Sivut

torstai 19. joulukuuta 2013

Vuokrata vai omistaa?

Ainakin joku puolison sukulaisista ihmetteli jossain välissä, että asumme täällä vuokralla. Siihen on kaksi erittäin loogista syytä eli hinnat ja luottohistoria. Pankit ovat tiukentaneet asuntoluottojen antamisen kriteereitä surullisen kuuluisan asuntohintaskandaalin jäljiltä. Ja asuntolainaan tarvittavan luottohistorian kerryttämiseenkin menee enemmän aikaa kuin jokunen kuukausi. Ihan loogistahan se on, että ihan ventovieraalle maahan juuri muuttaneelle ei pankista anneta satojatuhansia dollareita luottoa. Tosin asuntohan kattaa toki vastaavasti arvollaan osan. Tällä alueella tosin asuntojen hinnat nousevat jatkuvasti lähes raketin nopeudella ja ollaan pian taas jo asuntojenhintojen romahdusta edeltävällä tasolla (siis se surullisen kuuluisa, jossa asunnoista oleva laina lopulta ylitti asuntojen silloisen arvon ja ihmiset joutuivat kodittomiksi). Taloudelle asuntojen hintojen nousu tosin tekee hyvää. Se kertoo myös siitä, että alueen IT-firmoilla menee hyvin ja rahaa on osalla väellä taskuissa riittävästi. Onhan tässä reilun vuoden aikana sekä Facebook että Twitter listautuneet pörssiin ja osakkeista on saanut hyvät rahat. Näiden firman ja muidenkin miljonäärejä tai melkein sellaisia sitten etsii nyt asuntoa ja hinnat saattavat sitä kautta olla mitä tahansa.

Todellakin siis mitä tahansa. Täällä melko usein myyntihinta on enemmän kuin pyyntihinta. Hurjimmissa tarinoissa pyyntihinta on ollut miljoonan-luokkaa, myyntihinta sitten kyseisellä asunnolla 1,8 miljoonaa. Asunnot myydään tällä hetkellä "as is" -kunnossa, joka tarkoittaa sitä, että jos pyydät kuntotarkastuksen tekoa ennen kauppojen vahvistamista, on ihan turha odotella kauppojen syntyvän. Jonossa on niitä, jotka ovat riskin valmiit ottamaan ja valmiita ostamaan asunnon sellaisenaan. Täällähän toki tontin arvo myyntihinnasta on iso ja monessa kadun kulmassa näkee, että vanhan talon tilalle on rakennettu kokonaan uusi talo tai vanhasta talosta on käytetty vain kantavat seinät ja muuten on suhteellisen totaalinen remonttityömaa käynnissä.

Hintataso tietenkin vaihtelee kovasti täällä Piilaaksossakin ja toisella puolella lahtea hinnat ovat selkeästi alemmat. Jos olette sattuneet katsomaan LA:n kiinteistömarkkinoista kertovaa Million Dollar Listing -sarjaa (tuli ainakin aiemmin Suomessakin), niin ne hinnat on yleisesti jopa halpoja tämän meidän nurkkien asuntojen hintoihin. 5-10 miljoonan asunnot ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Joskus näkyy jopa 30 miljoonan asuntoja mynnissä. Tässä koulupiirissä (kyllä hyvät koulut nostavat asuntojen ja vuokrien hintoja ja kunnan raja saattaa merkitä myös hyvin eritasoisia hintoja) uusi kahden makuuhuoneen (eli Suomen mittapuulla yleisesti siis 3 h+k+ kylppärit ja WC:t ym.) town housen eli rivi-/kerrostalon pyyntihinta liikkuu siinä miljoonan taalan paikkeilla. Ja vaikka taalan kurssi nyt on mitä on, niin on se euroinakin siinä 730 tuhannen luokkaa. Ei siis ihan mitään pikkurahoja. Eikä siinä kauheasti Suomen pääkaupunkiseudun ulkopuolella myydystä asunnosta saadut rahat auta kuin vasta käsirahaan. Käytännössä tuollaisen asunnon lainanlyhennyskustannukset ovatkin sitten vähän vanhemman vastaavan kokoisen vuokra-asunnon kuluja vastaavat. Plus siihen sitten vuosittainen kiinteistövero, joka on reilun prosentin asunnon ostohinnasta. Miljoonan asunnosta siis menee vuosittain reilun 10 000:n verot. Plus sitten tuollaisissa ei-omakotitaloissa menee kuukausittainen vastike, joka saattaa olla 300-1000 taalaa kuukaudessa.

Vaikka vuokratkin ovat alueella korkeat (taas riippuu vähän alueesta ja kunnasta), niin kuukausittaiset peruskustannukset vuokrasta tai omasta asunnosta eivät ole kauhean erilaiset. Vuokralla saattaa olla jopa halvempaa, varsinkin jos asunto on vanhempi (kiinteistöverot ovat pienemmät) ja mitään yllättäviä, ylimääräisiä kuluja ei pääse tulemaan. Eikä tarvitse alkaa kilpailuttaa erilaisia remonttimiehiä vesivahingoissa tai muissa vastaavissa. Toki omalla asunnolla kerryttää sitä omaa omaisuuttaan, mutta omat kommervenkkinsa siinäkin on. Täällä kun sosiaaliturva on jokseensakin olematon ja työttömyyskorvausta saa vain hyvin vähän aikaa, eikä se missään nimessä tällä alueella kata edes asumiskustannuksia, oletkin ihan nesteessä, jos kaikki rahasi on kiinni asunnossa. Toki tällä hetkellä asunnot viedään käsistä ja niistä on helppo päästä eroon. Muutama vuosi sitten asia ei kuitenkaan ollut näin. Silloin asunnoista saattoi olla enemmän velkaa kuin myyntihinta oli. Toki täällä on laki, että kun ilmoitat pankille, ettet pysty maksuja maksamaan, pankki ottaa huoneiston omistukseensa. Sen kun jätät vaan avaimet pankille ja lähdet. Sinä et jää pankille mitään velkaa, mutta etpä saa senttiäkään mukaasikaan. Mitä tahansa oletkin asuntoon omia rahojasi laittanut, niin sinne menivät. Mutta toisaalta etpä maksa enää lainanlyhennyksiä olemattomasta asunnosta, kuten Suomessa 90-luvun laman jälkeen jotkut valitettavasti joutuivat tekemään.

Asumme siis toistaiseksikin vuokralla. Ainakin siihen asti kun teini on päättänyt high schoolinsa. Sen jälkeen olemme vapaampia liikkumaan, kun koulupiiri ei vaikuta asumispäätöksen tekemiseen. Mikä sen jälkeen on sitten asumismuoto ja suunnitelmat ovat sitten sen ajan murheita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti