vielä ennustaa, että paljonko vettä tarvittaisiin lisää, jotta ruuan hinta ei  nousisi. Uutisia karjafarmareista ja heidän suunnitelmistaan karjansa pienentämiseksi on aina välillä näkynyt, koska kustannukset nousevat heilläkin koko ajan. Ruokaa lienee siis tarjolla jonkun verran vähemmän ja kalliimmalla, varsinkin jos kuiva kausi jatkuu tästä vielä kovinkin pitkään. L.A:n alueella pelättiin aiemmin tulevia metsäpaloja, koska maa on yhtä kuivaa kuin syksyllä.

Maaliskuun sateet ovat onneksi kuitenkin tuoneet jonkun verran helpotusta, vaikka vesivarannot ovatkin yleisesti alle puolen keskiarvosta. Juttelin erään paikallisen ihmisen kanssa ja hän kertoi, että 70-80-luvulla joskus oli viisi kuivempaa vuotta peräkkäin ja niistäkin selvittiin, mutta välillä piti keksiä vähän luovia ratkaisuja. Niinkuin kylpyveden käyttämistä ulkokukkien kasteluun jne.

Joten suomalaisesta perusasenteesta poiketen ollaan kovasti viime aikoina toivottu sadetta (vaikka Suomessa sadepäivät eivät niitä toivotuimpia olleetkaan). Olihan se edellisviikoinen hellekeli ihan kiva, mutta tähän aikaan kuuluisi kuitenkin vielä tulla ajoittain vettäkin. Tälle ja huomiselle päivälle on sentään luvattu 60-70%:n todennäköisyydellä sadetta, mutta jos se sade oli tuo äskeinen muutaman minuutin hiljainen ripsiminen, niin ei siitä kauheasti apua ole.

Muutama kaavio ja tilasto vielä aiheeseen liittyen, jos aihe kiinnostaa enemmän:
Päivittäinen vesitilannepäivitys: http://cdec.water.ca.gov/floodER/hydro/
Vesivarantojen tilanne ja lumitilanne: http://www.ucchm.org/droughtupdates
Kuivuustilanne maaliskuussa: http://www.accuweather.com/en/weather-news/calif-drought-exposes-more-opp/24305982
USA:n kuivuustilanne tammikuussa: http://www.washingtonpost.com/blogs/govbeat/wp/2014/01/17/brown-to-declare-california-drought-emergency-as-western-water-woes-intensify/
Koko maan tilastoja: http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/drought/2014/2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti