Sivut

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Luottotietojen tarkistamista

Tässä maassa luottotietojen kunnossaolo on suhteellisen tärkeätä. Vuokranantajat, luottokorttien myöntäjät, osamaksua antavat ja lainaa antavat tahot tarkistavat aina luottotiedot tai luottopisteet. Yritin selvitellä ja ehkä itselle ei ole niinkään tärkeää tietää itse omia luottopisteitä kuin tarkistaa, ettei omissa tiedoissa ole mitään vääriä tietoja. Eli kukaan ei ole ottanut mun nimellä luottokorttia (identiteettivarkaudet on täällä eri tavalla ongelma kuin Suomessa) ja ettei tiedoissa ole mitään maksamattomia maksuja.

Luottopisteetkin saisi kyllä tietoonsa maksullisista palveluista, mutta luottotiedot voi tarkistaa ilmaiseksi virallisesta lähteestä: https://www.annualcreditreport.com/index.action. Tuolta löytyvät kolmen isoimman luottotietofirman (tai mitä lie) tiedot eli: Experian, TransUnion ja Equifaxin tiedot. Itse sivuilla suositellaan tarkistamaan tietonsa kerran vuodessa eli sen, mitä niitä tietoja voi sieltä ilmaiseksi tarkistaa. Jos on ostamassa jotain isoa niinkuin asunnon, kannattaa tarkistaa kaikki kerralla. Muuten taas on kuulemma järkevä tarkistaa kerralla vain yhdestä firmasta ja tarkistaa siten tietonsa itse asiassa kolme kertaa vuodessa, eli yksi firma kerrallaan.

Sivustolla on nettilomake, jota kautta tietonsa saa. Tai ainakin jos kaikki menee niinkuin elokuvissa niin kuin puolisolla tämä meni. Mulla taas on ilmeisesti liian pitkät nimet ja yritin sitten kirjoittaa sinne missä tahansa muodossa (kokonaan eri tarina olisi tosiaan se, että millä eri tavoilla mun nimi täällä osataankaan kirjoittaa), aina tuli vastaus, ettei tietoja löydy. Eikun sitten täyttämään paperilomake ja lähettämään se yhteen niistä firmoista. Vastaus eli se luottotietoraportti kyllä tuli ihan siedettävässä ajassa, noin kahdessa viikossa. Ja selvishän se, että miksi niitä mun tietoja ei netistä saanut. Ovat tipauttaneet etunimestä yhden kirjaimen pois ja yksi kappale väliviivojakin puuttuu. "Also known as" -kohdassa ei sentään ollut kuin yksi eri kirjoitusmuoto, eli lisättynä toisen etunimen etukirjaimella. Saa nähdä mitä kaikkia "alias"-nimiä sitä saa joskus listata vielä papereihin.

Pääpointti oli kuitenkin, että siellä näkyvät ainoastaan minulla olevat luottokortit ja niiden maksuhistoria (ei maksamatta jätettyjä maksuja) sekä kohteet, jotka ovat tarkistaneet luottotietoni. Tämä tosin meillä oli jo tiedossakin, että viime vuonna asuntoa vuokratessamme taustamme ja luottotietomme tarkastettiin. Eli sinänsä ei mitään yllätyksiä. Eikä siis mitään ylimääräisiä luottokortteja, vaikka olen ihan satavarma, että edelliseen osoitteeseen menee varmasti maailman tappiin asti niitä esihyväksyttyjä luottokorttitarjouksia. Niin tolkuton määrä niitä silloin tuli aikoinaan niitä kirjeitä. Olen tosin sittemmin täyttänyt täällä sen kiellon, ettei minulle saa lähettää näitä tarjouksia, mutta siinä sai listata vain yhden osoitteen. Ja nimen. Ties millä nimellä ne niitä tosiaan lähettelevät.

Itsellä tuo raportti nyt oli suht lyhyt ja yksinkertainen, mutta pituus voisi varmaan olla sivukaupallakin. Niin innokkaasti ne täällä noita luottokortteja tyrkyttävät. Ihan normaalien kauppa- ja jopa yksittäisten vaatekauppaketjujenkin kanta-asiakaskortit kun on yleisesti samalla luottokortteja. Eli itse asiassa haetkin kauppaliikkeen luottokorttia. Itsellä on tällä hetkellä vain Macy´s:n vastaava. Sen luottorajakin pompsahti vain muutaman kuukauden jälkeen 300 dollarista kymmenkertaiseksi, joten sekin kyllä jo itselle kertoi, että luottotiedot lienee kunnossa. Mutta olihan se nyt hyvä saada aikaiseksi ihan virallisestikin tarkastettua. Vaikka tuskin tätä nyt tulee ihan 4 kk välein tehtyä jatkossakaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti